Dr Marijana Tubić vam otkriva sve što ste želeli da znate o hiperpigmentacijskim flekama

Pojava tamnih mrlja na licu jedan je od najupornijih kožnih problema, koji se uglavnom javlja nakon 30. rođendana i smatra se jednim od pokazatelja starenja kože. Mada postoji nekoliko uzroka zbog kojih nastaju – od hormonskog disbalansa do upotrebe različitih medikamenata, hiperpigmentacijske fleke najčešće se javljaju kao posledica preteranog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite. Za ovakav scenario postoji jednostavno naučno objašnjenje. Naime, uloga melanina u našoj koži je da je štiti od sunca. Upravo zahvaljujući melaninu, naša koža ima sposobnost da potamni i na taj način se brani od štetnih uticaja UV zračenja. Međutim, neadekvatna zaštita od sunca i nezaštićeno izlaganje UV zračenju dovodi do prekomerne proizvodnje melanina na pojedinim mestima zbog čega nastaju hiperpigmentacije.
Kada se jednom jave veoma se teško uklanjaju, što je dobro poznato svima koji su se suočili sa ovim problemom. Zbog toga smo pomoć potražili od dr Marijane Tubić, specijaliste dermovenerologije i osnivača Klinike za estetiku i dermatologiju Viságe, koja nam je otkrila sve što treba da znamo o hiperpigmentacijskim flekama.

Dr Marijana Tubić, specijalista dermovenerologije

Koji su najčešći uzroci hiperpigmentacija? Postoje li faktori rizika koji ih mogu izazvati?
– Najčešći uzrok hiperpigmentacije je izlaganje UV zracima, odnosno neadekvatno izlaganje suncu, bez zaštite koja je neophodna. Osnovni faktor rizika je genetsko nasleđivanje (čak 60% kod melazmi), a rizik je povećan i kod ljudi koji brzo “crne”.  Znam da zvuči neverovatno, ali tip III i IV po Fitz Patriku češće dobija hiperpigmentacije. Osim toga, hormonalna terapija takođe povećava mogćnost hiperpigmentacija, kao i određeni fototoksični sastojci u kozmetičkim proizvodima. Često depilacija voskom u predelu nausnica skine površni sloj kože, što golim okom ne primetimo, izađemo na kafu ili da bacimo smeće napolje i eto nam “brkova”.

Kako se različite vrste hiperpigmentacija manifestuju na koži?
– Hiperpigmentacije na licu mogu biti post inflamatorne, one koje nastanu nakon neke povrede ili upale posle akni na licu. Osim toga, mogu biti solarni lentigo ili pegice, a potom mogu nastati kao melazma, koju najteže lečimo. Melazma se najčešće manifestuje na čelu, u predelu obraza ili na nausnicama, većih je dimenzija i iz godine u godinu se povećava. Može biti od svetlo braon, do tamo braon boje sa ružičastim ostrvcima.
Na koji način možemo da znamo šta je uzrokovalo fleke koje imamo na licu?
– Kao sto smo naveli širok je spektar uzročnika. Od genetike, boje kože, ali svima je glavni okidač sunce, što bi značilo SPF tokom cele godine.

Koji su se kozmetički sastojci pokazali kao najdelotvorniji za suzbijanje hiperpigmentacija?
– Dosta zavisi od tipa hiperpigmentacije, ali ono što univerzalno pomaže jesu preparati na bazi tretinoina, hidrohinona, azelaična kiselina i kojična kiselina.
Šta je ključno za uspešno suzbijanje hiperpigmentacija?

– Za adekvatan tretman neophodan je pregled dermatologa, da bi se prvenstveno dermoskopijom utvrdilo o kojoj vrsti hiperpientacije se radi. Nešto što nam se najefikasnije pokazalo, zaista mnogo bolje od hemijskih pilinga, jesu laserske procedure. Veoma često je neophodna kombinivana laserska terapija, kombinacije IPL lasera, Q Swich ND Yag i frakcionisanih lasera. Znam da zvuči komplikovano, ali jedino multidisciplinaran pristup može dovesti do zadovoljavajućih rezultata, posebno kada se radi o melazmi. Pored ovoga, našim pacijentima prepisujemo i personalizovane kreme, koje potpomažu u borbi protiv fleka.

Kako bi trebalo da izgleda nega kože sklone hiperpigmentacijama?
– Prvo i osnovno je SPF faktor tokom cele godine. Ja mojim pacijentima kažem da SPF ne stavljaju samo kada je mrak, a pod mrak smatram kada nam je neophodno veštačko svetlo da bismo se kretali napolju. Često dobijem odgovor – “ali ja veći deo vremena provodim u kući”. Dovoljno je da izađete do radnje, a takođe stakla na prozorima, kao i na autima na sebi nemaju UV zaštitu. Sve ovo može biti izvor nastanka hiperpigmentacija kod preosetljive kože. I da napomenem, SPF faktor se nanosi na svaka 3-4 sata provedena na otvorenom, i stavlja se 20 minuta pre izlaska napolje. Ako kremu stavite ujutru nemojte očekivati da ćete biti zaštićeni tokom celog dana.

Intervju: Kristina Blagojević
Foto: Privatna arhiva, Instagram

Podeli

Scroll to Top