Sve što ste želili da znate o hemijskom pilingu, a niste imali koga da pitate

Hemijski piling jedan je od najpopularnijih tretmana u ovo doba godine i ujedno i jedna od najboljih stvari koje možete da priuštite koži tokom zime. Reč je o proceduri tokom koje se koža tretira hemijskim agensima kako bi se uklonile mrtve ćelije sa njenog površinskog sloja. Rezultat je osvežena i podmlađena koža koja proizvodi više kolagena i elastina, ali se istovremeno deluje i na druge probleme, kao što su akne, ožiljci od akni, hiperpigmentacijske fleke i slično. Naravno, uslov je da ovaj tretman izvedi stručna osoba i da kasnije pravilno negujete kožu kod kuće. Ne brinite, nije komplikovano, kao što na prvi pogled izgleda, jer se sve uglavnom svodi na izbegavanje da se izlažete suncu i na upotrebu SPF preparata. Međutim, da bismo otklonili najčešće nedoumice o hemijskim pilinzima, pitali smo Dušanku Milinković, kozmetičarku sa dugogodišnjim iskustvom, da nam otkrije sve o ovoj proceduri. 

Dušanka Milinković

Upoznajte našu sagovornicu
Dušanka Milinković završila je Medicinsku školu Nadežda Petrović u Zemunu, a iza nje je 22-ogodišnje iskustvo rada u kozmetologiji. Tokom karijere sarađivala je sa velikim brojem uglednih lekara i dermatologa koji se bave anti-agingom, a zahvaljujući tome jako dobro poznaje kožu i prepoznaje promene na njoj. Poverenje klijenata stekla je zahvaljujući profesionalnom i personalizovanom pristupu.

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling je kontrolisana detrukcija kože koja se tretira hemijskim agensima kako bi se uklonio površinski sloj. Postoje tri vrste hemijskih pilinga – površinski, srednje duboki i duboki. Kao kozmetičar radim isključivo površinske pilinge nakon kojih, po pravilu, nema velikih iritacija, poput ljuštenja ili perutanja kože.  

Koji su osnovni benefiti ovog tretmana?

Od hemijskog pilinga svako može da ima korist, bez obzira na tip kože ili godine, pod uslovodom da stručna osoba izabere odgovarajući hemijski agens. Kod problematične kože koriste se kiseline koje umanjuju upalne procese i imaju antibakterijsko dejstvo. Kod osoba sa suvom kožom biraju se kiseline koje imaju hidrirajuća svojstva i koje će odstraniti mrtve ćelije sa kože, ali neće izazvati perutanje. Kod žena u zrelim godinama koristimo hemijske agense koji regenerišu kožu, podstiču proizvodnju kolagena, poboljšavaju tonus i umanjuju bore. S druge strane, većina pilinga nove generacije u svom sastavu nema samo jednu vrstu kiselina već miks zahvaljujući čemu možemo da delujemo na više frontova, odnosno da istovremeno, na primer, podstičemo proizvodnju kolagena, umanjimo hiperpigmentacijske fleke ili proširene pore, da hidriramo kožu i slično.

Kada je najbolji period za hemijski piling?

Ukoliko ste disciplinovani nakon tretmana, možete da radite hemijski piling cele godine. Uostalom, ovaj tretman rade i ljudi koji žive u Dubaiju ili u Africi. Međutim, to bi značilo da ne smete da se izlažete suncu nakon tretmana i da konstantno obnavljate zaštitu od UV zraka što nije uvek jednostavno. Zato se na našim prostorima ovi tretmani uglavnom izvode od sredine oktobra do aprila.

Kako se izdvodi tretman?

Hemijski piling se po pravilu izvodi u seriji od 4 do 6 tretmana na 7 do 14 dana. Nakon toga, naredna serija radi se tek za godinu dana.
Idealno bi bilo da se pre toga uradi higijenski tretman kako bi koža bila čista i lepo hidrirana. Ovo posebno važi za osobe koje imaju proširene pore i mitisere jer kiseline ne mogu da prodru u pore koje su zatvorene. S druge strane, ovaj tretman idealan je kao priprema za druge procedure, kao što su biorevitalizacija, mezoterapija ili hijaluronski fileri, ali i dermapen, tretman kiseonikom i slično.

Kakve rezultate možemo da očekujemo nakon prvog, a kakve nakon poslednjeg tretmana?

Nakon prvog tretmana koža je mekša i nežna na dodir, ima zdrav sjaja, a eventualni osipi ili druge manje iritacije nestaju.
U zavisnosti od stanja kože i problema, nakon završene serije, akne su znatno manje ili više ne postoje, fleke su umanjenje, bore postaju pliće, pore sužene… Ipak, ono što je najvažnije, povećava se celokupan kvalitet kože koja deluje sveže i negovano. 

Kako izgleda tretman?

Nakon što se koža očisti, nanosi se takozvani pre peel – jedinjenje koje spušta pH vrednost kože kako bi kiselina dublje prodrla u kožu. Doduše, danas postoje i proizvodi koji ne sadrže pre peel, ali to ne utiče na kvalitet i efikasnost tretmana.
Glavni deo tretmana jeste nanošenje kiseline na lice koja se, u zavisnosti od formulacije, ostavlja da deluje 5-20 minuta. Naravno, ovde je od presudne važnosti da pratimo kako koža deluje na kiselinu i da proizvod uklonimo sa lica u pravom trenutku. Nakon kiseline, na kožu se nanosi neutralizator čija je uloga da podigne pH vrednost kože. Na kraju, uglavnom klijentima stavljam masku kako bi se koža lepo ishidrirala.

Nega nakon hemijskog pilinga

Kao što sam već rekla, najvažnije je da izbegavate izlaganje suncu i da preko dana koristite SPF proizvode sa najvišim spektrom zaštite, a za večernju negu uvek preporučujem kreme koje intenzivno hidriraju i hrane kožu.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @carmensta.cruz
Foto: Instagram, Andreja Damjanović

Podeli

Scroll to Top