Izložba koja se ne propušta: Glumice u objektivu ćerke Jane Birkin

Ukoliko ove godine letujete u Hrvatskoj ili ćete iz nekog drugog razloga posetiti tu zemlju, nikako nemojte propustiti izložbu „Glumice“ fotografkinje Kate Barry. Izložba se održava u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj i obuhvata 25 fotografija – portreta glumica uglavnom francuske kinematografije, od najvećih zvezda do umetnica mlade generacije.

1p g 26715

Postavka je već stigla u motovinski hotel Kaštel i biće orvorena do 29. jula u sklopu Motovun Film Festivala. Nakon Istre, fotografije „odlaze“ u Medijateku Francuskog instituta u Zagrebu, gde će biti izložene od 31. jula do 23. avgusta. Za kraj leta izložba se seli u Hrvatski Dom Vukovar gde će za ljubitelje fotografije biti otvoren od 25. avgusta do 14. septembra u sklopu Vukovar Film Festivala. Izložba je rezultat saradnje Francuskog instituta u Hrvatskoj i Romana de Kermadeca, sina umetnice, a postavljena je pod kustoskim vođstvom fotografkinje i novinarke Aline Arlettaz.

2p g 26715

Umetnica Kate Barry bila je ćerka glumice i pevačice Jane Birkin i kompozitora Johna Barryja, a preminula je 2013. godine. Ostala je upamćena po tome što je savršeno znala da uhvati ono najličnije u svakoj glumici što je bilo nevidljivo na fotografijama iz medija, u cilju da postigne suptilan izraz duboke intimnosti, bilo stvarne ili imaginarne. Na izložbi se predstavlja 25 portreta velike lepote, neuhvatljive, tihe i melankolične atmosfere, u kojima se stapaju ozbiljnost i preciznost kompozicije i pažljivo režiranje tela i dekora.
Catherine Deneuve, Monica Bellucci, Laetitia Casta, Sofia Coppola, Sophie Marceau, Isabelle Adjani, Audrey Tautou, Vanessa Paradis i Béatrice Dalle samo su neke od slavnih imena koja su se našla pred objektivom Kate Barry.

3p g 26715

Foto: Facebook

Podeli

Scroll to Top