Da li ulja za lice mogu da zamene hidrantne kreme?

Mada prirodna ulja postoje već vekovima, tek poslednjih godina stekla su ogromnu popularnost i postala deo svakodnevne rutine mnogih žena. Tome je najviše doprineo trend clean beauty koncepta nege, koji prvenstveno podrazumeva upotrebu proizvoda koji ne sadrže potencijalno štetne sastojke i imaju transparentne deklaracije na kojima su navedeni svi sastojci sadržani u proizvodu.
U skladu sa tim, prirodna ulja, koja su nekada uglavnom bila rezervisana za negu kose i kože tela, danas se sve više  koriste i za negu lica. Međutim, to što su postala opšteprihvaćena ne znači da i dalje ne postoje mnoge zablude o njima. Tako se do skoro verovalo da su pogodna samo za suvu kožu, ali s obzirom na to da je ovaj mit već iskorenjen, danas se bavimo verovatno najvažnijim pitanjem – da li ulja za lice hidriraju kožu?
Najkraći odgovor bi glasio da ulja jesu deo procesa hidratacije, ali da ne mogu da zamene hidrantne kreme. Da bi ste ovo shvatili potrebno je da znate razliku između humektanata i okluziva.

@kattanita

HUMEKTANTI su supstance koje svojim higroskopnim svojstvima vezuju vodu i na taj način je zadržavaju u koži, bar neko vreme. Oni izvlače vlagu iz nižih slojeva kože na površinu, ali isto tako imaju sposobnost da apsorbuju vodu iz okoline. Neki od najzastupljenijih humektanata su glicerin, propilen glikol, hijaluronska kiselina, aloe vera, urea…

S druge strane, funkcija OKLUZIVA je stvaranje filma na koži, koji sprečava gubitak vlage. U najpopularnije okluzive spadaju i prirodna ulja, ali i vazelin, pčelinji vosak, lanolin, cink oksid…

Dakle, da bi koža dobila odgovarajuću hidrataciju potrebni su joj i humektanti i okluzivi. Reč je o dinamičnom dvojcu, koji jedan bez drugog ne mogu, pa uglavnom sve hidratne kreme sadrže obe vrste sastojaka. Dok kreme za masnu kožu sadrže manji procenat okluziva, proizvodi za negu suve kože imaju veći procenat okluzivnih supstanci. S druge strane, prirodna ulja imaju samo okluzivna svojstva što znači da zadržavaju vlagu u koži, ali je ne hidriraju. Stoga ne mogu biti zamena za hidrantne kreme.

@harperandharley

Upotreba ulja umesto kreme za lice dovodi do dehidratacije i slabljenja barijere kože, mada to ne znači da nisu poželjna u beauty rutini. Ona su odličan dodatak svakom režimu nege, ali pod uslovom da ih pravilno koristite. To prvenstveno podrazumeva da bi trebalo da budu poslednji proizvod koji ćete naneti na lice, a pre ulja obavezna je upotreba laganih krema, emulzija ili seruma na bazi humektanata.

Među uljima koja su uvek poželjna u beauty rutini svakako su ulje skvalena, semenki grožđa, šipka, badema, marule ili jojobe, jer zadržavaju vlagu u koži, a imaju dovoljno male molekule da ne zatvaraju pore. Osim toga, bogata su vitaminima koji imaju krucijalni značaj za zdravlje kože. Na listi ulja koja bi trebalo izbegavati prvo mesto dele kokosovo i arganovo ulje jer imaju velike molekule pa mogu dovesti do pojave akni, ali su zato nezamenjiva u nezi kose.

Mara univerzalno ulje za lice 

The Ordinary 100% hladno ceđeno ulje marule

Elemis Superfood ulje za lice

Sunday Riley Luna noćno ulje

Piping Rock prirodno ulje aloa vere

Naslovna fotografija: @harperandharley
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top