Koje namirnice treba jesti za zdravu i blistavu kožu?

Dobro je poznato da za lepu i zdravu kožu nisu dovoljno samo kvalitetne kreme i drugi preparati i da ni najskuplja kozmetika ne pomaže ako se nezdravo hranite, unosite previše pržene i masne hrane, gaziranih ili alkoholnih pića i slično. Podrazumeva se da ćemo kožu negovati spolja, ali važno je obratiti pažnju i na takozvanu unutrašnju nego odnosno voditi računa o ishrani.
Prvo zlatno pravilo kada je u pitanju unutrašnja nega kože ne odnosi se na hranu već na piće. Tačnije potrebno je unositi dovoljno vode ili nezaslađenih čajeva tokom dana. Dnevno je potrebno popiti bar dva litra vode ili druge zdrave tečnosti. Kokosova voda je takođe odlična naročito ako ste dehidrirani nakon treninga ili odlaska na plažu u letnjim danima. Ona je poznata i pod nazivom „beauty drink“, jer se njom može umivati lice.
Drugo pravilo za zdrav izgled kože jeste unošenje zdravih masnoća putem hrane. Najbolje su semenke suncokreta, brazilski i indijski orah, kao i hladno ceđena ulja lana, kokosa, susama, konoplja… Sve ove namirnice daće vašoj koži elastičnost i mekoću.
Na trećem mestu su unos voća i povrća – dobro je kako za naše zdravlje tako i za kožu! Ako ne znate kako da jedete voće i povrće u većim količinama – napravite smoothie, a odličan efekat će imati i da u njega dodate chi semenke.
Četvrto – suplementi i superhrana. Alga Chlorella je odlična za sve koji imaju problematičnu kožu. Spirulina je odlična za one koji se pripremaju za odlazak na letovanje jer sadrži beta karoten zahvaljujući kome ćete dobiti lepu bronzanu boju. Godži bobice usporavaju proces starenja kože, koštice marelice su odlične u borbi protiv pega i fleka dok vitamin C kožu održava mladolikom.

Podeli

Scroll to Top