Kurkuma u službi lepote: Maske za lice koje su oduševile čitav svet

Kada je reč o nezi kože, kozmetici ili bilo kojoj vrsti ulepšavanja, nema pravog i jedinog rešenja, ni tačne formule. Nega mora biti prilagođena tipu kože, ali poslednjih godina u čitavom svetu više od devedeset odsto korisnika zadovoljni su maskama na bazi kurkume. Ovaj najzdraviji začin na svetu, hiljadama godinama koristi se u Indiji za ulepšavanje. Tradicionalni obred ulepšavanja mlade kurkumom naziva se „haldi“. Nevesti se, pre venčanja, premazuju delovi tela pastom od kurkume da bi joj koža imala prekrasan sjaj.
Reč je o maski koja daje sjaj koži i pohvaljena je za različita stanja kože, a najbolje deluje na izbeljivanje mrlja od bubuljica i uklanjanje akni koje mnoge muče. Već nakon prve primene korisnice primećuju lepši izgled svog tena. Osnovni sastojak, osim kurkume je i jogurt, a u zavisnosti od tipa kože možete dodati i med, sveže ceđene sokove, različita biljna ulja, aloe veru ili brašno celih žitarica. Ako vas zabrinjava žutilo nakon nanošenja maske, nemojte se brinuti, uz pravilnu upotrebu neće ga biti.
Ukoliko imate normalnu, mešovitu ili kožu sklonu hiperpigmentacijama za masku vam je potrebno pola kašičice kurkume, kašičicu jogurta i nekoliko kapi limunovog soka. Pomešajte sve sastojke i nanesite ih na očišćeno lice, ostavite masku 30 minuta i zatim je isperite.
Ako je vaša koža masna i problematična uz već navedenu količinu kurkukume i jogurta, potrebno vam je i pola kašičice tamnog meda i nekoliko kapi gela od aloe vera. Kada pomešate sve sastojke nanesite ih na očišćeno lice i pre ispiranja, ostavite da deluje 30 minuta.
Suva i zrela koža uz kurkumu i jogurt zahteva i nekoliko kapi arganovog, kokosovog ili maslinovog ulja. Ostatak postupka je isti kao i u prva dva slučaja.
Preporučuje se da ove maske koristite na tri dana, a ako vam na licu ostanu žute fleke najbolje ćete ih isprasti mlečnim proizvodima. Potrebno je samo lice dobro umiti toplom vodom, tonikom ili sapunom.

Podeli

Scroll to Top