Nagrada Počasno Srce Sarajeva uručena glumcu Beniciu Del Toru

Oscarom nagrađeni glumac, podjednako obožavan od strane publike i kritike, čuveni Benicio Del Toro doputovao je juče u prestonicu Bosne i Hercegovine gde mu je na Sarajevo Film festivalu uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva. Prestižno priznanje dodeljuje se pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji filmske industrije i razvoju sedme umetnosti.
Pre uručenja nagrade, u sklopu Open Air programa, glumac je prošetao crvenim tepihom što je izazvalo veliko interesovanje poštovalaca sedme umetnosti koji nisu krili oduševljenje što imaju priliku da vide jednog od najvećih glumaca savremenog doba.
– Ovde je zaista sve predivno, upravo sam došao ali sam vrlo srećan što sam ovde i veoma sam uzbuđen – rekao je Del Toro i istakao da je privilegovan zbog nagrade koja mu je uručena.

1p bt 20815

– Privilegovan sam i počastvovan takvom nagradom i činjenicom da sam prepoznat od strane jednog festivala kao što je to Sarajevo Film Festival.
Nakon što je primio laskavo priznanje, Benicio se sarajevskoj publici predstavio filmom Fernanda Leóna de Aranoe „Savršen dan“ u kome igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight na nedavno održanom 68. Filmskom festivalu u Kanu. U ovoj dirljivoj drami igra i bosansko-hercegovački glumac Feđa Štukan, a na platnu se smenjuje i nekoliko velikih glumaca poput Tima Robbinsa, Olge Kurylenkoo i Mélanie Thierry.

2p bt 20815

Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući i Oscara Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha „Putevi droge“, kao i nominaciju za Oscara za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua “21 gram”. Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri „Che“, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu.

3p bt 20815

Ovaj istinski umetnik uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Johna Glena „Dozvola za ubijanje“. Pored Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu „Putevi droge“, Del Toro je osvojio i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrenog medveda Filmskog festival u Berlinu, i priznanja Udruženja filmskih kritičara Njujorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

4p bt 20815

On je tokom karijere, na podjednako oduševljenje gledalaca i kritike, sarađivao sa brojnim sjajnim rediteljima uključujući Paula Thomasa Andersona, Olivera Stona, Roberta Rodriqueza, Petera Weira, Georga Huanga, Abela Ferraru, Guya Ritchija, Sean Penna, Susanne Bier i Terry Gilliama.
Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je „Sicario“ Denisa Villeneuvea u kome igra sa Emily Blunt i Joshom Brolinom, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar 2015.

Foto: www.sff.ba

Podeli

Scroll to Top