INJournal preporuka: filmovi o letnjim avanturama za savršenu nedelju kod kuće

Šest letnjih filmova koje uvek iznova volimo da gledamo

Dok pravimo planove za odlazak na godišnji odmor, jedan od načina da u svoj život unesemo letnju atmosferu i pre odlaska na more jesu filmovi u čijem su središtu avanture proživljene na letnjim putovanjima, a koji su prepuni energije i strasti uobičajene za najtoplije doba godine. Bilo da je reč o novim upoznavanjima, zaljubljivanjima i zapletima koji nas drže prilepljenim za ekran, ili o dramama i najkomplikovanijim životnim situacijama koje ipak uspeju da pronađu svoj put, sledeći filmovi na odličan način ilustruju leto.

SKRIVENA LJUBAV

Sedamnaestogodišnji Elio provodi leto sa roditeljima u jednom italijanskom selu. Uzbuđenje dolazi u obliku visokog, preplanulog američkog pomoćnika istraživača Olivera, koji je došao u Italiju da radi s Eliovim profesorom i ocem. Elio je u početku oprezan sa pridošlicom, ali ubrzo počinje da izmišlja sve više razloga kako bi provodio vreme sa njim. Iako ga najpre ismeva, jer je dete obrazovanih akademika, njihovi verbalni sukobi počinju da dobijaju erotsku notu, pa nakon što konačno dožive prvi poljubac nemoguće ih je razdvojiti. Kraj Oliverovog boravka u Italiji promeniće njihov odnos, a za Elija ovo je prva ljubav. Iako je njihova afera možda kratka, ono što je zaigralo u Eliovom srcu i mislima, ostaće tamo zauvek.

LJUBAV U BARSELONI

Ovo je prvi film u trilogiji čuvenog reditelja i scenariste Woodyja Allena, a druga dva naslova su Ponoć u Parizu i Rimu, s ljubavlju. Zaplet počinje kada konvencionalna Viki (Rebecca Hall), verena za Douga (Chris Messina) otputuje u Barselonu, kako bi provela letnje praznike u kući prijatelja svojih roditelja, a na put kreće sa nekonvencionalnom i otvorenom prijateljicom Kristinom (Scarlett Johansson). Kada dve devojke upoznaju kontraverznog slikara Huana Antonija Gonzala (Javier Bardem), a potom i njegovu bivšu suprugu Mariju Elenu (Penelope Cruz), životi će im se zauvek promeniti.

I DOK SMO OVDE

Mlada američka književnica Jane (Kate Bosworth) sa suprugom, muzičarem Leonardom (Iddo Goldberg) dolazi u Napulj gde on ima probe za predstojeći koncert. Jane se nada da će joj boravak u Italiji pomoći da prevlada kreativnu blokadu i nastavi rad na novoj knjizi, ali tamo upoznaje devetnaestogodišnjeg zemljaka Caleba (Jamie Blackley) i među njima se javlja snažna obostrana privlačnost…

MOJE LETO LJUBAVI

Ljubavna letnja priča o dve tinejdžerke koje se zaljubljuju u atmosferi vrele seoske dokolice u Jorkširu. Emily Blunt i Natalie Press zajedno istražuju svet senzualnosti, znatiželje i žudnje. Uz pomoć toplih kadrova natopljenim svim čulima i letnjom napaljenošću, Pawel Pawlikowski je ovu ljubavnu letnju priču napravio tako da ćemo je i sami osetiti na koži, čak i ako je napolju kiša, a mi skriveni ispod prekrivača.

A BIGGER SPLASH

Rok legenda Merijen Lejn (Tilda Swinton) oporavlja se na vulkanskom ostrvu Pantelerija u Italiji sa partnerom Polom (Matthias Schoenaerts). Mir im narušava Heri (Ralph Fiennes), njen bivši ljubavnik i muzički producent, koji neočekivano dolazi sa kćerkom Penelopi (Dakota Johnson). Heri u život Merijen unosi eksploziju nostalgije od koje ne može da pobegne. Ovaj film je na neki način senzualan portret žudnje, ljubomore i rock’n’rolla, okupan mediteranskim suncem.

SUMMERTIME

Summertime je jedan od onih filmova koji su nepravedno zapostavljeni, iako bi svako trebalo da ga pogleda! Radnja počinje kada američka udovica otputuje u Italiju gde njen san o iznenadnoj romansi postaje gorko-slatka realnost kada upoznaje zgodnog ali oženjenog Italijana. Glavnu ulogu tumači Katharine Hepburn, koja je na maestralan način oživela lik usamljene herione.

Tekst: INJournal magazin
Foto: IMDb

Podeli

Scroll to Top