Male tajne: Zanimljiva priča o glumcima uskoro na repertoaru Madlenianuma

Kao svoju prvu premijeru Opera i teatar Madlenianum, u 2015. godini, priprema komad Male tajne čiji je scenarista i reditelj Goran Marković. Ovo je ujedno prvi muzički komad, na originalnu muziku Zorana Simjanovića, koji Marković režira u pozorištu. Radnja se vrti oko dramske grupe koja je stvarno postojala. Nastala je pred Drugi svetski rat, delovala tokom rata i posle njega, bila pokretačka snaga Beogradskog dramskog pozorišta u njegovim slavnim godinama i raspala se pred kraj pedesetih, neposredno pošto je učestvovala u rađanju jednog novog teatra – Ateljea 212.

– Ova priča će biti zasnovana na istinitim zbivanjima, ali će, u isto vreme, biti pomešana sa mnoštvom izmišljenih događaja. Pošto ćemo na taj način faktografiju pomešati sa fikcijom, junaci ovog komada neće biti stvarne ličnosti. Iako su nam uzori bili imena koje su zaista postojala većina likova će do te mere biti modifikovana i pomešana sa stvarima koji su produkt mašte da se ne može govoriti o istorijskoj verodostojnosti – ističe reditelj.

1p mt 23315

Način na koji je ispričana ova hroniku primeren je dramskoj formi: bavi se pojedinačnim sudbinama njenih aktera ali istovremeno posmatra šta se dešava sa društvom kroz taj dvadesetogodišnji period. Naravno, u fokusu je i fenomen samog pozorišta, glume i odnos vlasti prema toj umetnosti. Ali, u prvom planu biće glumci, njihovi životi, umetnički razvoj, intima, ljubavne peripetije i sve ono što čini život iza pozorišne zavese. Pored glavnih junaka, članova pozorišne družine, tu je još mnoštvo važnih likova, od mecene, preko učitelja glume, nemačkih okupatora i drugih…

Paralelno sa razvojem priče, događaje će pratiti šlageri iz epohe. Tako će Male tajne ujedno biti i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada sledi kraj. Premijera je zakazana za nedelju 29. marta, a od aprila će biti na redovnom repertoaru Madlenuanuma.

2p mt 23315

Podeli

Scroll to Top