Kreme sa retinolom uz koje su neželjeni efekti svedeni na minimum

Ako imate više od 30. godina, jedan od aktivnih sastojaka koji je poželjan u vašoj beauty rutini svakako je retinol. Kao što već dobro znamo, ovaj derivat vitamina A deluje na kožu tako što stimuliše proizvodnju kolagena i obnavljanje ćelija zbog čega umanjuje bore i sprečava nastanak novih, zaglađuje epiderm, briše tamne fleke i pomaže u borbi protiv akni. Međutim, njegova moć da transformiše kožu ima i svoju cenu, a to je da tokom prvih nekoliko nedelja upotrebe izaziva suvoću, crvenilo i druge iritacije. Na sve to pojačava i osetljivost na sunce zbog čega se često preporučuje da ovaj sastojak ne uključujete u rutinu tokom proleća i leta, a upotreba krema sa SPF-om se podrazumeva.

Mada će vam svako ko je probao retinol reći da su njegovi benefiti toliko moćni da se čekanje da prođu početne iritacije kasnije višestruko isplati, nuspojave možete da izbegnete i ukoliko umesto seruma (koji su najdelotvorniji) koristite hidrantne kreme sa vitaminom A. One po pravilu sadrže dodatne hidrantne i hranljive sastojke koji mogućnost iritacije svode na minimum, a iako ćete na rezultate čekati nešto duže, oni svakako neće izostati. Osim toga, ove proizvode bezbedno možete da uključite u večernju rutinu i u ovo doba godine. Nastavite da skrolujete jer vam u nastavku donosimo listu proverenih krema sa retinolom.

Redermic R Retinol Cream – La Roche Posay

Krema sadrži ekskluzivni kompleks čistog retinola i retinola sa postepenim oslobađanjem koji postepeno isporučuje značajne doze ovog sastojka. Zahvaljujući tome efikasno deluje na bore i druge znakove starenja, ali poštujući prag tolerancije kože.

Rapid Wrinkle Repair Hyaluronic Acid & Retinol Cream – Neutrogena

Ovaj efikasan preparat zaglađuje kožu, vidljivo umanjuje fleke i bore, a s obzirom na to da sadrži i hijaluronsku kiselinu, dodatni bonus je to što hidrira kožu.

Overnight Retinol Repair – Dermatologica

Moćna retinolska krema podstiče ubrzano obnavljanje ćelija kože i tako smanjuje sve znakove starenja. Sadrži čisti, mikroinkapsulirani oblik retinola, ali i peptide, vitamin C, kao i bioenergizirani kompleks bakra i aminokiselina koji takođe imaju anti-age dejstvo.

A-Passioni Retinol Cream – Drunk Elephant

Ova koncentrovana formula sadrži 1% retinola, vitamin F i peptide zbog čega intenzivno deluje na bore i teksturu kože, briše tamne mrlje i vraća sjaj umornoj koži. Iako je reč o kremi, ovaj preparat izuzetno je delotvoran, pa ukoliko želite da izbegnete nuspojave, potrebno je da ga postepeno uvodite u rutinu. Za početak će biti sasvim dovoljno da ga koristite dva puta nedeljno.

Retinol 1 Refining Night Cream – Skinceuticals

Još jedna veoma moćna krema koja sadrži 1% retinola, a obogaćena je i biljnim ekstraktima zbog čega ne samo da deluje na sve znakove starenja kože već i vrlo uspešno suzbija akne.

Triple Power Anti-Aging Moisturizer – L’oréal Paris

Adut brenda L’oréal spada u najbolje pristupačne anti-age kreme. Pored retinola sadrži i hijaluronsku kiselinu i vitamin C zbog ćega deluje na širok spektar starenja kože. Odličan je izbor za sve koji žele da isprobaju retinol, a da pritom ne potroše mnogo novca.

Retinol Correxion Max Daily Hydration Crème – RoC

Kada smo kod krema koje sadrže i retinol i hijaluronsku kiselinu ne možemo da ne spomenemo ovu formulu. Zahvaljujući odličnoj kombinaciji sastojaka, ova krema idealna je za zimu jer pored toga što ima anti-age dejstvo, bogato će hidrirati vašu kožu.

RESIST Intensive Repair Cream – Paula’s Choice

Ova krema ima odlične recenzije, a odlična je za sve početnike jer sadrži samo 0,1% retinola. Osim toga, obogaćena je i uljem jojobe koje kožu snabdeva vlagom, kao i čitavim nizom antioksidanata koji je štite od agresora iz spoljne okoline.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @victorialee, Promo
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top