Ovo su najčešće greške koje pravite kada radite manikir kod kuće

Verujemo da nema žene koja nije pokušala da uradi profesionalni manikir kod kuće, a mnoge od nas odlučile su se i za gledanje brojnih tutorijala ili za kupovinu čitavih setova gel lakova i LED ili UV lampi. Međutim, često nam se dešava da kada pokušamo da uradimo manikir, shvatamo da ova ideja mnogo bolje zvuče nego što izgleda u praksi i uglavnom ne dobijemo željene rezultate. Kako sam i sama mnogo puta bila u ovoj situaciji, punih 20 godina redovno sam odlazila na profesionalni manikir, a zahvaljujući strpljivom posmatranju i savetima koje sam dobijala od stručnjaka, uglavnom sam ovladala gradivom i sada prilično uspešno sebi radim manikir i sa običnim i sa gel lakom. Zato vam u nastavku otkrivam najčešće greške koje pravite i savete kako da ih izbegnete.

Ne pripremate nokte

Kao što je važno da vaša koža bude čista i hidrirana pre nanošenja šminke, slično pravilo važi i za nokte. To znači da bi pre nanošenja proizvoda trebalo da ih dehidrirate odnosno da pređete nokatnu ploču dehidratorom ili acetonom. U suprotnom će ulja, prašina i druge nečistoće sprečiti da lak lepo prijanja na nokte i manikir će mnogo kraće trajati. Tek nakon što obavite ovaj korak, nanesite bazu za lak.

Uništavate zanoktice

Veliki broj devojaka ima tendenciju da seče zanoktice i u tom procesu po pravlu odstrani mnogo više kože nego što bi trebalo zbog čega rizikuje da se izloži različitim infekcijama (osnovna funkcija zanoktica je da štiti nokte od bakterija). Kako su uredne zanoktice osnovni preduslov za dobar manikir, najbolje je da prvo na njih nanesete omekšivač za zanoktice (alternativno možete da potopite ruke u toplu vodu ili kupku), a da ih potom samo potisnete guračem za zanoktice. Nakon toga, ako je baš potrebno višak kože možete ukloniti canglama ili makazicama. Kada završite sa manikirom, podjednako je važno da na svoje zanoktice nanesete ulje ili kremu za njihovu hidrataciju.

Nanosite previše laka

Jedna od najvećih grešaka jeste nanošenje laka u debelom sloju. Svejedno je da li radite sa običnim ili gel lakom, jako je važno da nanosite tanke slojeve, a u najvećem broju slučajeva biće potrebno da nanesete dva tanka sloja. Nanošenjem debelih slojeva rizikujete da se vaš lak ne osuši u potpunosti zbog čega će vam se manikir vrlo brzo pokvariti, a čak i ako ga strpljivo osušite, on će mnogo brže početi da se kruni nego kada mažete tanke slojeve.

Nepravilno mažete nokte

Da bi vaši nokti bili uredni potrebno je da sa mazanjem krenete od sredine korena nokta i da četkicu od laka lagano povlačite prema gore, a zatim da isti postupak ponovite sa leve i desne strane. Ukoliko vam se desi da namažete deo kože, obavezno uklonite lak štapićem za uši koji ste prethodno natopili acetonom. Na kraju vrhom četkice prevucite preko vrha nokta. Ovo je trik koji koriste svi manikiri jer na taj način vaš lak postaje otporniji na krzanje. Nakon toga, sledi nanošenje top coat premaza.

Nedovoljno sušite nokte

Koji god lak da koristite trebalo bi da imate u vidu da je njemu potrebno oko sat vremena da se dobro osuši što znači da u tom periodu vaše ruke ne bi trebalo da dolaze u dodir sa vodom, a najbolje je da ništa ne radite i da strpljivo sačekate da se nokti dobro osuše. Istina je da se gornji sloj većine običnih lakova osuši za desetak minuta zbog čega imamo lažnu iluziju da su nam nokti suvi i nastavljamo svakodnevne aktivnosti, ali ako želite da vaš manikir traje duže od 2-3 dana, najvažnije je da sačekate da vam se nokti dobro osuše. S druge strane, većina nas ima iluzju da je naš gel lak potpuno suv kada izvadimo ruke iz lampe, ali i ovde bi takođe trebalo da izbegavamo kontant sa vodom, kao i preterano izlaganje toploti.

Ljuštite lak sa noktiju

Ljuštenje laka sa noktiju kada se okrznu jeste garancija da ćete uništite nokatnu ploču pa ovo nikada ne bi trebalo da radite, posebno ako koristite gel lak. Umesto toga, isturpijate gornji sloj laka, a potom na svaki nokat stavite vatu natopljenu acetonom ili skidačem za lak i zatvorite prste folijom. Sačekajte 15-20 minuta, a potom će lak sam otpasti.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @helloglowedit, @helloglowedit
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top