Imate konstantnu potrebu za hranom? Evo kako da suzbijete prekomerni apetit

Prekomeran apetit česta je pojava u savremenom svetu, a verujemo da se svakom od vas bar jednom desilo da oseti potrebu za hranom čak i samo sat vremena nakon što je pojeo obilan obrok. Neretko je ta potreba toliko velika da ne možete da je obuzdate, pa posežete za namirnicama koje vam prvo padnu pod ruku, a to je po pravilu najkaloričnija hrana. Ako vam je ovaj scenario poznat znajte da niste jedini, ali i da je to znak da bi trebalo da preduzmete određene korake.

RAZLIKA IZMEĐU GLADI I APETITA

Glad je reakcija tela na nedostatak hranljivih materija. Na taj način organizam nam signalizira da mu je za dalje funkcionisanje u uobičajenom režimu potrebna dopuna rezerve energije koje su se potrošile od poslednjeg obroka. Ako ova dopuna izostane, telo gotovo odmah počinje da se obnavlja, prvo trošeći najpristupačniji tip energetskih rezervi – glikogen iz mišićnog tkiva, a zatim menja hormonsku ravnotežu. Zato treba izbegavati glad, čak i kada ste na dijeti i pokušavate da smršate. Sa druge strane, apetit je najčešće uzrokovan psihološkim faktorima, a u nekim slučajevima i bolestima. Pritom bi trebalo imati u vidu da nije opasan apetit koji osećate kada uživate u hrani, već onaj zbog kojeg jedete mnogo više od onoga što je neophodno za normalno funkcionisanje vašeg tela.

NAJČEŠĆI UZROK PREKOMERNOG APETITA

Prekomerna potreba za hranom u najvećem broju slučajeva javlja se usled nezadovoljstva i stanja kao što su hronična depresija i apatija, nervna iscrpljenost, prezaposlenost, teški nervni šok ili konstantan stres. Kada smo u stanju takozvane nervne iscrpljenosti, imamo potrebu za mnogo većom količinom hrane od one koja je potrebna našem telu zbog čega dolazi do prejedanja. Međutim, psihogenu glad uglavnom nije lako prevazići samokontrolom već je potrebno rešiti trenutnu tešku situaciju. Neke od alata za rešenje ovog problema, možete pogledati ovde, a najbolje je da se obratite psihologu.

DRUGI UZROCI LAŽNOG APETITA

Na sreću ili nesreću, većina slučajeva nekontrolisanog apetita objašnjava se sasvim drugim razlozima, a ti razlozi su povezani sa nebrigom za zdravlje. U ovim slučajevima, lažni apetit može biti rezultat: nepravilne ishrane, dehidracije tela ili nedostatka sna.
Ako imate naviku da često konzumirate slatkiše ili grickalice, znajte da će ovi ugljeni hidrati doprineti brzom zasićenju, ali ne zadugo, jer ih organizam brzo vari što znači da ćete uskoro ponovo biti gladni. Da biste izbegli ovaj scenario, konzumirajte nerafinisanu hranu bogatu vlaknima koja znatno duže drži sitost.
Pored toga, preispitajte se da li imate povećan apetit zato što ne konzumirate dovoljno vode jer se ponekad dehidracija meša sa željom za jelom. Itraživanja pokazuju da je 75% ljudi hronično dehidrirano, a kod 37% osoba mehanizam žeđi je toliko oslabljen da ga često mešaju s mehanizmom gladi. Zato kada sledeći put osetite glad, razmislite prvo da li vaše telo zapravo vapi za vodom. 
Takođe, uzrok prekomernog apetita može biti i nedostatak sna, pa se pobrinite da svake večeri spavate između sedam i osam sati.

ZDRAVSTVENE TEGOBE I PREKOMERAN APETIT

Pojedine zdravstvene tegobe takođe mogu uzrokovati lažni apetit, a uglavnom je reč o disfunkciji endokrinog sistema, uključujući dijabetes melitus i patologiju štitne žlezde. Prekomerni apetit može biti uzrokovan i bolestima digestivnog sistema ili hipoglikemijskim sindromom, ali i drugim zdravstvenim tegobama.
Pojačan apetit mogu izazvati i određeni medikamenti, a pre svega oni koji sadrže hormone i insulin, uključujući sintetičke glukokortikoide.
Ako ste zaista zabrinuti zbog neobjašnjivog povećanja apetita, pre nego što preduzmete bilo kakvu akciju, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom i uradite odgovarajuće testove da biste isključili ove objektivne uzroke i rešili zdravstvene probleme.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @chloelecareux
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top