Hitchcock, Amy i Janis Joplin: Tri dokumentarca koja nas uskoro očekuju

Ljubitelji dokumentarnih filmova, ove jeseni imaju čemu da se raduju. Uskoro nam stižu tri odlična ostvarenja o Amy Winehouse, Alfredu Hitchcocku i Janis Joplin.

1p d 21015

Reditelj Kent Jones napravio je odličan dokumentarac Hitchcock/Truffaut, o slavnom reditelju Alfredu Hitchcocku i njegovom odnosu prema ništa manje slavnom kolegi Françoisu Truffautu. Genijalni umetnici su se 1962. godine, osamili u Holivudu na nedelju dana, kako bi mogli da istražuju tajne snimanja filmova.
Dokumentarac koristi originalne snimke sa tih sastanaka koji su upotrebljeni za pravljenje čuvene knjige Hitchcock/Truffaut. Film nam pokazuje najveću fimsku lekciju svih vremena i zaranja duboko u svet kreatora filmova „Psycho“, „The Birds“, „Vertigo“… Divljenje prema legendarnom umetniku, u komentarima tokom filma, izražavaju danas vodeći svetski reditelji: Martin Scorsese, David Fincher, Peter Bogdanovich i mnogi drugi.

1p a 18715

Drugi dokumentarac koji stiže u domaće bioskope je o nesrećnoj pevačici Amy Winehouse. Film Amy sadrži mnoge do danas neobjavljene snimake i razgovore sa talentovanom pevačicom, kao i kompozicije koje za života nije stgla da objavi. Film je režirao Asif Kapadia koji je za film „Senne“ dobio BAFTA nagradu i koji je rekao kako Amy u filmu „sama priča svoju priču“. Time je aludirao na protivljenje njene porodice zbog, kako su naveli, toga što pevačica nije verodostojno opisana u ostvarenju. Podsetimo, jedna od najtalentovanijih muzičarki našeg doba preminula je 2011. u svojoj 27. godini od trovanja alkoholom.

3p d 21015

Za kraj dolazi film o Janis Joplin koji je prvi put prikazan na nedavno održanom festivalu u Veneciji. Film nosi naziv Janis: Little Girl Blue, a autorka je Amy Berg. Prema njenim rečima tokom snimanja ju je vodio glas pokojne bluz i rock dive.
Film prati Janis koja je kao autsajderka odrastala u Port Arturu, u američkoj saveznoj državi Teksas, da bi kasnije doživela planetarni uspon kao pevačica benda Big Brother and the Holding Company. Nažalost, baš kao Amy, preminula je kada joj je bilo 27 godina i to od predoziranja heroinom.
– Više puta sam želela da uradim nešto kreativnije čega nije bilo u arhivima, što se možda nužno nije dogodilo, i svaki put mi je to propalo – rekla je Amy Berg i dodala:
– Osećam kao da me je Janis vodila kroz montažu. Njen glas me je zaista vodio.
Film sredinom oktobra stiže u evropske bioskope, a nadamo se da ćemo do kraja godine i mi imati priliku da ga pogledamo.

Podeli

Scroll to Top