Istražili smo da li čokolada zaista uzrokuje pojavu akni

Verujemo da ste do sada mnogo puta čuli kako čokolada dovodi do pojave akni, ali iako postoji neosporna veza između onoga što jedemo i stanja naše kože, mnoge naučne studije osporile su ovo rasprostranjeno uverenje. Prvi put je to uradila grupa američkih istraživača još 60-tih godina, kada su sproveli istraživanje na uzorku od 65 ljudi i došli do zaključka da tokom četiri nedelje čokolada nije pogoršala niti uzrokovala pojavu upalnih procesa kod ispitanika. Ova studija kasnije je osporavana zbog metodoloških nedostataka, mada to i dalje ne znači da čokolada direktno utiče na pojavu bubuljica.

DA LI ČOKOLADA UZROKUJE ANKE?
Akne su najrasprostranjenija i najupornija kožna bolest u savrmenom svetu. Problem sa kojim su se nekada uglavnom suočavali adolescenti, danas je sve rasprostranjeniji i u odraslom dobu. Procenjuje se da čak 60% žena, u jednom periodu života, pati od pojave upalnih procesa, a uzroci mogu biti različiti – od hormonskog disbalansa do pogrešne beauty rutine. Međutim, da li se u grupi uzročnika nalazi i čokolada?

@healmyskinfromwithin

Za početak bi trebalo da znate da čokolade koje kupujemo u marketima sadrže visok procenat šećera, mleka i aditiva, koji dovode do disbalansa mikrobioma naših creva što ostavlja različite posledice na kožu, a jedna od njih svakako su i akne.
S druge strane, glavni sastojak čokolade je kakao – biljka bogata antioksidasima i flavanolima, koji imaju blagotvorno dejstvo na našu kožu. Među antioksidansima koji se nalaze u kakau su i polifenoli, koji imaju antiinflamatorna svojstva, štite kožu od oksidativnih oštećenja, kao i od oštećenja nastalih dejstvom UV zraka. Ove tvrdnje potkrepljuje istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje SAD iz 2014. godine koje ukazuje da je kakao u čistom obliku koristan za zdravlje kože. U skladu sa tim, konzumiranje crne čokolade sa visokim procentom kakaa (najmanje 70%) i bez aditiva može samo poboljšati opšte stanje vaše kože, međutim, mlečne čokolade sa visokim procentom šećera i aditiva itekako mogu biti okidač za upalne procese.

@pickuplimes

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @healmyskinfromwithin
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top