Najavljena proslava Međunarodnog dana joge

Ambasada Indije u Beogradu najavila je proslavu Međunarodnog dana joge koju ove godine organizuje u saradnji sa Vladom Republike Srbije i kancelarijom Ujedinjenih nacija. Ovom pozivu rado su se odazvale mnoge poznate dame koje praktikuju ovu vrstu vežbi kao što su kneginja Jelisaveta Karađorđević, Katarina Radivojević, Mira Adanja Polak, Srna Lango i mnoge druge.

Narinder Čohan i Goran Paskaljević
Narinder Čohan i Goran Paskaljević

Prisutnima se obratila ambasadorka Indije, Narinder Čohan:
– Međunarodnim danom joge od strane Ujedinjenih Nacija proglašen je 21. jun. Vlada Indije je odlučila da proslavi prvi Međunarodni dan joge širom sveta na prikladan način. Vlada Srbije bila je jedna od 177 nacija koje su podržale rezoluciju Indije u Ujedinjenim Nacijama da se 21. juni proglasi za Međunarodni dan joge. Premijer Indije, g-din Narendra Modi, uputio je tim povodom pismo zahvalnosti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Indijski premijer pokrenuo je i web portal idayofyoga.org posbećen ovom danu. Vlada Indije je takođe dizajnirala logo za Međunarodni dan joge koji odražava harmoniju i mir za čovečanstvo, koji čine srž joge. Joga stručnjaci su osmislili Jedinstveni joga protokol – grupu jutarnjih vežbi koje sa lakoćom mogu upražnjavati svi -rekla je gospođa Čohan.

Jelisaveta Karađorđević
Jelisaveta Karađorđević

Shodno ovom cilju, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije pružilo je podršku proslavi, ali i kancelarija Ujedinjenih Nacija u Srbiji, kao i brojne opštine širom naše zemlje.
Mnogi stručnjaci slažu se da praktikovanje joge može da doprinese poboljšanjima u mnogim segmentima našeg života, a Dušan Pajin, indolog i autor kaže da usvajanje joge širom sveta pokazuje njenu fleksibilnost da se poveže sa savremenim životnim stilovima.
– Joga je fleksibilna u svojim načinima i metodama praktikovanja. Joga ima taj jedinstveni kvalitet i specifične ciljeve za unapređenje kapaciteta ljudskog tela, fizičke kondicije, i opštih životnih uslova pojedinca. Ona se može lako adaptirati i biti od interesa svim religijama i kulturama širom sveta. Praktikovanje joge u Srbiji počelo je 1961. godine, a začetnik je bila pokojna gospođa Jasmina Puljo. Joga savez Srbije učestvuje u raznim međunarodnim aktivnostima koje organizuje Evropski joga savez, kao što su „Joga dani dobrih dela“ i Festival joge, kao i u javnim prezentacijama joge tokom letnjih meseci u raznim delovima zemlje.

Srna Lango sa prijateljem
Srna Lango sa prijateljem

Profesor Vuk Stambolović, podpredsednik republičkog komiteta za Tradicionalnu medicinu pri ministarstvu zdravlja rekao je da naše pripreme programa za Međunarodni dan joge su se zasnivale na pretpostavci da su sama Indija, kao i Ujedinjene nacije, zamislile ovaj dan kao priliku i podsticaj za sve države da gledaju na jogu sa stanovišta svojih relevantnih osobenosti i potencijala.
Ambasada Indije pozvala je sve građane Srbije da se priključe proslavi Međunarodnog dana joge u svojim gradovima. Proslava u Beogradu biće održana u 7h ujutru, 21. juna u Studentskom parku.

4p y 12615

5p y 12615

Podeli

Scroll to Top