Jane Birkin: Životna priča večne filmske ikone

Britanska glumica i pevačica, neprikosnovena ikona stila svog doba, Jane Birkin ovog vikenda proslavila je šezdeset i osmi rođendan, a iako je poslednjih godina retko u javnosi, njena popularnost ne jenjava. Ova harizmatična umetnica osim po ulogama u kultnim filovima prošlog veka, najveću slavu je stekla nakon što je otpevala duet „Je t’aime … moi non plus“ sa svojom najvećom ljubavi Sergeom Gainsbourgom, a njeno ime nosi i omiljena torba fashion devojaka širom sveta. Opuštena, spontana i prirodna, Jane privlači pažnju gde god se pojavi, a njen omiljeni asesoar je oduvek bio njen osmeh.
– Smejte se – izgledaćete deset godina mlađe – poznata je rečenica ove glumačke dive.

1p jbzp 161214

Jane Mallory Birkin rođen je 14. decembra 1946. u Londonu. Njena majka, Judy Campbell, bila je takođe glumica, dok je otac, David Birkin, bio je istaknuti pukovnik kraljevske vojske koji je tokom Drugog svetskog rata radio i kao špijun. Jane i njen brat Andrew, scenarista i reditelj, nasledili su od majke ljubav prema umetnosti.
Već sa četrnaest godina, filmska zvezda imala je svoj prvi debi i to u čuvenoj sceni „Swinging London“ dok je prvu ulogu na velikom platnu imala šest godina kasnije u filmu „Blowup“, a potom i u „Wonderwall“.
Sam kraj šezdesetih godina bio je ključan u životu i karijeri ove neprikosnovene zvezde svog doba. Naime, 1969. godine prikazan je njen prvi film za francusko tržište „Slogan“ za koji je dobila ulogu, iako nije znala ni jednu reč francuskog. Tom prilikom, sarađivala je sa Sergeom Gainsbourgom, a par je otpevao i čuveni duet „Je t’aime … moi non plus“. Najpre je planirano da pesmu otpeva Brigitte Bardot, ali sticajem okolnosti to je  učinila Birkinova. Zbog svoje seksualne eksplicitnosti, numera je bila zabranjena na radio stanicama u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji. Međutim, to je bio najprodavaniji singl ikada u tom dobu.

Jane Birkin i Serge Gainsbourg
Jane Birkin i Serge Gainsbourg

Birkinova je tokom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina odigrala glavne uloge u mnogim antologijskim evropskim filmovima tog doba, a paralelno je snimila i četrnaest studijskih albuma. Ona je osvojila priznanje za najbolju glumicu na Venecijanskom filmskom festivalu 1985. godine za ulogu u filmu „Dust“, a iste godine na „Orleans Film Festivalu“ proglašena je takođe najboljom glumicom i to za ostvarenje „Leave All Fair“.

3p jbzp 161214

Legenda o ovoj dami živi i kroz čuvenu „Birkin“ torbu koja je nastala nakon što je ona 1981. na letu iz Pariza za London sedela pored Jeana-Luisa Dumasa tadašnjeg izvršnog direktora modne kuće „Hermes“. Tokom puto žudnje svke žene.

4p jbzp 161214

Kada je reč o privatnom životu ove evropske dame, ona se prvi put udala 1965. godine za Johna Barryja, engleskog kompozitora koji je najpoznatiji po stvaranju muzike za filmove o Jamesu Bondu. Oni su 1967. godine dobili kćerku Kate Barry koja je danas uspešni fotograf, a rastali su se već naredne godine. Ljubav njenog života ipak je bio Serge Gainsbourg, kojeg je upoznala 1968. godine na setu za film „Slogan“. Iako se nikada nisu venčali, proveli su zajedno trinaest godina, a 1971. dobili su i kćerku Charlotte Gainsbourg, glumicu i pevačicu. Jane je 1982. godine rodila još jednu devojčicu – Lou Doillon koju je dobila tokom veze sa redateljem Jacquesom Doillonom. Njih dvoje su raskinuli 1990, a usešni reditelj je mnogo godina kasnije za „Observer“ rekao da je razlog tome bilo to što je Birkinova tokom njihove romanse i dalje tiho patila za Gainsbourgom.

Ćerke Jane Birkin na okupu
Ćerke Jane Birkin na okupu

Poslednjih godina, ova umetnica britanskog porekla pre svega je posvećena humanitarnom radu. Ona se bavi pitanjima emigranata i pomaže obolele od AIDS-a, a u svojoj misiji posetila je mnoge zemlje poput Bosne, Ruande, Palestine i Izraela.

Podeli

Scroll to Top