Na festivalu u Veneciji prikazani su neki od najisčekivanijih filmova ove godine

Svečanom dodelom nagrada sinoć je završena 78. venecijanska Mostra. Najstariji filmski festival na svetu otvoren je novim osvarenjem Pedra Almodovara Paralelne majke, a tokom 11 dana festivala prikazani su neki od najisčekivanijih filmova ove godine. Među naslovima koji su privukli najveću pažnju našli su se Moć psa Džejn Kempion, s Benediktom Kamberbačom kao vlasnikom ranča koji muči mladu udovicu (Kirsten Danst), zatim Spenser u kom Kristen Stjuart tumači lik princeze Dajane, ali i debitantski film Megi Džilenhol – Izgubljena kći, koji je zasnovan na romanu Elene Ferante, s Olivijom Kolman i Dakotom Džonson u glavnim ulogama.
Nagrada Zlatni lav pripada je filmu Hepening francuske rediteljke Odri Divan, u kom je obrađena problematika ilegalnih abortusa šezdesetih godina prošlog veka. Za film Božja ruka, Veliku nagradu žirija dobio je italijanski reditelj Paolo Sorentino, dok je Srebrni lav pripao filmu Moć psa. Za ulogu u ostvarenju Paralelne majke, najboljom glumicom na festivalu proglašena je Penelope Kruz dok je njen kolega Džon Arsili dobio isto priznanje u muškoj kategoriji za ulogu u filipinskom filmu Na poslu: Nedostaje 8.
Za Zlatnog lava takmičilo se više od 20 filmova iz celog sveta, van glavnog takmičarskog programa bilo je prikazano preko 60 ostvarenja, a u nastavku vam donosimo naslove koje ne bi trebalo da propustite.

SPENSER

Nakon što je 2016. godine premijerno prikazan njegov film Jackie, o nekadašnjoj prvoj dami Amerike, reditelj Pablo Larajan ovog puta predstavio se publici biografskom dramom Spenser, koja stavlja novi spin na život princeze Dajane. Larajan se bavi njenim položajem u kraljevskoj porodici, ali i njenom psihom, a po mišljenju kritičara Kristen Stjuart je na jedinstven način dočarala lik tragično nastradale princeze. Radnja se odvija tokom tri specifična dana, među kojima je i proslava Božića u Sandringamu 1991. godine.

MOĆ PSA

Rediteljka nekih od kultnih filmova Džejn Kempion posle dvanaestogodišnje pauze snimila je novi film u čijim se glavnim ulogama pojavljuju Benedikt Kamberbač, Kristen Danst i Džesi Plemons. Neobičan western prati dva brata sasvim različitih karaktera koji žive na izolovanom ranču, a glavnu reč vodi onaj grublji (Kamberbač). Njihov odnos drastično se menja kada na imanje stigne udovica sa sinom.

PARALELNE MAJKE

Novi film Pedra Almodovara otvorio je ovogodišnju Mostru, a glavna uloga i ovog puta pripala je Penelopi Kruz. Sedma saradnja dvoje kreativaca donela je španskoj glumica prvo priznanje u Veneciji – Zlatnog lava za najbolju žensku ulogu. Ona u ovom ostvarenju tumači lik fotografkinje koja je odlučna u nameri da svoju ćerku odgaja kao samohrana majka, baš kao što su to radile njena majka i baka. Međutim, u porodilištu upoznaje tinejdžerku Anu (Milena Smit) s kojom razvija prisan odnos iako su u različitim životnim razdobljima i različitog karaktera. Mesecima kasnije, dve žene otkriće da dele mnogo više od prijateljstva stečenog u porodilištu.

HEPENING

Film francuske rediteljke Odri Divan proglašen je najboljim na ovogodišnjem festivalu, a bavi se problemom abortusa tokom šezdesetih godina prošlog veka. Priča prati mladu ženu koja očajno želi da prekine trudnoću kako bi nastavila studije, u vreme kada je to značilo mogućnost vrlo stroge kazne zatvora.

BOŽJA RUKA

Čini se da je ovogodišnji festival bio u znaku povratka redateljskih legendi, a čuveni Paolo Sorentino predstavio je publici film Božja ruka. U ovom ostvarenju, on se osvrće na vlastito detinjstvo i pubertet, kada je ostao bez roditelja. Radnja se vrti oko mladog i pomalo awkward tinejdžera Fabrieta Šiza čiji se život drastično menja dolaskom fudbalske legende Diega Maradone u Napulj. Stvari postaju još kompleksnije kada Maradona spasi mladog Fabieta od strašne nesreće.

SINOĆ U SOHOU

Zvezdu serije Damin gambit, Anju Tejlor-Džoj, gledaoci u Veneciji ovog puta imali su priliku da vide u psihološkom hororu koji prati mladu dizajnerku Eloise (Tomasin Makenzi). Ona će se spletom neobičnih okolnosti naći u šezdesetim godinama prošlog veka u Londonu, gde na pomalo jeziv način upoznaje Sandi (Tejlor-Džoj), mladu ženu koja želi da se probije na muzičkoj sceni.

IZGUBLJENA KĆI 

Debitantski film Megi Džilenhol inspirisan je istoimenom knjigom Elene Ferante. Glavna junakinja Leda je žena srednjih godina koja odlazi na odmor u mali priobalni grad na jugu Italije. Nakon nekoliko mirnih dana tamo će upoznati majku i ćerku, kojima će postati opsednuta, jer će u njoj probuditi talas uspomena na mladost i teške i nekonvencionalne odluke koje je donela kao majka.

Tekst: INJournal magazin
Foto: IMDb

Podeli

Scroll to Top