18.10.2021

Istražili smo zbog čega su takozvani cica preparati postali nova opsesija

Bez obzira na to da li redovno pratite novitete u beauty svetu ili do vas dolaze samo opšteprihvaćeni trendovi, verujemo da ste već čuli za sve popularnije cica preparate koji su poslednjih godina osvojili potrošače, a sa njima i kozmetičku industriju. Reč je o proizvodima koji u sastavu imaju lekovitu biljku centellu asiaticu, koja je poznata i pod nazivom tigrova trava, jer se povređeni bengalski tigrovi valjaju po njoj ne bi li zalečili rane. Imajući to u vidu ni malo nas ne čudi što su prvi preparati sa cicom bili namenjeni za regeneraciju iritirane i oštećene kože ili kod saniranja blagih opekotina i ožiljaka. S druge strane, danas je sve više krema za lice, ulja, seruma ili preparata za čišćenje kože s ovim moćnim sastojkom, koji su namenjeni za svakodnevnu upotrebu, a sve češće se pojavljuju i preparati za negu tela na bazi cice.

@jessicaclements

KAKO CICA DELUJE NA KOŽU?

Ekstrakt biljke centella asiatica ima mnogobrojne pozitivne efekte na zdravlje i lepotu kože i to zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu koji čine: madecassoside – jedan od najmoćnijih aktivnih sastojaka pronađen u ovoj biljci koji ubrzava proces regeneracije kože; asiaticoside koji podstiče sintezu kolagena i poboljšava elastičnost kože; asiatic acid koja ojačava zaštitnu barijeru kože i obnavlja njene funcije i madecassic acid koja efikasno štiti od oštećenja i ojačava već oslabljenu kožu.
U skladu s tim, glavna svojstva preparata s tigrovom travom su sledeća:
Ojačavaju prirodnu barijeru kože: Svi dobro znamo da ni malo nije teško oštetiti zaštitni omotač kože jer je nekada dovoljno da koristimo jako sredstvo za čišćenje lica pa da napravimo štetu, da ne govorimo o negativnom uticaju vetra, sunca i drugih spoljnih faktora. Zahvaljujući sastojcima madecassoside, asiatic acid i madecassic acid, cica efikasno obnavlja prirodnu barijeru kože i štiti je od daljih oštećenja.
Umiruju iritiranu kožu i imaju protivupalno dejstvo: Preparati na bazi ove biljke jedan su od najboljih izbora za negu osetljive i oštećene kože jer sprečavaju razvoj bakterija i umiruju epiderm. Oni efikasno umanjuju crvenilo, ublažavaju simptome suvoće kože (zatezanje, svrab), zaglađuju kožu tako što rešavaju probleme ožiljaka od akni, mrlja i fleka na koži i uopšte obnavljaju oštećenu kožu tako što formiraju zaštitni film na površini epiderma.
Sprečavaju nastanak bora i drugih znakova starenja: Kao što smo već rekli asiaticoside, koji je u sastavu tigrove trave, promoviše sintezu kolagena zbog čega ublažava postojeće i sprečava nastanak novih bora i finih linija na koži, poboljšava elastičnost i čvrstinu kože i čini da ona bude zdravija i podmlađena.
Hidriraju kožu: Preparati sa cicom sprečavaju isparavanje vlage s površine kože i time sprečavaju dehidrataciju i suvoću kože, a dugo nakon nanošenja pružaju osećaj vlažnosti.

NAŠI OMILJENI PREPARATI KOJI SADRŽE TIGROVU TRAVU

Dr. Jart+ – Cicapair Tiger Grass serum

Bioderma – Cicabio krema

Uriage – Bariéderm Cica ulje

La Roche-Posay – Cicaplast Baume B5

Kiehl’s – Centella Sensitive čištač za lice

It’s Skin – Tiger Cica gel krema

Embryolisse – Cicalisse obnavljajuća krema

Elemis – Superfood Cica Calm Hydration Juice

Uriage – Bariéderm Cica gel

Mixa – Cica Repair losion za telo

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @jessicaclements, Promo
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite