Kultne komedije koje će vas opustiti na kraju radne nedelje

Nakon naporne radne nedelje verujemo da mnogi od vas trenutno samo žele da provedu veče u omiljenom kauču, pa je u skladu sa tim, petak idealan tajming za konzumiranje relaksirajućih sadržaja koji popravljaju raspoloženje. Iako postoji mnogo načina za relaksaciju, jedna od odličnih opcija je gledanje komedije koje pozitivno utiču i na mentalno i na fizičko zdravlje. Domaći i svetski psiholozi se slažu da gledanje filmova ovog žanra oslobađa od nervoze i ublažava agresivnost i strah, zbog čega se lakše suočavamo sa svim izazovima koje svakodnevica nosi. Osim toga, statistički podaci govore da se tokom smešnih scena naši krvi sudovi šire čak 22%, što omogućava bolji protok krvi, a to u prevodu znači da se, dok gledamo komedije, naš krvni pritisak snižava jednako kao kada vežbamo.
Ako vas još nismo ubedili da danas pogledate dobru komediju, trebalo bi da znate da su mnoge relevatne studije pokazale da ljudi koji se smeju ređe obolevaju od bolesti srca i nemaju izražene simptome stresa. Zato lekari preporučuju svima, pa i onima koji ne vole komična dela, da ih konzumiraju u danima kada su neraspoloženi ili nervozni, jer će im pomoći da se smire efikasnije nego čaj ili sedativ. Francuski psiholozi su dokazali da svakodnevno gledanje komedija može postepeno da nam promeni pogled na svet, da probudi optimistična osećanja i otvori srce za ljubav.
Ne znate odakle da počenet? U nastavku vam donosimo listu komedija s kojima ne možete da pogrešite.

MASKA

Bankarski službenik Stenli Ipkis živi usamljeničkim životom, a njegov najbolji i jedini prijatelj je Majlo. Razmišljajući o svom promašenom životu, Stanly dolazi do ivice samoubistva, ali slučajan pronalazak neobične drvene maske drastično menja njegov život. Stavivši masku na lice, Stenli postaje mešavina tasmanijske nemani i Supermena, nesavladivo biće kojem nijedan podvig nije nemoguć. Kada upozna lepu Tinu, pevačicu iz noćnog kluba, čini se kako je konačno pronašao sreću, ali na njihov put staje gangster Dorijan. Stenli mora da se izbori za Tinu i odoli napadima zločinaca i optužbama policije.

GOSPOĐA DAUTFAJER

Urnebesno smešna i zabavna, ali istovremeno topla i impresivna, Gospođa Dautfajer, slavnog režisera Krisa Kolumbusa jedna je od najboljih i najvoljenijih komedija devedesetih. Glavnu ulogu, lik Denijela Hilarda, tumači Robin Vilijams, koji dobija otkaz, a istog dana i njegova supruga Miranda odlučuje da se razvede od njega. S obzirom da je upravo izgubio posao, sudija misli kako je primereno da Denijel decu viđa samo jednom nedeljno, što njega pogađa više od svega. Ali nakon što je Miranda raspisala konkurs za posao dadilje, Denijel je iskoristio priliku – onemogućio je objavu oglasa pa se tako jedini i javio na njega maskiran u gospođu Dautfajer te postao dadilja sopstvenoj deci.

DEVERUŠE

Talentovana komičarka, Kristen Vig, napisala je scenario i glumi u ovoj komediji nominovanoj za Oskara. Film govori o najboljoj mladinoj drugarici, pozvanoj da bude deveruša, koja se iznenada suočava sa glavnom deverušom, ženom koja očigledno želi da preuzme njenu ulogu, kao i status najbolje prijateljice.
Urnebesno smešan i povremeno dirljiv pogled na značaj ženskih odnosa, podseća nas na šaljivi bol koji nastaje kad shvatimo da naš život ne napreduje onom brzinom kojom napreduju životi naših prijatelja.

BORAT

Saša Baron Koen, zvezda i kreator humorističke emisije Da Ali Dži šou, prvi put dovodi svoj lik kazahstanskog novinara Borata Sagdijeva na veliki ekran. Napustivši svoj rodni Kazahstan, Borat putuje u Ameriku da napravi dokumentarac. Dok krstari Amerikom, sreće stvarne ljude u stvarnim situacijama s urnebesnim posledicama. Njegovo zaostalo ponašanje svuda izaziva snažne reakcije, otkrivajući predrasude i hipokriziju u američkoj kulturi. U nekim slučajevima osobe koje Borat intervjuiše prihvataju njegove nečuvene poglede na pitanja rase i seksa tako što se s njim slažu, dok drugi pokušavaju da mu održe patriotsku lekciju o zapadnjačkim vrednostima. Urnebesno. Zarazno. Subverzivno. Borat je satirična karikatura kazahstanskog novinara kojeg je izmislio Saša Baron Koen. Postao je fenomen u Velikoj Britaniji u humorističkoj seriji Da Ali Dži šou, u kojoj su Koenov otkačeni humor i oštra satira antisemitizma, mizoginije i rasizma oživeli kroz Boratovo bizarno ponašanje i intervjue.

VELIKI LEBOVSKI

Film braće Koen opisuje nekoliko dana u životu Džefrija Lebovskog (Džef Bridžis), nezaposlenog zabušanta nakon što ga zamene za milionera istog imena. Film nije dobro prošao u bioskopima, kritike su bile podeljene i predviđao mu se bolni zaborav. Međutim, s vremenom je njegova popularnost rasla, pa sad ima kultni status. Verovatno su gledaoci s vremenom zaboravili pomalo traljav rasplet, ali su zapamtili maestralne prizore i citate.

MONTI PAJTON I SVETI GRAL

Kultni klasik i opšte mesto pop kulture nekoliko generacija koje su se navukle na oštri humor montipajtonovaca. Film je snimljen po završetku izuzetno popularne TV serije iza koje su stajali reditelji Teri Giliam i Teri Džons, ali ništa manje zasluge ne pripadaju Džonu Klisu, Eriku Idlu, Majklu Palinu i Grejemu Čepmenu koji se, osim kao scenaristi, pojavljuju u po nekoliko uloga. Reč je o satiri legende o kralju Arturu i njegovim vitezovima koji kreću u potragu za Svetim gralom. Oni će se na tom neobičnom putovanju naći u krajnje bizarnim situacijama, a sretaće i ništa manje neobične likove. Ako niste pogledali film, toplo vam ga preporučujemo uz napomenu da ovaj humor nije baš za svakog.

DOBRO DA BOLJE NE MOŽE BITI

Reditelj Džejms Bruks poverio je ulogu Melvina Udala, potpuno disfunkcionalnog i krajnje nepristojnog pisca, koji pati od opsesivno-kompulsivnog poremećaja, legendarnom Džeku Nikolsonu. Melvinova svakodnevna rutina potpuno je poremećena kada jedina kelnerica, na koju je navikao i koja može da ga podnese u omiljenom mu kafiću, Kerol Koneli (Helen Hant), mora da odsustvuje s posla zbog sina…

AVE, CEZARE

Kultni film braće Džoela i Itana Koena u kome igramu sve same zvezde jedno je od ostvarenja koje bi svako trebalo da pogleda. Radnja je smeštena u period nakon zlatne ere Holivuda, talnije u jedan jedini dan u životu studijskog „popravljača“, koji nikako da se izbori sa problemima… Glavne uloge u filmu tumače Džoš Brolin, Džordž Kluni, Rejf Fajns, Tilda Svinton, Čening Tejtum i Skarlet Johanson.

TUTSI

Ostvarenje Sidnija Polaka donosi priču o glumcu bez prebijene pare Majku Dorsiju (Dastin Hofman), koji se prerušava u ženu kako bi dobio ulogu u TV seriji. Međutim, zaljubljuje se u koleginicu koju igra Džesika Lang…

SVINGERI

Film Daga Limana je priča o životima neoženjenih i nezaposlenih glumaca koji su stacionirani na „istočnoj strani“ Holivuda tokom devedesetih, kada se svingeraj vraća u modu. Glavne uloge u ovoj komediji tumače Vins Von i Džon Favro.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@syanalaniyan)

Podeli

Scroll to Top