Knjige koje ove godine želimo da pronađemo ispod jelke

Praznična sezona donosi bezbroj razloga za slavlje – od druženja sa voljenim osobama, preko uživanja u zimskim specijalitetima do kupovine novogodišnjih poklona. Biranje darova za naše najbliže uvek izaziva posebnu emociju jer im na taj način izražavamo ljubav, ali i pokazujemo koliko ih zaista poznajemo. Prilikom novogodišnje kupovine ne bi trebalo da zaboravimo ni na sebe, jer svako od nas zaslužuje da i sam sebe nagradi na kraju godine. Među tradicionalno primamljivim poklonima svakako su knjige, koje bude snažne emocije, vode nas u predele koje nikad nismo posetili, inspirišu na akciju i, što je najvažnije, pomažu nam da, bar na kratko, pobegnemo od svakodnevice. Bez obzira na to da li ove godine knjigom planirate da obradujete sebe ili blisku osobu, ovo su naslovi na koje bi trebalo da obratite pažnju.

LJUBAVNI ŽIVOT – Cruja Šalev

Jara je mlada, udata žena na postdiplomskim studijama, Arije je muškarac dvostruko stariji od nje, prijatelj njenih roditelja iz mladosti. Međutim, ono što započinje kao toliko puta ispričana priča o burnoj vezi mlade žene i starijeg muškarca brzo se pretvara u grozničav, uznemirujući kurs anatomije opsesije. Jara se od prvog trenutka prepušta neodoljivoj erotskoj privlačnosti kojom Arije zrači – njegova arogancija i proračunata uzdržanost jednako je uzbuđuju koliko i odbijaju. Ona zaboravlja na sebe, svoje potrebe i želje, a trenuci vrhunskog užitka stapaju se s poniženjem i samoomalovažavanjem.
Napisan jedinstvenim stilom, u kome se opažanja prepliću s mislima i snovima, što svemu daje poetski ritam, Ljubavni život omogućava čitaocima da zarone u kovitlac osećanja i impulsivan i svojeglav um pripovedačice. Zavodljiv i provokativan, roman istražuje kako telo i seksualnost, tako i psihološke aspekte ljubavi, požude i strasti.

MUČNA LJUBAV – Elena Ferante

Mučna ljubav je prvi roman Elene Ferante, ujedno i onaj koji joj je doneo slavu u Italiji i najavio dolazak jedne od najznačajnijih spisateljica našeg doba. Radnja počinje kada četrdesetogodišnja Delija kreće u uzbudljivu odiseju haotičnim i zagušljivim ulicama rodnog Napulja u potrazi za istinom o svojoj porodici, a pre svega majci, koja se utopila na dan njenog rođendana. Dok pokušava da rekonstruiše poslednje dane svoje majke, luta mračnim lavirintom kolebljivih sećanja gde susreće nasilne muškarce iz svoje i majčine prošlosti. Ovo je priča o kompleksnom odnosu majke i ćerke, koja pokušava da raspetlja čvor laži i snažnih emocija koje ih vezuju. U svom prvencu Ferante ispituje valjanost sećanja, istinu, krivicu i činjenicu da ne suštinski ne poznajemo one koje volimo.

NERAZDVOJNE – Simon de Bovoar

Francuska spisateljica Simon de Bovoar napisala je ovaj roman još 1954. godine, ali je tada označen kao previše intiman da bi bio objavljen. Više od šest decenija kasnije njena autobiografska priča stiže pred čitaoce.
Ovo je knjiga u kojoj je čuvena književnica opisala svoj odnos sa prijateljicom Elizabetom Zazom Lakoan koja je preminula u 22. godini života, a čija ju je tragična smrt, neposredno izazvana predrasudama i normama tadašnjeg društva, proganjala čitavog života. Nerazdvojne je priča o seksualnom i intelektualnom obrazovanju dveju mladih buntovnica u svetu koji ometa i ograničava njihovu slobodnu misao. U skladu sa tim, spisateljica opisuje prva iskustva revolta i usvajanje feminističke filozofije, kao početke sopstvene nezavisnosti.

LJUDSKA POSLA – Karin Tuil

Farelovi su moćan par – Žan je slavni francuski politički novinar, a njegova supruga poznata je po feminističkom angažmanu. Njihov sin studira na prestižnom američkom univerzitetu i svet mu je pod nogama. Čini se da im sve ide od ruke, ali jedna optužba za silovanje uzdrmaće tu savršenu društvenu konstrukciju.
U srcu ovog romana nalazi se siva zona seksualnih odnosa i različite percepcije istog događaja. U njemu Karin Tuil demontira bezosećajan pravosudni sistem, zadirući u neke od najvažnijih tema današnjice: seks i pristanak, ženstvenost i muževnost, zloupotrebu moći i javni linč, život pod lupom medija i uticaj društvenih mreža. Ljudska posla su upečatljiv, intrigantan i inteligentan roman koji će snažno uzdrmati svaku čitateljku i svakog čitaoca. Možda je najznalajniji plus ove knjige činjenica da je spisateljica stvorila autentične likove, ni dobre ni loše, prosto ljudske, navodeći nas da osećamo empatiju prema svakom od njih, čak i onda kada bi trebalo da ih mrzimo ili preziremo.

MOJA SESTRA SERIJSKI UBICA – Ojinkan Brejtvejt

Roman koji je osvojio nagradu Los Angeles Timesa za triler godine i ušao u najuži izbor za Women’s Prize definitivno zaslužuje pažnju. Priča prati dve sestre – Ajulu i Korede. Prva je omiljeno dete u porodici, lepa i pametna, ali i serijski ubica čiji treći dečko nestaje pod nejasnim okolnostima. Korede je njena spasiteljka koja najbolje zna kako se pere krv iz automobila i vodi računa o tome da postovi njene sestre na Instagramu ne budu suviše razdragani u vreme kada treba da tuguje zbog svog nestalog momka. Ona je odavno zaljubljena u ljubaznog i zgodnog lekara sa kojim radi u bolnici i sanja o danu kada će on konačno shvatiti da je baš ona prava žena za njega. Međutim, kada joj lekar potraži Ajulin broj telefona, Korede je prinuđena da prizna sebi da je njena sestra serijski ubica i da povuče granicu do koje hoće da je štiti. Oštar poput kandži, ovaj roman pun je oporog, ironičnog humora, zbog čega je zabavan koliko i zastrašujući.

BAJNI SVETE GDE SI TI – Sali Runi

Ovo je verovatno bio najisčekivaniji roman ove godine, a treća knjiga jedne od trenutno najčitanijih spisateljica bavi se životom savremenih žena u ranim tridesetim. Glavne junakinje Alis i Ajlin razmenjuju duge mejlove u kojima se dotiču najrazličitijih tema – pišu o klimatskim promenama, političkoj krizi, propasti kasnog bronzanog doba, istoriji pisma, izrabljivanju radnika, ali i tome šta je lepota danas, kao i o svom ambivalentnom odnosu prema majčinstvu… Način na koji je autorka kreirala njihovu prepisku, ali i ceo roman pokazuje njeno duboko razumevanje toga kako se danas ljudi osećaju, razmišljaju i govore – rastrzani između zabrinutosti zbog globalne katastrofe i ličnih, intimnih problema, a formirajući svoje stavove istovremeno i na osnovu neproverenih informacija s interneta i na osnovu ozbiljnih analiza, promišljanja i političke osvešćenosti.

MAPA KAJANJA – Natali Skovronek

U novinama izlazi vest o smrti Veronike Verburgen. Dvojica muškaraca dele istu tugu: jedan je njen suprug, a drugi ljubavnik. Svaki od njih s tugom se nosi na svoj način, a u skladu sa svojim karakterom. Tuga je oblikovana i različitim stranama Veronikine ličnosti koje su imali prilike da upoznaju. A tu je i Mina, Veonikina ćerka, plod njene davne prve ljubavi. Upravo ona će krenuti u avanturu rasvetljavanja života i smrti svoje majke i otkrivanja konačne istine o njoj. Spisateljica u ovoj knjizi na suptilan način oslikava portret žene koja nije imala izbora, a roman je nagrađen prestižnom Evropskom nagradom za književnost.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @newdarlings
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top