Izbeljivanje zuba u kućnim uslovina: Sedam trikova za instant blistav osmeh

Svako želi da ima bele i blistave zube i da već pri prvom osmehu ostavi lep utisak. Ipak, ovakav osmeh nema svako, pre se može reći da je redak. Izbeljivanje zuba u stomatološkim ordinacijama može da predstavlja veliki izdatak, jer se cene kreću od 150 do 200 evra, pored svojih prednosti, profesionalno izbeljivanje ima i mane. Naime, nakon tretmana, zubi su skloniji tamnjenju, pa se moraju izbegavati sve vrste tamnih pića i hrane bar nekoliko nedelja kasnije. Zato vam donosimo nekoliko trikova koje možete da iskoristite, kako bi bar u određenom trenutku, a kada je vama najbitnije, imali blistavo bele zube i lep osmeh.

Kućno izbeljivanje zuba

Da biste izbeleli zube ne morate da idete kod stomatologa na profesionalno izbeljivanje zuba, već možete da izbelite svoje zube za dve nijanse kod svoje kuće. Potrebne su vam samo providne individualne folije (tray-evi) koje vam stomatolog izrađuje na osnovu vaših otisaka zuba, što košta oko 3000 dinara. Potrebno je samo da stavite gel za izbeljivanje u tray i da ga stavite na zube i prespavate s njim. Ova metoda je mnogo blaža od drugih, jer gel za izbeljivanje sadrži malu koncentraciju karbamid-peroksida (do 22%). Ovaj postupak treba ponavljati dok ne dostignete željenu nijansu bele boje.

Ispirajte usta

Nakon jela obavezno isperite usta vodom, jer na taj način izbacujete ostatke hrane, a uz to se ne dozvoljava da se naslage zadrže. Još bolje je ako to radite sa vodicom koja sadrži fluor, jer ćete pored čišćenja ujedno odstraniti i neprijatan zadah posle jela.

Pravilna ishrana

Ako želite da imate blistavobele zube, morate da ostavite pušenje, da ne pijete kafu, crni čaj i tamne sokove i alkoholna pića poput crnog vina. Sve navedeno ostavlja tamni trag u ustima. Ako baš ne možete da odolite, onda odmah nakon konzumiranja operite zube. Jedite voće i povrće koje je blagotvorno za oralnu higijenu, kao što su jabuke, jagode, kruške, celer, šargarepu. Sirovo voće i povrće podstiče lučenje pljuvačke koja eliminiše bakterije u vašim ustima i na taj način čuva vaše zube.

Četkica i konac

Koristite srednje tvrdu četkicu i obavezno je menjajte na svaka tri meseca. Pored četkice, koristite i konac za čišćenje zuba, jer ćete tako sprečiti razne bolesti koje nastaju usled zadržavanja hrane. Osim zuba, obavezno treba čistiti i jezik, jer se i na njemu zadržavaju bakterije. Za ovu namenu imate četkice sa posebnim delom za čišćenje jezika.

Jabukovo sirće i soda bikarbona

Soda bikarbona i jabukovo sirće pomažu u izbeljivanju zuba. Soda bikarbona usled svog reaktivnog dejstva uklanja naslage na zubima, pa još ako dodate morsku so, efekat se pojačava. Ne treba preterivati i dva puta nedeljno je dovoljno. Jabukovo sirće u izbeljivanju zuba koristite razblaženo s vodom, jer kiselina nagriza zubnu gleđ. Dovoljna je jedna kašika jabukovog sirćeta u čaši vode, pa da dobijete odličnu tečnost koja će doprineti izbeljivanju zuba.

Make-up

Na usne stavite tamnije ruževe (crveni, ružičasti), jer će ostaviti utisak beljih zuba. Izbegavajte neutralne nijanse ruževa, jer ćete postići kontraefekat.

Podeli

Scroll to Top