Želite da ograničite unos kafe? Ovo su najbolje alternative

Zauvek omiljena prva jutarnja šoljica kafe nikome neće naneti štetu, posebno ako je ne pijete na prazan stomak i dodate malo mleka. Šta više, naučno je dokazano da kofein u malim količinama može biti dobar za zdravlje jer je ova biljka moćan antioksidant, koji povećava nivo psihofizičke spremnosti i pojačava koncentraciju. Problem nastaje zbog toga što ljubitelji crnog napitka obično tokom dana popiju mnogo više kafa od preporučene jedne ili najviše dve šoljice, a da ne govorimo o tome da po pravilu piju veoma jake kafe. Tada svi benefiti izostaju dok istovremeno dolazi do niza loših posledica. Smatra se da konzumiranje kafe smanjuje apsorbciju važnih minerala i vitamina, otežava varenje, dovodi do nesanice, a kofein, kao psihoaktivna supstanca, izaziva zavisnost. Kafa može uzrokovati i ubrzan rad srca, glavobolje, anksioznost… 
Nedavno smo vam pisali o tome šta se dešava u našem organizmu kada prestanemo da pijemo kafu, a danas vam otkrivamo najbolje prirodne alternative za crni napitak. Dakle, ako planirate da prestanete da pijete kafu ili želite da ograničete njen unos, probajte neku od narednih alternativa. I nemojte se čuditi ako vam se dopadnu više od kafe.

Crni čaj sa mlekom

Istina je da crni čaj takođe sadrži kofein ali u manjim količinama od kafe, a pritom je bogat flavonoidima, polifenolima i taninima, koji imaju niz benefita za naš organizam. Nedavna naučna studija Univerziteta u Singapuru pokazala je da ljudi koji redovno konzumiraju crni čaj za 55% smanjuju rizik od demencije te da imaju najbolju koncentraciju i kongitivne potencijale. Crni čaj je odlična opcija za popodnevne sate jer će oterati umor a neće uzrokovati nesanicu koju kafa često izaziva. Možete ga konzumirati sa malo mleka, a po ukusu, dodajte i cimet, đumbir, karanfilić ili bilo koji začin koji volite.

Matcha latte

Matcha je vrsta zelenog čaja koja se pravi posebnom tehnikom od celog lišća ove biljke zbog čega sadrži mnogo veću koncentraciju nutritijenata od drugih vrsta zelenog čaja. Dokazano je da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, povećava koncentraciju i smanjuje anksioznost, a pospešuje detoksikaciju organizma i pomaže u mršavljenju. Dnevno ne bi trebalo popiti više od 4 šolje ali optimalan broj je 2 do 3. Iako matcha zeleni čaj ima puno benefita, on sadrži i kofein koji izaziva zavisnost i može izazvati neprijatne simptome ako odjednom prestanete da ga uzimate.

Kafa od cikorije

Ova zamena za kafu poznata je vekovima, čak i na našim prostorima, ali je zapravo tek poslednjih godina postala popularna. Topli napitak od mlevenog korena cikorije i ukusom podseća na kafu, a ako mu dodate bilo koje biljno mleko, dobićete napitak koji neodoljivo podseća na latte sa biljnim mlekom. Cikorija sadrži biljna vlakna koja pomažu održanju zdravog mikorbioma u organima za varenje (inulin) i pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Međutim, ne bi trebalo da je konzumiraju trudnice i osobe sa bolesnom žuči.

Kafa od ječma

Glavni sastojak ječmene kafe je ječmeni slad koji je bogat vitaminima B grupe (posebno vitaminom B12), a napitak sadrži i silicijum i lako se vari. Sa druge strane, ne sadrži kofein pa da se zato preporučuje svima koji imaju visok krvni pritisak, povišen holesterol, probleme sa probavom, teskobom i nesanicom. Smeju da je piju čak i deca i trudnice.

Inka

Inka je zapravo mešavina ječma, raži, cikorije i korena repe. Odlična je opcija za one koji vole ukus kafe jer, kada je napravite sa mlekom, neodoljivo podseća na kapućino. Kako ovaj napitak ne sadrži kofein, možete ga konzumirati mnogo ćešće od kafe, čak i ukoliko imate zdravstvene probleme, poput vusokog krvnog pritiska ili insomnije. Ujedno je odličan i za smirivanje želuca, te se preporučuje osobama koje pate od želudačne kiseline.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@marchabyauya, @matchabyauya)

Podeli

Scroll to Top