Istražili smo kako nastaju strije i možemo li ih se trajno osloboditi

Za svaku ženu, strije su verovatno jedina bolnija tema od celulita, a o tome najbolje govori podatak da je već godinama ovo jedan od najgoogleovanijih beauty termina. Mada nam različiti savremeni pokreti, kao što su body positivity ili body neutrality, sugerišu da bi trebalo da ih zavolimo ili barem prihvatimo, znamo da u praksi to i nije baš najlakši zadatak. Međutim, za početak je dobro znati da strije imaju svi, pa čak i najatraktivnije poznate ličnosti ili top modeli čijoj se liniji kontstantno divimo. One su prirodni deo kože i svedočanstvo o promenama kroz koje prolazimo tokom života. Stoga, ne bi trebalo da ih posmatramo kao nešto loše, ali isto tako nema ničeg lošeg u tome ako želimo da ih se oslobodimo.

KAKO NASTAJU STRIJE?

Strije su vrsta ožiljaka koji se javljaju kada se određena područja kože brzo šire ili skupljaju. Ova iznenadna promena oštećuje strukturna vlakna kože, kolagen i elastin, pa tokom procesa zarastanja nastaju krivudave linije, odnosno strije. Sama reč strije izvedena je iz latinske reči striae, koja u bukvalnom prevodu znači brazda.
Dele se na striae rubrae – tek nastale strije, koje su crvene i blago povišene. Ovo crvenilo vremenom bledi i strije postaju bele i naborane, a stručno se nazivaju striae albae. Strije nastale tokom trudnoće zovu se i striae gravidarum, ali se ne razlikuju od bilo koje druge vrste.

Trudnoća je upravo period kada žene dobijaju najveći broj strija, mada se prve javljaju još tokom puberteta kada naglo rastemo i menjamo težinu. Kasnije tokom života, uglavnom nastaju ako se za kratko vreme ugojimo ili smršamo jer svaka nagla promena težine dovodi do pojave strija. Svakako, genetetika ima važnu ulogu u tome da li ćete usled ovih promena dobiti svega nekoliko linija ili će određene regije na vašem telu biti potpuno prekrivene strijama.

MOŽEMO LI SPREČITI POJAVU STRIJA?

Nažalost, ne postoji način da u potpunosti izbegnete nastatak strija, ali svakako da možete da utičete na njihov intezitet. Za početak je najvažnije da održavate telesnu težinu, odnosno da se potrudite da se nikada naglo ne gojite ili mršavite. Druga bitna stavka je optimalna hidratacija kože, a među sastojcima koji preventivno deluju na strije, najučinkovitijim su se pokazali vitamini E, C i A, keramidi, prirodna ulja i šea i jojoba buter.

Bio-Oil – Ulje protiv strija i ožiljaka
Dr. Jart+ – Ceramidin losion za telo

POSTOJI LI TRAJNO REŠENJE ZA STRIJE?

Ako pitate bilo kog dermatologa ili estetskog hirurga o strijama, reći će vam da je u pitanju veoma uporan kožni problem koji se teško leči, kao i da strije novijeg datuma (striae rubrae) mnogo bolje reaguju na tretmane od davno nastalih, bledih strija (striae albae). Iako nijedna procedura ne može u potpunosti da ukloni strije, danas postoji niz tretmana koji će ih značajno umanjiti i učiniti gotovo nevidljivim. Među najefikasnijim su se pokazali laserski tretmani, hemijski piling, mikrodermoabrazija, ultrazvučni tretmani i radiofrekfencije. Koja je procedura najbolja za vas, zavisi od toga s kojom se vrstom strija suočavate, što najbolje može da proceni osoba kojoj se obratite za stručnu pomoć. U najvećem broju slučajeva potrebna je kombinacija različitih tretmana, koji se uglavnom rade u serijama.

Kada je reč o kozmetičkim proizvodima, veoma mali broj preparata iz slobodne prodaje deluje na već nastale strije, a većina samo sprečava pojavu novih. Najdelotvorniji aktivni sastojak, za koji postoje dokazi da deluje na strije, jeste tretinoin – retinoid koji možete dobiti samo uz recept. Međutim, i njegovo dejstvo uglavnom je ograničeno i može da pomogne samo kod tek nastalih strija. Važno je naglasiti i da ovaj sastojak ne sme da se koristiti u trudnoći ili tokom dojenja.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @genevavanderzeil
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top