Inovativni tretman koji rešava čak i najteže stadijume gubitka kose

Gubitak kose jedan je od najtežih beauty problema sa kojim se suočavaju i žene i muškarci, a zahvaljujući savremenim dostignućima danas postoji rešenje čak i za najteže slučajeve. Kao pionir u ovoj oblasti, Hair Clinic Beograd je pre godinu dana bila prva klinika u Evropi koja je u svoju praksu uvela inovativni tretman mezonitima, čiji su rezultati nadmašili sva očekivanja pa je ovaj tretman postao zlatni standard među stimulativnim procedurama za rast kose. U korak sa svetskim trendovima, popularni tretman sada su unapredili tornado i permanentnim mezonitima, sa ciljem da obezbede masimalne rezultate za svoje pacijente. To je bio povod da razgovaramo s dr Elenom Arsovom, trihologom iz Hair Clinic Beograd, koja nam je objasnila zbog čega dolazi do gubitka kose i kako mezoniti rešavaju ovaj problem.

dr Elena Arsova, triholog

ŠTA SU MEZONITI?
– Mezoniti su bioresorptivni konci izgrađeni od materijala koji podstiče folikul dlake da se maksimalno aktivira. Kao rezultat toga, počinje formiranje nove dlake. Da bi rezultati bili optimalni, potreban je pravilan izbor odgovarajuće vrste mezoniti i pravilna tehnika ugradnje. Uvođenjem ove dve vrsti niti, njihovom pravilnom aplikacijom i kombinacijom sa mono mezonitima, možemo da stimulišemo rast kose i kod najtežih slučajeva gubitka kose, a kod ostalih da kompletno vratimo izgubljenu kosu.

KAKO DELUJU MEZONITI?
– Kod gubitka kose, zbog delovanja razlićitih faktora, nastaju promene u funkciju korena dlake i u ciklsusu rasta dlake. Funkcija folikula se postepeno smanjuje, a kod naprednih stadijuma dolazi i do izumiranja korena dlake, odnosno prekida njegove funkcije. Osim toga, skraćuje se i ciklus rasta dlake pa umesto 2-3 godine traje samo godinu dana ili kod težih formi gubitka kose samo nekoliko meseci. Jednostavno rečeno, dlake postaju tanje, i traju kraće.
Uspešna stimulacija rasta kose uvek je bila veliki izazov za doktore, a ponekad je bila gotovo nemoguća. Međutim, sa novim mezonitima nemoguće postaje moguće.

@mija_mija

Prv korak u tretmanu je podsticanje ponovnog rasta kose. Tornado mezoniti imaju spiralnu tornado strukturu koja deluje na koren dlake tako što aktivira neaktivne folikule. Koren počinje da formira novu, mladu dlaku, što je najbitnija i najteža faza u tretmanima rasta kose. Tornado mezoniti posebne su upravo po tome što imaju kapacitet da pokrenu rast.
Drugi korak je da te nove i slabe dlake, održimo u životu i transformišemo ih u zdrave i jake. Za to nam je potrebna kontinuirana stimulacija, jer bi u suprotnom nove dlake ispale. Tu dugoročnu stimulaciju postižemo permanentnim nitima. Nakon što tornado mezoniti pokrenu rast, permanentne niti preuzimaju posao da bi održali taj rast. One su izrađene od materijala koji sporo, ali dugoročno deluje na koren dlake i na njegovu funkciju. Što duže traje stimulacija rasta, to su rezultati bolji. Već smo rekli da ciklus rasta jedne zdrave dlake traje 2-3 godine, nakon čega ispada, a na njeno mesto dolazi nova dlaka istog kvaliteta. Permanentne niti deluju dve godine na stimulaciju korena, što znaći da omogućuju novoformiranim dlakama da završe ceo ciklus rasta.

DA LI SE TOKOM TERAPIJE KORISTE I MONO MEZONITI?
– Mononiti ostaju baza u okviru tretmana, koja pokriva celu zonu proređivanja kose. Oni su osnova na koju možemo da postavimo tornado i permanentne niti. Za svakog pacijenata individualno se bira adekvatna vrsta niti koje je potrebno pravilno rasporediti za šta je neophodno znanje i iskustvo doktora trihologa. Izbor komplementarnih tretmana koji se slažu sa mezonitima podjednako je bitna odluka da bi dobili maksimalni rezultat u rastu kose.

FOTOGRAFIJE PRE I POSLE TRETMANA

Naslovna fotografija: @oliviatps
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top