Najbolji filmovi Woodyja Allena koje morate pogledati bar jednom u životu

Četvorostruki oskarovac Woody Allen jedan je od najboljih reditelja i scenarista današnjice, koji se oprobao i kao glumac i to u više od 50 naslova. Malo je poznato da je Allen karijeru započeo kao stand-up komičar u Njujorku, a prvi film Uzmi pare i beži režirao je 1969. godine. Ipak, svetsku slavu ostvario je tek sa filmom Annie Hall (1977), za koji je dobio oskare za najbolju režiju i najbolji scenario dok je Diane Keaton ponela nagradu Američke filmske akademije za najbolju glavnu glumicu. Od tada do danas novimovan je više od 20 puta za najprestižniju filmsku nagradu, a zlatnu statuetu osvojio je još dva puta i to za najbolje scenarije za filmove Hana i njene sestre i Ponoć u Parizu. Iako je tokom skoro pet i po decenija duge karijere eksperimentisao sa različitim žanrovima, svako ostvarenje nosi njegov prepoznatljiv potpis, koji neki obožavaju dok se drugima ne dopada.
Kako mi spadamo u prvi grupu, u nastavku vam donosimo najbolje Allenove filmove za koje smatramo da bi trebalo da ih pogledate bar jednom u životu.

Annie Hall (1977)

Ovo je jedno od onih kultnih ostvarenja koje volimo da gledamo iznova i iznova. Romantična komedija iz 1977. godine značajna je po tome što je u izvesnom smislu obeležila kraj zlatnih godina američkog filma i dolazak ere komercijalnih ostvarenja dok je Allenu donela svetsku slavu. Premisa filma je sledeća: glavni junak, komičar Alvy Singer (Woody Allen) pokušava da shvati zašto je njegova veza sa Annie Hall (Diane Keaton) prekinuta pre godinu dana. On postavlja bezbroj pitanja i pokušava da dobije smislen odgovor, a film će se dopasti svima koji vole estetiku Woodyja Allena i energiju Njujorka.
Ovaj film dostupan je na platformi Amazon Prime.

Manhattan (1979)

Još jedno odlično ostvarenje iz rane faze Allenovog rada, koje mnogi smatraju i njegovim najboljim filmom. Zaplet počinje kada razvedeni njujorški televizijski scenarista Isaac (Woody Allen) zbog razlike u godinama prekida vezu sa sedamnaestogodišnjom devojkom Tracy (Mariel Hemingway), a razlog je i pseudointelektualka Mary (Diane Keaton), inače, bivša ljubavnica njegovog prijatelja Yalea (Michael Murphy). Međutim, njegova nova veza brzo počinje da se raspada, posebno kada se u igru ponovno uplete Yale. Ova film značajan je po tome što prikazuje seksualne frustracije, kao i krize identiteta savremenih stanovnika metropola.
Ovaj film dostpan je na platformi Amazon Prime.

Hana i njene sestre (1986)

Kultna drama bavi se životima, ljubavima i neverstvima jedne usko povezane umetničke porodice. Radnja počinje tradicionalnim ručkom na Dan zahvalnosti, na kome se okupljaju tri glavne junakinje, sestre: Hannah (Mia Farrow), Holly (Dianne Wiest) i Lee (Barbara Hershey).
Hannah je uspešna glumica, dobra majka, supruga i sestra. Ona je, zapravo, stub cele porodice. Udata je za Elliota (Michael Caine), uspešnog poslovnog čoveka. Lee je udata za mizantropa, pompeznog slikara Fredericka (Max Von Sydow). Holly ne zna čime bi tačno da se bavi, a nema sreće ni u ljubavi. Izlazi sa Haninim bivšim suprugom, TV producentom Mickeyjem (Woody Allen). Harmonija koju je Hannah uspostvila narušena je kada se njen suprug zaljubi u Lee, koja je napustila muža.
Ovaj film dostupan je na platformi Amazon Prime.

Zločini i prestupi (1989)

Oženjeni doktor, Judah Rosenthal (Martin Landau), već je nekoliko godina u tajnoj ljubavnoj vezi sa Dolores Paley (Anjelica Huston). Ona, odlučna da konačno dobije ono što želi, preti uništenjem njegovog života ako se ne razvede. Judahov brat, Jack, predloži mu da unajmi ubicu kako bi se zauvek rešio Dolores. Pred njim je teška odluka, gubitak onoga za što je radio ceo život ili ubistvo. U međuvremenu, reditelj dokumentaraca, Cliff Stern (Woody Allen), pokušava da napravi film o profesoru filozofije ali njegov najnoviji zadatak portret je uspešnog TV producenta Lestera. Ovaj umišljeni bogataš za Cliffa predstavlja sve ono što on prezire… Ove dve priče će se na neočekivani način spojiti u jednu, a film je Allenu doneo nominacije za najbolji scenario i najbolju režiju.
Ovaj film dostupan je na platformi Amazon Prime.

Muževi i žene (1992)

Sredovečni njujorški pisac i profesor engleskog jezika, Gabe Roth (Woody Allen), i njegova supruga Judy (Mia Farrow), šokirani su kad saznaju da se njihovi najbolji prijatelji, Jack i Sally, razvode. Ovo saznanje ih podstiče da se suoče sa neuspesima u svom braku, što se odražava na Gabeovu simpatiju prema njegovoj studentkinji, Rain (Juliette Lewis), koja voli starije muškarce. U međuvremenu, Jack počne da živi sa Sam, instruktorkom aerobika opsednutom astrologijom, dok Sally i Judy naizmenično izlaze sa zgodnim urednikom. Ispunjen prepoznatljivom ironijom i humorom svojstvenim Woodyju Allenu, ovaj film istražuje njegove omiljene teme – savremene veze, predanost, promenu i odupiranje promeni, rastavljanje i sastavljanje, i mnoge druge čari i kompleksnosti ljudskog srca.
Ovaj film dostupan je na platformi Amazon Prime.

Ljubav u Barseloni (2008)

Ovo je prvi film iz Allenove trilogije, a druga dva naslova su Ponoć u Parizu i Rimu, s ljubavlju. Zaplet počinje kada konvencionalna Vicky (Rebecca Hall), verena za Douga (Chris Messina) otputuje u Barselonu, kako bi provela letnje praznike u kući prijatelja svojih roditelja, a na put kreće sa nekonvencionalnom i otvorenom prijateljicom Cristinom (Scarlett Johansson). Kada dve devojke upoznaju kontraverznog slikara Huana Antonia Gonzala (Javier Bardem), a potom i njegovu bivšu suprugu Mariju Elenu (Penelope Cruz), životi će im se zauvek promeniti.
Ovaj film dostupan je na platformi Amazon Prime.

Ponoć u Parizu (2011)

Ako još niste, obavezno pogledajte ovu romantičnu komediju sa elementima fantazije. Radnja počinje kada Gil (Owen Wilson) i njegova verenica Inez (Rachel McAdams) dolaze u Pariz, gde on namerava da završi svoj roman. Budući da se veoma razlikuje od buduće supruge, Gil uživa u vremenu koje provede sam lutajući pariskim uličicama. Jedne večeri, pošto crkvena zvona oglase ponoć, njegovu pažnju privlači vesela družina u automobilu iz 20-tih godina prošlog veka. On ulazi u kola i iznenada prolazi kroz vreme – zatiče se u društvu Pabla Picassa, Salvadora Dalija i Ernesta Hemingwayja. Što više vremena provodi sa njima, ali i sa zavodljivom Adrijanom (Marion Cotillard), sve mu teže pada povratak u stvarnost.
Ovaj film dostupan je na platformi Amazon Prime.

Nesrećna Jasmin (2013)

Jasmin (Cate Blanchett) je razočarana bivša bogatašica, pravi snob, čiji muž je kontroverzni biznismen Hal (Alec Baldwin) koji odlazi u zatvor zbog pronevere, gde sebi oduzima život. Nakon ovog događaja, izbezumljena promenom, Jasmin odlazi kod sestre Ginger (Sally Hawkings) u San Francisko, iako godinama nisu bile u kontaktu. Ginger živi sasvim drugačiji život, ima skroman stan i momka koji je običan radnik. Iako je Jasmin u potpunom emotivnom rasulu, uspeva da nađe posao u ordinaciji jednog zubara, a brzo i novog bogatog i moćnog partnera. Međutim, taman kada je mislila da će se ponovo udati, duhovi iz prošlosti upropastili su njenu sreću.
Neke kritike navode da je ovaj film „najdramskiji“ od svih drama Woodyja Allena, a Cate Blanchett je dobila Oskara, Zlatni Globus i nagradu BAFTA za ovu ulogu.
Ovaj film dostupan je na platformi Amazon Prime.

Nerazuman čovek (2015)

Došavši da predaje na malom provincijskom koledžu, Abe Lucas (Joaquin Phoenix) se upliće sa dve žene: Ritom Richards (Parker Posay), usamljenom profesorkom, koja želi da se spasi iz nesrećnog braka i Jill Pollard (Emma Stone), njegovom najboljom studentkinjom, koja mu postaje najbliži prijatelj. Jill voli svog dečka Roya i smatra Abejevu izmučenu, umetničku ličnost i egzotičnu prošlost nepodnošljivom. Čak i kada Abe pokaže znake mentalne neuravnoteženosti, Jill sve više postaje njime opčinjena. Ipak, kada ona pokuša da njihovu vezu učini romantičnom, on je grubo odbija. Samo čista slučajnost menja stvari među njima kada Abe i Jill postanu slučajni svedoci razgovora i time bivaju upleteni u jedan slučaj. Iako Abe mora da načini ozbiljan izbor ako želi da živi život u potpunosti, njegova odluka okida čitav lanac događaja koji će zauvek uticati na živote njega, Jill i Rite.
Ovaj film dostupan je na platformi Hulu.

Tekst: INJournal magazin
Foto: IMDb

Podeli

Scroll to Top