Hranom protiv starenja: Namirnice koje sprečavaju pojavu bora oko očiju

Dobro je poznato da spoljašnja nega kože nije dovoljna da se ne pojave bore oko očiju. Osim manje stresa, više fizičke aktivnosti i umerene izloženosti suncu, svojoj koži možemo pomoći i tako što ćemo se pravilno hraniti. Da bi bore oko očiju bile blaže ili da se ne bi pojavljivale nove, konzumirajte namirnice koje će blagotvorno uticati na vašu kožu.

LOSOS

1p hb 30715

Riba iz hladnih voda ima odlično dejstvo na zdravlje organizma u celini, pa i na kožu. Esencijalne masne kiseline koje se nalaze u masnim ribama imaju važnu ulogu u izgradnji tkiva, ne samo vezivnih, nego i epitelnih. Omega 3 i vitamin D se ekstrahuju iz riblje jetre ili masnog tkiva, pa umesto suplemenata i pilula sa dodacima neophodnih vitamina i minerala koji se dobijaju iz ribe, uzmite kao obrok bar jednom nedeljno parče kvalitetne ribe poput lososa.

SOJA

3p hb 30715

Naučno je dokazano da je soja važan biljni protein u ishrani čoveka i životinja. Prvo na životinjama, a zatim i na ljudskim bićima, istraženo je kakve sve učinke soja ima na organizam. Soja pomaže u zaštiti protiv sunčevih zraka, zatim izgradnju mišićne mase i kolagenskih struktura, a kontinuiranom upotrebom izglađuje kožu, a pokazala se i kao moćni saborac protiv bora oko očiju. Pošto soja takođe može da pospeši lučenje takozvanih ženskih hormona, njen učinak podmlađivanja je na ženama uspešniji nego na muškarcima.

KOKOS

3pp hp 30715

Umesto nekih drugih napitaka tokom dana, popijte malo kokosovog mleka koje i kod nas može da se nađe u prodavnicama zdrave hrane ili većim marketima. Pošto je kokos orašasta biljka i masna je, neće vam biti potrebna velika količina za užinu, a tim napitkom možete i da zamenite jedan ceo obrok. Kokosovo ulje je čvrsto kao mast, a kokosovo mleko je zbog toga gusto. Kokos sadrži flavanole važne za oporavak kože posle sunčanja, izaziva glatkoću kože i sprečava upalne procese na koži. Osim sredstava za posle sunčanja ili losiona, i vaš tanjir može da sadrži nešto kokosa. Bore oko očiju će biti mekše i blaže, a kažu da se i miris daha prijatno promeni ako se kokosovo mleko redovno koristi.

SVEŽE VOĆE I POVRĆE

4p hp 30715

Sa lepšim vremenom došlo nam je i više vitamina u ishrani, pa se ne štedite kada je reč o voću ili povrću. Zamenite kesicu čipsa pečenim začinjenim krompirom rezanim kao pomfrit, tešku večeru salatom sa paradajzom i sirom, a ujutru između doručka i ručka pojedite neku voćku. Bore oko očiju će početi da nestaju jer će takav način ishrane uneti ne samo zdravlje u ćelije kože, nego i osećaj lakoće u vaš hod i radost u osmeh – osećaćete se i izgledaćete mlađe.

Podeli

Scroll to Top