Istražili smo šta maske za lice zaista rade za našu kožu

Maske za lice jedno su od malih užitaka u životu – poput ispijanja omiljenog vina ili uživanja u ukusnom kolaču. Kada ih stavimo imamo osećaj da radimo nešto dobro za sebe i prepuštamo se opuštajućem ritualu koje nose sa sobom. Sa popularizacijom korejske kozmetike, čije su one neozaobilazan deo, tržište mnogih zemalja sveta preplavilo je na stotine različitih maski koje čiste i hidriraju kožu, uklanjaju mirisere, brišu bore, zatežu lice, umanjuju proširene pore… Lista obećanja je dugačka, ali da li zaista ovi kozmetički proizvodi mogu bitno da doprinesu kvalitetu naše kože? Zato smo istražili kakav je istinski efekat maski, a naš zaključak pričitajte u nastavku teksta.

Kada pogledamo listu sastojaka koje određena maska sadrži, prvo pitanje koje se nameće je: da li naša koža može uopšte da apsorbuje sve te hranljive materije ili ćemo ih samo razmazivati preko lica, a zatim ih isprati? Zato je za početak najvažnije da znate da je maska samo jedan u nizu preparata za negu i nema ništa veči efekat od kreme za lice, losiona, seruma… Ono što naša koža apsorbuje iz drugih proizvoda, može da apsorbuje i iz maski za lice, osim ukoliko maska ne sadrži butandiol – organohlorinsko jedinjenje koje omogućava koži da upije znatno više hranjivih sastojaka. U suprotnom, koža apsorbuje samo nekoliko glavnih sastojaka iz maski odnosno one koji su prisutni u najvećem procentu.

Površinski sloj kože – epiderm štiti je od svih spoljnih uticaja, pa čak i od hranjivih sastojaka od kojih su napravljene maske. Zato je jako teško postići da oni prodru u dublje slojeve kože. Vaša koža upiće samo mali procenat aktivnih sastojaka i to onih koji su prisutni u najvećem procentu. To znači da moramo biti realni kada je reč o očekivanjima.

VAŽNO JE ZNATI KOJI SU SASTOJCI POTREBNI VAŠOK KOŽI
Kada birate maske za lice važno je da odlučite koji efekat želite da postignete. Ako želite da podstaknete kožu da proizvodi više kolagena, birajte maske koje sadrže peptide. Maske s vitaminom C pomoći će vam da zaštite kožu od preranog starenja i od oštećenja koja nastaju pod dejstvom slobodnih radikala. Vitamin C ujedno je i jedini antioksidans koji učvršćuje kožu i podstiče proizvodnju kolagena.
Glikolna i mlečna kiselina dobre su za uklanjanje mrtvih ćelija, kao i tamnih mrlja od kojih koža izgleda umorno i starije. Maske sa ovim sastojcima istovremeno drugim proizvodima za negu pomažu da prodru dublje u kožu. S druge strane, maske s glinom odlične su za čišćenje kože, a one s retinolom i drugim retonoidima za obnavljanje ćelija, stimulaciju proizvodnje kolagena i smanjenje proširenih pora.

BLATO LEČI KOŽI
Maske na bazi blata i dalje imaju najbolje recenzije dermatologa, a za to postoje dobro razlozi. Naime, lekovito blato sredstvo je za isceljenje kože i sadrži visok procenat vode. Zato su maske na njihovoj bazi dobre za većinu tipova kože jer je ne isušuju. Osim toga, minerali koji su prisutni u blatu takođe mogu da budu dobar piling jer uklanjaju mrtve ćelije. Ako imate suvu kožu i želite da je temeljno očistite, možete odabrati maske na bazi blata i da se ne plašite da će vam koža biti dodatno isušena.

GLINA JE DOBRA TAKOĐE
Ako imate masnu kožu onda ćete sigurno voleti maske na bazi gline. Ove maske su odlične za kožu sklonu aknama iz koje će glina izvući sve nečistoće. To će posledično ubrzati isceljenje upalnih procesa, ali ne očekujte da vaše bubuljice nestanu kao rukom odnešene. Maske od gline apsorbuju i višak ulja, pa matiraju masnu kožu i pomažu u smanjenju proširenih pora.
Kada birate maske od gline tražite one koje sadrže kaolinit i/ili betonit. Kaolinit je odličan za eksofilaciju kože i apsorpciji ulja dok će betonit vaše pore bar privremeno učiniti manjim. Ova dva sastojka trebalo bi da budu deo stalne nege svih osoba čija je koža sklona aknama.

MASKE ZA HIDRATACIJU
Maske za hidrataciju osim što daju koži potrebnu vlagu, imaju i funkciju da je zaštite od štetnih spoljnih uticaja. One odgovaraju svim tipovima kože, a posebno se preporučuju osobama sa jako suvom kožom. Hrane kožu, ali vas neće učiniti 10 godina mlađima niti će obrisati vaše bore, kao što obično piše na pakovanjima.

SHEET MASKE
Sa popularizacijom korejske kozmetike, na evropsko i američko tržište stigle su i sheet maske, a glavno pitanje u vezi ovih proizvoda je: da li koža stvarno može da apsorbuje aktivne sastojke iz njih? S tim u vezi, ponovo je važno da budete realni s vašim očekivanjima. Većina sheet maski hidrira kožu, pa je najbolje da ih nanosite uveče, pre spavanja, i da se ne umivate kada ih skinete, kako bi koža tokom noći upila što više hranjivih sastojaka.

MASKE S AKTIVNIM UGLJEM
Gledajući Instagram, TikTok i YouTube možemo zaključiti da maske sa aktivnim ugljem imaju svoj veliki trenutak. Inače, aktivni ugalj koristi se za lečenje određenih trovanja jer se toksične supstance vezuju za površinu uglja i zatim eliminišu iz organizma putem digestivnog trakta. Dakle, glavna ideja ovih maski je da aktivni ugalj može da ukloni sve toksine i nečistoće iz kože, međutim, nema dokaza da će se to i dogoditi. Aktivni ugalj ne može ni da ošteti kožu tako da su ove maske potpuno bezbedne, ali nisam siguran da su i efikasne.

Zaključak je da maske za lice mogu biti odličan dodatak svakodnevnoj nezi, naročito ukoliko izaberete one koje odgovaraju vašem tipu kože, ali nemojte očekivati da će učiniti čudo na vašem licu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @kate.lavie
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top