Mapiranje lica: Šta nam akne govore o stanju našeg organizma

Akne su sigurno najveći neprijatelji svake žene, a kada pokušamo da ih se rešimo, to nekada može postati prava noćna mora. Iako se najčešće misli da su one posledica hormonskog poremećaja ili stresa, to nije uvek slučaj. Šta više, uzrok problema uglavnom je na drugom mestu. Vodeći dermatolozi tvrde da akne, odnosno mesto na licu gde ih najčešće imate, mogu otkriti mnogo o tome šta se događa u vašem organizmu.

– Neki dermatolozi mogu čak i da dijagnostifikuju problem jednostavnim promatranjem vašeg lice, jer koriste tehniku mapiranja tehniku – objašnjava Dr. Michael Shapiro, medicinski direktor i osnivač Vanguard Dermatology.
– Mapiranje lica može biti ključ za sve tajanstvene probleme na vašoj koži i u vašem organizmu.
Ali, pitate se, šta je zapravo mapiranje lica? To je popularna metoda u drevnoj kineskoj medicini koja se fokusira na različita područija lica, a sudeći prema položaja akni, lekari mogu odrediti njihov uzrok.

Da biste saznali što naše akne govore o našem zdravlju, dr Shapiro je dao mali vodič.

1p fm 1515

Čelo

Uzroci akni na čelu mogu biti različiti – od probavnih problema, problema tankog crijeva, jetre, uzrok može biti i jak stres, nepravilan ciklus spavanja, siromašne dijete, pa čak i reakcija na proizvode za negu kose. Za borbu protiv akne na čelu morate spavati najmanje sedam sati dnevno, piti mnogo vode da biste se oslobodili toksina, voditi računa o ishrani i pažljivo birati proizvode za negu kose koji ne iritiraju kožu. Takođe izbegavajte slatkiše i sokove.

Oko očiju i između obrva

Akne u području oko očiju mogu biti znak slabe cirkulacije, problema za žuči ili konzumiranje previše masti, prehrambenih prerađevina ili alkohola. Opet je rešenje u unosu što više vode i menjaju navika u ishrani.

Nos

Akne na nosu mogu biti posledica loše ishrane, probavnih problema, nadutosti ili slabe cirkulacije krvi. Problem se može rešiti povećanim unosom vitamin B, manjem konzumiranju prerađene hrane, ali i masažom nosa i područija na kome se akne nalaze.

Obrazi

Akne na obrazima uglavnom su znak problema sa plućima, jetrom, želudcem, a uzrok može biti i prejedanje, stres, upotreba prljavog mobilnog telefona ili prljavih četkica za make-up. Da biste se rešili ovog problema čistite redovno kožu i trudite se da budete što opušteniji.

Područje oko usana

Urok akni oko usana je uglavnom u lošem radu probavnog sistema, preteranom unosu pržene hrane ili je reakcija na određenu pastu za zube. Rešenje leži u povećanom unosu vlakana, voća i povrća.

Brada

Akne na bradi mogu biti uzrokovane hormonskim problemima, ginekološkim problemima, prolemima sa radom bubrega, prečesto držanje ruku na bradi ili reakcija na pastu za zube. Opet je rešenje u odmoru i unosu vode.

Uši

Uši su usko povezane sa bubrezima. Ako bubrezi ne funkcionišu ispravno velike takozvane podkožne akne mogu se pojaviti na tom područiju. Kako bi to izbegli, preporučuje se piti dovoljno vode, izbegavati prekomernu konzumaciju kofeina i soli.

Podeli

Scroll to Top