Kako se rešiti prolećnog umora?

Dolazak proleća ne podrazumeva obavezno i dobro raspoloženje. Naprotiv, mnogi sa prvim sunčanim danima osećaju neobjašnjiv svakodnevni umor i iscrpljenost. Neki čak ustaju iz kreveta umorni i veoma im teško padaju uobičajene svakodnevne obaveze. Ukoliko spadate u ovu grupu, znajte da osećate simptome prolećnog umora koji je obično rezultat lošeg načina ishrane u zimskom periodu. Prekomerno unošenje kalorija tokom zime dovodi do nagomilavanja toksina u organizmu, koji opterećuju digestivni trakt, usporavaju rad bubrega, otežavaju cirkulaciju.
Umor, gubitak snage i pospanost nastaju zbog velike koncentracije toksina nataloženih u organizmu, s jedne, i porasta toplote, s druge strane, koja dovodi do širenja krvnih sudova i pada krvnog pritiska. U takvim okolnostima vitalni organi, a posebno mozak, umanjeno se snabdevaju kiseonikom.
U proleće se stimuliše i rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ali zbog odsustva energije one ponekad ne rade u savršenom ritmu. Za sve neželjene pojave smatra se odgovornim i manjak hormona sreće, serotonina, koji je potrošen u zimskom periodu. Da bi se njegovi prazni depoi obnovili, neophodno je vreme i dnevno svetlo. S obzirom na to da postojeći problem ne može da se reši odmah, dolazi do pojave tromosti i nemotivisanosti, odnosno blage deprimiranosti.
Zato je sa dolaskom proleća vašem organizmu najpotrebnija detoksikacija, a iako većina toga nije svesna, njihov organizam vapi za vodom, da bi se „sprali“ svi toksini nagomilani tokom metaboličkih procesa. Voda je nezamenljiva za stimulisanje rada bubrega i povećane filtracije krvi, jer se na taj način ubrzava cirkulacija i bolje ishranjuju tkiva i organi kiseonikom, a krvni pritisak se podiže do normalnih granica.
Neophodan je i unos što više svežeg voća i povrća kako bi se nadoknadio deficit vitamina, a posebno vitamina C, važnog za dobar imunitet. Obavezno treba promeniti zimske navike, odnosno zaboraviti na jaka jela, a kretanje i boravak na otvorenom takođe su veoma važni.

Podeli

Scroll to Top