Istražili smo da li bi antipespirante zaista trebalo da zamenimo prirodnim dezodoransima

Dok je do pre samo nekoliko godina naš glavni kriterijum prilikom izbora dezodoransa bila njegova moć da spreči znojenje i neprijatne mirise, u poslednje vreme antipespiranti postali su ozloglašeni proizvodi, posebno među pobornicima zdravog života i ishrane. Razlog za to je činjenica da sadrže aluminijum, tačnije jedinjenja aluminijuma (hlorhidrata, hidroksibromida, sulfata), čija je osnovna uloga da blokiraju produkciju znoja, a koja su potencijalno štetna za naše zdravlje. Međutim, da li je zaista tako i koje su osnovne razlike između antipespiranata i prirodnih dezodoransa, saznajte u nastavku.

DA LI JE ALUMINIJUM ZAISTA OPASAN PO ZDRAVLJE?

Fama oko antipespiranata nastala je zbog informacija da navodno povećavaju rizik od nastanka različitih oboljenja, a pre svega od raka dojke i alchajmerove bolesti. Međutim, nedvosmislene naučne potvrde za ovu tvrdnju ne postoje. Šta više, najrelevantnije studije na ovu temu pokazale su da čak i ljudi koji su profesionalno izloženi visokim koncentracijama aluminijuma ne oboljevaju češće od alchajmerove bolesti od onih koji nisu, a žene koje su koristile antiperspirante nisu češće obolevale od raka dojke u odnosu na žene koje ih ne upotebljavaju. Ono što je dokazano jeste da je taj rizik povećan kod žena sa pozitivnom genetikom i onih koje upotrebljavaju hormonsku kontracepciju.

PRIRODNI DEZODORANSI VS. ANTIPESPIRANTI

Kao što smo već rekli, formulacije antipespiranata na bazi su pomenutih jedinjenja aluminijuma koja deluju tako što razlažu vodenu fazu znoja na površini kože, stvarajući gel koji blokira dalju produkciju znoja.
S druge strane, prirodni dezodoransi su na bazi alkohola, aktivnog uglja, sode bikarbone i sličnih sastojaka koji imaju antibakterijsko dejstvo pa sprečavaju nastanak neprijatnih mirisa, ali ne blokiraju znojenje. Inače, neprijatni mirisi razvijaju se kada se bakterije na našoj koži (koje se množe u prisutvu znoja) razgrađuju.
Dakle, osnovna razlika između antipespiranata i prirodnih dezodoransa jeste to što prvi blokiraju znojenje i neprijatne mirise, a drugi samo neprijatne mirise.

Zaključak je jednostavan, bauk koji je nastao oko dezodoransa sa aluminijumskim jedinjenima jednostavno nije opravdan, posebno ako ne spadate u pomenute rizične grupe. S druge strane, prirodni dezodoransi potpuno su bezbedni za zdravlje pa ukoliko vam „rade posao“ svakako nećete pogrešiti ako ih koristite umesto antipespiranata. Mi vam u nastavku otkrivamo neke od favorita.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @collagevintage (foto), INJournal magazin (dizajn)
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top