Koraci koje bi trebalo da preduzmete ako izgorite na suncu

Pet stvari koje bi trebalo da preduzmete ukoliko izgorite na suncu

Bez obzira na to što smo svesni da je pravilna zaštita od sunca neophodna tokom letnjim meseci, svima nam se bar jednom dogodilo da izgorimo. Nekada zbog toga što smo propustili da namažemo kremu na određeni deo kože ili smo temeljno namazali i lice i telo, ali smo zaboravili da obnovimo zaštitu (SPF preparati gube dejstvo nakon 2 do 3 sata od nanošenja). A možda ste jednostavno bili mnogo duže izloženi suncu nego što to vaša koža može da podnese, što se često dešava u danima kada duva vetar usled čega ne osećamo svu jačinu UV zraka. Razlozi su nevažni, ono što svi želimo jeste da što pre saniramo posledice i da se oslobodimo bolova. U nastavku vam donosimo detaljan vodič o tome šta bi trebalo da preduzmete kada izgorite na suncu.

POČNITE SA UBLAŽAVANJEM BOLOVA
Za početak popite aspirin kako biste ublažili bol i crvenilo, a ujedno i sprečili nastanak upale i otoka. Uzimajte po jednu dozu na svakih 8 sati narednih dan ili dva. Potom nanesite hladnu oblogu na opekotinu. To može biti led koji ste prethodno uvili u pamučnu krpu ili gazu, a odličan efekat postićićete i ako bolno mesto namažete kiselim mlekom ili stavite krastavac preko opekotine.

HIDRIRAJTE KOŽU
Sledeći korak koji bi trebalo da preduzmete jeste hidratacija. Kada umirite bolno mesto nanesite sredstvo za intenzivnu hidrataciju, a dermatolozi preporučuju da to budu gelovi na bazi aloe vere. Možete kupiti i čistu aloju u prodavnici zdrave hrane, a kasnije će vam poslužiti i kao kao masku za lice.
Jako je bitno da u ovom periodu pijete najmanje dve litre vode jer ćete i na taj način nadoknađujete vlagu koju je vaša koža izgubila.

UZMITE KORTIZON
U slučaju da aloe vera ne pomaže okrenite se preparatima na bazi kortizona. Alternativa su i hidrantni losioni sa zelenim čajem i ekstraktom kafe zato što imaju protivupalno dejstvo, skupljaju krvne sudove i time smanjuju crvenilo i gubitak tečnosti.

Triderm mast

NE LJUŠTITE KOŽU
Znamo da nije lako odoleti uklanjaju sitnih ljuspica sa kože, ali ukoliko to činite, povećavate rizik za pojavu fleka i ožiljaka. Koži je potrebno vreme da zaraste, a kada bude spremna sama će otpasti. Posebno ne bi smeli da dirate plikove koji predstavljaju jednu vrstu prirodnog flastera ispod kog se koža obnavlja.

NASTAVITE DA SE ŠTITITE OD SUNCA
Nakon što ste dobili opekotine najbolje bi bilo da nekoliko dana uopšte ne izlazite na sunce, ali kako to uglavnom nije moguće, jako je bitno da se dobro zaštitite. Upotreba SPF preparata se podrazumeva, a najbolje bi bilo da bolno mesto uvek bude prekriveno laganom odećom od prirodnih materijala. Za dodatnu zaštitu ponesite i šešir sa velikim obodom.

NAPOMENA: Izbegavajte tuširanje vrućom vodom, kao i sve preparate za negu koji sadrže vitamin C, kiseline ili voćne enzime. U ovom trenutku potrebni su vam samo proizvodi koji bogato hidriraju kožu i obnavljaju njenu oštećenu barijeru.

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 2. avgusta 2021. godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @zinafashionvibe
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top