Još nije kasno za prolećni getaway, a mi vas ovog puta vodimo u Rim

Rim je jedna od onih večnih destinacija, koju bi svako trebalo da poseti makar jedno u životu, a da ne govorimo o tome da u ovaj grad možete da idete milion puta i da vam ni mrvicu ne dosadi. Uz to ide činjenica da je realativno lako i pristupačno stići od Beograda i da klima u ovom gradu omogućava da je užitak putovati u svako doba godine. Dolce vitu u punom sjaju nedavno je iskusila naša saradnica, travel i food blogerka Tamara Savić (@putujucakasika), koja vam iz prve ruke donosi savete za organizaciju putovanja u Večni grad.

Fontana di Trevi

Avio karte

Karte za Rim zaista nikada nisu bile povoljnije! Ubedljivo najbolja opcija su letovi preko kompanije WizzAir jer se u ovom trenutku, povratne karte za maj mogu naći za oko 100 evra, odnosno za 150 evra ukoliko biste putovali u junu. U pitanju su karte za putovanje samo sa rancem, što je sasvim dovoljno za par dana avanture.
Svakako pratite i ponudu Air Serbia jer se i tamo često mogu naći karte po pristupačnim cenama.

Smeštaj

Booking će vas ovde spasiti! Kako Rim ima odlične metro linije, čak i ako niste smešteni u centru grada, svuda ćete stići brzo i lako. Odlične ponude apartmana za dvoje, koji su 5-15km udaljeni od samog centra grada, kreću se između 7.000 i 8.000 dinara (noćenje + doručak). Ukoliko želite da budete smešteni u centru, cene noćenja sa doručkom kreću se od 10.000 dinara pa najviše.
Savet: Izbegavajte smeštaj oko Termini železničke stanice, ima jako mnogo beskućnika i lutalica u tom delu grada i neće vam biti prijatno da tu stalno prolazite.

Gastronomija

Dobrodošli u raj za nepca, kako je jednom rekao čuveni Entoni Borden. I zaista, nema osobe koja nije poludela za italijanskim specijalitetima, kao što su pice, paste, gelato ili neki od njihovih čuvenih kolača…
Da krenemo redom: italijanski doručak je sam po sebi posebna poslastica jer je ustvari vrlo jednostavan – un cappucino e un cornetto, per favore! Za Italijane nema boljeg početka dana od šoljice toplog kapućina i slatkog kroasana, bilo da je prazan ili punjen kremom, džemom, pistaćima… Cene kroasana se kreću od oko 3 evra (prazni) do 5-6 evra za one sa filom. Ukoliko ste veći fan slanog doručka, ne brinite, i na to su mislilli. Italijanski sendvič panini sigurno vas neće razočarati. Hrskave slane korice, često posute origanom, između kojih su pršuta, sir, sveža salata, a nekada i jaja, tikvice, patlidžan, paradajz… Cena sendviča su oko 6 evra.
Još jedna slana opcija je tramezzini – hleb bez korice u obliku trougla sa piletinom, sirom, majonezom, tunom, jajima… Cena tramezzina takođe je oko 6 evra.
Mislim da vam je od početka jasno – u Italiji ne možete ostati gladni.

Za ručak i večeru ponuda je još raznovrsnija, pa ćete sigurno biti u dilemi šta pre da probate.
Ne propustite lagano predjelo suppli – pohovane kuglice od pirinča, punjene sirom, paradajzom ili mesom (3 evra je porcija) ili pravo rimsko predjelo – carciofi alla romana – hrskavi listovi artičoke spremljeni na tradicionalan način (cena je oko 7,5 evra).
Domaća testenina je glavna odlika italijanske kuhinje, a Rim je pravo mesto da probate originalne paste nastale baš u ovom gradu – carbonaru i cacio e pepe (od dva glavna sastojka: pecorino sira i crnog bibera). Obe su savršeno kremaste, a cene se kreću od 5-6 evra u manjim restoranima, pa na gore.
Kada je reč o picama, obavezno probajte čuvenu Margaritu – jedunu picu koju Italijani priznaju. (Cene se kreću od 10-ak evra pa na gore.)
Što se tiče manje poznatih ali podjednako ukusnih specijaliteta, moja preporuka je da probate Saltimbocca ala Romana (svinjsku šniclu sa žalfijom i pršutom, od oko 15-ak evra) i Coda alla Vaccinara (deo svinjskog repa koji se dugo kuva i marinira, sa sosem od celera i uglavnom paradajza; cena 15-18 evra, preporuka je da probate ovo jelo u Osteria de Fortunata, oduševićete se)

Kako za slatko uvek ima mesta, obavezno probajte italijanski tiramisu u Mr 100 Tiramisu (preporuka za opciju sa belom čokoladom i limunčelom, a cene svih porcija je oko 5 evra). Nećete pogrešiti ni sa nekim od kolač sa voćem, kao što su crostatina con fragole (kolač punjen kremom od vanile sa komadima svežih jagoda, cena je oko 2,5 evra) ili hrskavi canoli punjeni kremom od pistaća, nutelom, kremom od vanile… (cene se kreću od 3 do 5 evra).
Aperitivo time je omiljen deo dana većini Italijana, pa ćete ih zato videti kako svakog dana posle posla, od 18h i 20h uživaju u čaši omiljenog pića (uglavnom Aperol Spritza) i druže se sa dragim ljudima.
Moja najtolija preporuka je da odete u restoran na krovu hotela Boromini odakle se pruža najlepši pogled na Rim. Obavezno izdvojite jedno veče za opuštanje u pogledu na zalazak sunca iznad Rima… Neprocenljivo iskustvo!

Obavezno obiđite

Ukoliko ste prvi put u Rimu, obilazak krenite od najlepše i najpoznatije barokne fontane u Italiji – Fontane di Trevi. Ne zaboravite da bacite novčić ne bi li se opet vratili u ovaj grad!
U blizini je i Pantheon, odnosno nekadašnji rimski hram koji ne prestaje da privlači pažnju svojom jednostavnošću, a opet toliko predivnim izgledom i veličinom. Ulaz u Pantheon je besplatan, ali su i gužve velike, pa računajte da ćete čekati u redu neko vreme.

Pantheon
Piazza di Spagna

Još jedno mesto koje je blizu i koje obavezno treba videti je Španski trg (Piazza di Spagna) i naravno, prošetati Španskim stepenicama. Tokom zalaska sunca prelepo je biti na vrhu stepenica i upijati sve boje neba iznad Rima.
Ne zaboravite: Nedavno su uvedene ogromne novčane kazne za sedenje na stepenicama, a i policija je sve vreme tu, pa vam ne preporučujem da kršite ovo pravilo.
Jedno popodne izdvojite i za neke od najlepših trgova u Rimu – Piazza Navona, Piazza Popolo i Piazza Venezia (gde obavezno posetite i Rimski forum sa Palatinskim brdima, na kojima je i osnovan Rim); a ostatak dana provedite u parku Borghese, koji je ujedno i najzeleniji deo grada sa mnogo fontana, odakle se pruža najlepši pogled na grad i trg Popolo.

Borghese
Coloseum

Za obilazak Coloseuma izdvojite bar pola dana, karte obavezno kupite ranije i online, a ako se nađete u Rimu prve nedelje u mesecu – ulaz će biti besplatan.
Kada ogladnite, tu je oblast Trastevere za najlepša gastro iskustva, kao i lokalna pijaca Campo di Fiori, ukoliko poželite druženje sa lokalcima i pravu avanturu.
Posetite i najlepšu galeriju u Rimu – Colonna, gde ćete videti neke od najimpresivnijih umetničkih dela. Galerija se nalazi u strogom centru, na trgu Colonna.
Ako vam ostane vremena, izdvojite jedan dan za obilazak Vatikana. Cena karata za obilazak svih muzeja i Sistinske kapele kreću se od 40-ak evra (obavezno ih kupite online).
Još jedna preporuka za sve koji vole more – nekadašnja rimska luka sa prelepim plažama, Ostia, nalazi se na samo pola sata vožnje od Rima.

Tekst i foto: Tamara Savić

Podeli

Scroll to Top