It`s official: Džon Galiano vraća se na velika vrata u svet mode

Čuveni dizajner, nekadašnji prvi čovek brenda Dior, Džon Galiano nakon tri godine izgnanstva vraća se na modnu scenu. On se pridružio Maison Martin Margieli kompaniji čiji će ubuduće biti kreativni direktor. Osnivač ovog italijanskog modnog brenda Renco Roso, objavio je ovu novost koja je naišla na veliko oduševljenje poklonika rada izgnanog umetnika. Svoje prve modele za Maison Martin Margieli, Galiano će predstaviti na Fashion Week-u u Parizu sledeće godine, a bez sumnje u radu u novoj kompaniji on će pored svog talenta znati da iskoriti i petnaestogodišnje iskustvo koje je sticao u Dior-u.
Pre nego što je dobio ovaj posao, ime ekscentričnog umetnika nije moglo da se čuje u modnoj industriji za koju se ispostavilo da teško prašta ispade. On je doslovno prognan iz fashion sveta nakon što je 2011. godine u jednom baru u Parizu imao antisemitske ispade nakon čega ga je sud u tom gradu novčano kaznio dok je u Dioru dobio otkaz.
Oskar de la Renta početkom prošle godine Džonu je dao šansu kada su zajedno pripremali njegovu reviju za Njujoršku nedelju mode. To jeste bio skroman zadatak za umetnika takvog kalibra kakav je Galiano, ali on se rado prihvatio posla asistenta starijem kolegi. Nakon toga u Americi je dobio priliku i da dizajnira kostime za adaptaciju “The Importance of Being Earnest” Oskara Vajlda u režiji Stefana Freja.
Sada kada je jedan od najpoznatijih modnih dizajnera ekstravagantnog talenta dobio drugu šansu, biće zanimljivo posmatrati kako će je iskoristiti. Jedno je sigiurno, Galiano je blistav umetnik, koji voli da spaja istorije, svetske kulture u svojim radovima koji uvek odišu ženstvenošću i glamurom. S druge strane, Martin Margieli, dizajenr je čiji bi se rad mogao okarakterisati kao duhoviti šik, a svoju kuću napustio je 2009. godine i ostavio je nasledicima.

Podeli

Scroll to Top