Koraci koje možete da preduzmete ako ste letos dobili fleke od sunca

Letos smo upijali svaki zrak sunca, izležavali se na plaži i uživali u svom preplanulom tenu i nedeljama nakon odmora. Međutim, kada se boja sprala, fleke od sunca ostale su nam kao uspomena. Oni koji su se do sada suočili sa tamnim mrljama znaju koliko ovaj problem može biti uporan, posebno zbog toga što čak kada uspemo da ih stavimo pod kontrolu, fleke imaju tendenciju da se vrate već nakon prvog sledećeg izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite. Ipak, to ne znači da uz odgovarajuću rutinu i tretmane ne možemo da se rešimo tamnih mrlja, posebno ako u ovu borbu krenemo na vreme, tačnije neposredno nakon što se hiperpigmentacije pojave.

Zašto nastaju fleke od sunca?

Mada fleke na licu mogu da se jave iz nekoliko razloga, najčešće nastaju zbog prekomernog izlaganja suncu ili neadekvatne zaštite od sunca. Čak iako ste celog leta koristili SPF preparate, ukoliko niste obnavljali zaštitu na svaka dva sata ili ste se izlagali suncu u periodu kada je UV zračenje najjače (od 10 do 18h), velike su šanse da ste dobili fleke.
Depigmentacije nastaju kao posledica prekomerne proizvodnje melanina – pigmenta koji daje prirodnu boju koži, kosi i očima – na pojedinim delovima kože. Melanin deluje kao prirodan filter za zaštitu kože, štiti nas od štetnih UV zraka, zbog čega dobijamo preplanuli ten kada se sunčamo. Međutim, preterano izlaganje sunčevim zracima može poremetiti taj proces i dovesti do pojave hiperpigmentacija, a i sama preplanula boja predstavlja prvi pokazatelj da su UV zraci oštetili kožu.

AKTIVNI SASTOJCI KOJI POMAŽU U BORBI PROTIV TAMNIH FLEKA

Da biste se oslobodili fleka od sunca potrebno je da izgradite mudru beauty rutinu koja će uključivati sve one aktivne sastojke koji će zaustaviti prekomernu proizvodnju melanina te pospešiti ćelijski turn over, odnosno odbacivanje starih i proizvodnju novih ćelija kože. U nastavku vam otrivamo najučinkovitije među njima.

Vitamin C reguliše prekomernu proizvodnju melanina zbog čega je njegovo dejstvo u izbeljivanju kože, svejedno da li je reč o flekama ili umornom tenu, odavno doazano. Osim toga, ovaj moćni antioksidant štiti kožu od oksidativnog stresa, a samim tim i od stvaranja novih fleka. Zbog toga su vam serumi sa ovim vitaminom potrebni u jutarnjoj rutini i to svakodnevno.

Glikolna kiselina spada u grupu AHA kiselina, a karakteristična je po tome što ima najmanji molekul zbog čega ima sposobnost da prodre duboko u kožu. Njena uloga je da pospeši odbacivanje mrtvih ćelija sa površine kože i da podstakne proizvodnju novih. Zato uvedite u svoju rutinu toner koji sadrži AHA kiseline i koristite ga 2-4 puta nedeljno (u zavisnosti od tipa kože), ali nikada u paru sa retinolom.
Azelaična kiselina još jedan je vrlo moćan eksfolijator, a specifična je po tome i što izbeljuje kožu i ujednačava ten. Zbog toga je jedan je od najomiljenijih sastojaka za negu zrele kože koja pokazuje znakove fotostarenja, a prvenstveno hiperpigmentacijskih mrlja. Možete je koristiti umesto glikolne kiseline, pošto je nešto blaža prema koži. Obe kiseline vam nisu potrebne jer faktički imaju istu ulogu, s tim što je glikolna kiselina nešto efikasnija.

Pixi – Glow Tonic (Sephora)
Paula’s Choice – 10% Azelaic Acid Booster (FabuSpot)

Retinol definitivno spada u najmoćnije sastojke za mnoge kožne probleme, pa i za mrlje na licu. Slično kao kiseline, i ovaj sastojak pospešuje ćelijski turn over, s tim što kiseline efikasnije promovišu odbacivanje mrtvih ćelija dok retinol efikasnije pospešuje proizvodnju novih ćelija. Rečju, potrebna su vam oba sastojka. Najefikasnije način da uvedete retinol jesu serumi, koje ćete koristiti 2-3 puta nedeljno. Podrazumeva se, ne iste večeri kada koristite kiseline.

The Inkey List – Retinol serum (Sephora)

Zaštita od sunca i hiratacija su dva takođe ključna koraka kada želite da se oslobodite fleka od sunca. Zato vam je, uz serum sa vitaminom C, u dnevnoj rutini neophodna i SPF krema sa najvišim stepenom zaštite od UVA i UVB zraka.
S druge strane, hidratacija kože takođe je veoma važna tokom ovog procesa, iako se o ovom koraku malo govori. Pre svega, dehidrirana koža je sklonija različitim oštećenjima pa i stvaranju fleka od sunca. Osim toga, kada koristite sastojke kao što su kiseline ili retinol, koje imaju tendenciju da isuše kožu, intenzivna hidratacija je obavezan korak. Stoga, za početak uvedite u večernju rutinu kremu koja intenzivno hidrira kožu. Dodatno, jednom ili dva puta nedeljno koristite maske za hidrataciju, a poželjno je i da uvedete u rutinu i hidrantni serum. Ovaj proizvod možete koristite samo danima kada koristite toner sa kiselinom, a nanećete ga nakon tonera, a pre kreme.

Too Cool For School – Egg Cream Mask Hydration (Sephora)
The Inkey List – Squalane (Sephora)
La Mer – Crème de la Mer Moisturizing Cream (FabuSpot)

TRETMANI PROTIV TAMNIH FLEKA

Ukoliko rutina koju smo vam preporučili ne daje rezultate kojima ste zadovoljni (pomake ćete sigurno primetiti) ili jednostavno želite brza rešenja, ova dva tretmana pokazala su se kao najdelotvornija u borbi protiv tamnih fleka.

Hemijski pilinzi su tretmani koji podrazumevaju nanošenje kiselog rastvora na kožu radi uklanjanja površinskih slojeva. Ovaj proces izaziva perutanje i ljuštenje kože, posle čega ostaje nova koža ujednačene boje. Podrazumeva se da nega i zaštita od sunca nakon ovog tretmana moraju biti adekvatni, ali svakako da ćete najbolje savete dobiti od dermatologa ili kozmetičara koji vam bude radio tretman.

Laserske terapije imaju praktično isti efekat, ali su obično preciznije, pošto dermatolog ima bolju kontrolu nad intenzitetom tretmana i podrazumevaju tretiranje zahvaćenih područja visokoenergetskom svetlošću. Najblaži tretmani deluju samo na epidermis kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani mogu prodreti do najdubljih slojeva kože.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna video: @hannaschonberg
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top