Beogradske izložbe koje bi trebalo da imate na radaru ovog meseca

Šetnja kroz okićen grad tokom praznične sezone uvek je dobrodošla, a ukoliko još i nije besciljno lutanje naokolo (premda nije da se i tome s vremena na vreme ne radujemo) sve se podiže za još jedan nivo. Na sreću, ovog meseca na koju god stranu grada da se uputite postoji barem jedna izložba koju vredi posetiti. Bilo da ste raspoloženi za promišljanja o savremenom načinu života, ili biste se radije vratili u daleku pošlost, galerije imaju po nešto za svakog. Svi prostori su lokacijski prilično blizu, i ako imate jedno slobodno popodne na raspolaganju, ili još bolje ceo dan, posvetite ga otkrivanju nečeg novog što barem na trenutak može sve ostalo da stavi na pauzu.
Krećemo redom… 

Ekspresija boje i gesta pedesetih

Gde: Moderna galerija Beograd (Strahinjića bana 8)
Kada: 6. – 30. decembra
Moderna galerija Beograd za kraj godine predstavlja selekciju 20 radova na izložbi pod nazivom Ekspresija boje i gesta pedesetih. Izložbu čine radovi jedanaest autora iz deset različitih privatnih kolekcija.
Snažnim koloritom i odvažnim gestualnim potezom slikari su izražavali sopstveni doživljaj sveta. Osobena ličnost, dubine ljudske duše i osećanja uticale su i menjale umetničku percepciju stvarnosti koju umetnik posredstvom forme prevodi u format slike. Forma postaje polje traganja ličnog autorskog izraza svakog od umetnika.
Poigravanje sa formom, njeno redukovanje na bojene površine i emocionalno intoniranu liniju, pritom zaustavljajući se na pragu apstrakcije, predstavlja jednu od glavnih karakteristika njihovog opusa u tom periodu.

Kopije fresaka Jaroslava Kratine

Gde: Galerija Fakulteta likovnih umetnosti (Knez Mihailova 53)
Kada: 8. – 21. decembra
Sto godina nakon prvih kopija istorijskih fresaka iz srednjovekovnih manastira koje je Kratina načinio, izložba Kopije freska Jaroslava Kratine iz Zbirke Fakulteta likovnih umetnosti predstavlja završnu fazu projekta započetog konzervacijom i restauracijom jedanaest dela iz Zbirke Fakulteta likovnih umetnosti. Proces konzervacije i restauracije sproveden je tokom 2019. i 2020. godine, nakon čega su usledili studijski tekstovi posvećeni njegovom životu i radu. Izložba je dostupna od 8. do 21. decembra u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti , a projekat je podržalo Ministarstvo kulture.

Nove tendencije ’60

Gde: Galerija SKC-a (Kralja Milana 48)
Kada: 12. – 28. decembra
Izložba Nove tendencije ’60 predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: Gencay, Brtka, Franchini održana u Rimu 1964. godine, zatim Forme presenti (Prisutne forme) takođe u Rimu, 1965. godine, i izložba Illumination u Trentu 1967. godine na kojoj se predstavila istoimena grupa.
Italijanska kulturna scena šezdesetih predstavljala je umetničko polje koje se odlikovalo izrazitim diverzitetom i snagom umetničkih pravaca i autorskih izraza, koji su se razvijali u tom miljeu, u periodu pred razvoj postmoderne. Tri izložbe su predstavljale kulturno-umetničke događaje od internacionalnog značaja, s obzirom da su na njima učestovali umetnici iz različitih zemalja sveta.
Izložba Nove tendncije ’60 u Galeriji SKC-a prvi put okuplja dela ovih umetnika na jednom mestu. Fondacija Mira Brtka koja zajedno sa galerijom Arte organizator ove izložbe, nastoji da približi publici umetničku scenu Italije šezdesetih godina, kao i krug umetnika u kome je Mira Brtka stvarala na samom početku svoje karijere.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Promo

Podeli

Scroll to Top