10 romantičnih filmova koje gledamo u susret Danu zaljubljenih

Dan zaljubljenih ne mora da podrazumeva odlazak u ekskluzivni restoran ili u bioskop. Zapravo, obe opcije možete organizovati i kod kuće, jer je jednako romantično i zajedno spremiti omiljenu hranu, a zatim večerati u krevetu dok gledate romantični film. Mada, kada malo bolje razmislimo, ovakav scenario je savršen i ukoliko ste single jer – zašto ne biste udovoljili sebi?
Kakva god da je vaša ljubavna situacija, pripremili smo listu filmova koje možete pogledati tog 14. februara (ili koji dan ranije) bez obzira na to da li ste zaljubljeni ili slobodni, i bez obzira na to da li želite da plačete od smeha ili jakih emocija.
U svakom slučaju – nastavite da skrolujete!

Players (2024)

Ako su vam dosadili dobro poznati naslovi i željni ste noviteta, na platformi Netflix upravo 14. februara stiže ova romantična komedija. Glavna junakinja je sportska novinarka Mack – vrsna zavodnica koja godinama vodi uspešnu „igru“ sa svojim najboljim prijateljem, koja je kroz godine dovela do brojnih „ljubavi na jednu noć“ iz kojih se nije nikada razvilo ništa više. Međutim, sada se pojavila nova meta koja je Mack navela da razmisli o tome da li vredi da i dalje igra tu igru ili je spremna na ozbiljnu vezu.
Film je dostupan na platformi Netflix.

Your Place or Mine (2023)

Glavni junaci, Debbie (Reese Witherspoon) i Peter (Ashton Kutcher), bili su par u srednjoj školi, a danas su najbolji prijatelji koji žive u različitim gradovima i različitim životnim stilom. Debie je ostala u Los Anđelesu gde živi sa sinom tinejdžerom i odustala je od svojih snova da postane izdavač dok je Peter uspešni biznis konsultant u Njujorku. Zaplet se dešava kada Debie mora da ode u Njujork na nedelju dana, a Peter predlaže da on otputuje u Los Anđeles kako bi čuvao njenog sina.
Film je dostupan na platformi Netflix.

Rye Lane (2023)

Još jedan od novijih naslova je ova britanska romantična komedija čija se radnja odvija u jednom danu. Glavni junaci, računovođa Dom (David Jonsson) i ambiciozna Yas (Vivian Oparah), slučajno se upoznaju u rodno neutralnom toaletu umetničke galerije gde on jeca zbog raskida. Kako i Yas ima slomljeno srce, njih dvoje odmah shvataju da imaju mnogo toga zajedničkog te počinju da lutaju ulicama južnog Londona. Dok pričaju o svojim emocionalnim lomovima i teškim trenucima, polako se zaljubljuju jedno u drugo.
Film je dostupan na platformi Hulu.

Vreme za ljubav (2013)

U 21. godini Tim otkriva da može da putuje kroz vreme. Posle još jedne nezadovoljavajuće novogodišnje zabave, Timov otac otkriva svom sinu da su muškarci iz njihove porodice oduvek imali sposobnost da putuju kroz vreme. Tim ne može da menja istoriju, ali može da menja događaje iz sopstvenog života. Tako će odlučiti da poboljša svoj svet – tako što će naći devojku. Nažalost, to neće biti lako. Kad se preseli u London da bi postao advokat, Tim će konačno upoznati lepu, ali nesigurnu Mary. Oni će se zaljubiti, ali će se prilikom putovanja kroz vreme desiti jedna nezgoda, što će prouzrokovati to da se nikad nisu ni sreli. Onda će se ponovo prvi put upoznati, i on će opet – ali konačno, posle mnogo veštih putovanja kroz vreme – osvojiti njeno srce.
Film je dostupan na platformama Netflix i Amazon Prime.

Ponoć u Parizu (2011)

Ako još niste, obavezno pogledajte ovu romantičnu komediju sa elementima fantazije. Radnja počinje kada Gil (Owen Wilson) i njegova verenica Inez (Rachel McAdams) dolaze u Pariz, gde on namerava da završi svoj roman. Budući da se veoma razlikuje od buduće supruge, Gil uživa u vremenu koje provede sam lutajući pariskim uličicama. Jedne večeri, pošto crkvena zvona oglase ponoć, njegovu pažnju privlači vesela družina u automobilu iz 20-tih godina prošlog veka. On ulazi u kola i iznenada prolazi kroz vreme – zatiče se u društvu Pabla Picassa, Salvadora Dalija i Ernesta Hemingwayja. Što više vremena provodi sa njima, ali i sa zavodljivom Adrijanom (Marion Cotillard), sve mu teže pada povratak u stvarnost.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

U dobru i u zlu (2012)

Život ne ide uvek po planu. Tako je Pat Solitano (Bradley Cooper) izgubio sve – kuću, posao i suprugu. Sada ponovno živi sa majkom i ocem, nakon što je osam meseci proveo u psihijatrijskoj ustanovi, da bi izbegao zatvorsku kaznu. Pat je odlučan da ponovno izgradi svoj život, ostane optimističan i ponovno se zbliži sa svojom suprugom, uprkos dramatičnim okolnostima u kojima su se rastali. Patovi roditelji žele jedino da on ponovno stane na svoje noge i da deli s njima opsednutost ekipom američkog fudbala, Filadelfia Eaglesima. Kada Pat upozna Tiffany, tajanstvenu devojku sa sopstvenim problemima, stvari se komplikuju. Tiffany nudi Petu pomoć u zbližavanju sa njegovom suprugom, ali pod uslovom da on zauzvrat učini nešto što je njoj bitno. Kako se njihov dogovor ostvaruje, pojavljuje se neobična povezanost između njih dvoje i optimizam ulazi u njihove živote. Ovo je film koji je pre 12 godina doneo Oskara Jennifer Lawrence (svi se sećamo scene kada se glumica saplela u pala u Dolbi teatru tokom uručenja nagrade).
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

500 dana leta (2009)

Mladi Tom još uvek veruje da čak i u današnjem ciničnom svetu postoji mogućnost pronalaženja kosmički predodređene, lično-transformišuće ljubavi na prvi pogled. Kako dolazi leto tako Tom uviđa da još nema devojku, ali to ga ne sprečava da je iznova traži, poput savremenog Don Kihota. Iznenada, Tom se zaljubljuje ne samo u ljupku, duhovitu i inteligentnu Summer, sekretaricu svog šefa. Iako će u početku misliti da je ona nedodirljiva, ubrzo će otkriti da imaju mnogo toga zajedničkog.
Do dana br. 32, Tom je potpuno zaveden, izgubljen u fantastičnom svetu sa Summer u svojog glavi. Do dana br. 185 stvari se nalaze na ivici pakla – ali nije sva nada nestala. I dok se priča odvija napred-nazad, kroz njihov ponekad predivan, a nekad buran „jesmo-nismo zajedno“ odnos, otkrivaće se zbunjujuća teritorija – od zavođenja, zabavljanja i seksa, do razdvajanja, međusobnog optuživanja i iskupljenja – u preskocima vremena, dvostrukim ekranima, karaokama i kinematografskim uzbuđenju – u svemu što doprinosi kaleidoskopskom portretu kako i zašto se i dalje toliko borimo da razumemo ljubav… I da je nekako ostvarimo.
Film je dostupan na platformi Hulu.

Čokolada (2000)

Krajem pedesetih godina, miran Francuski gradić biće protresen iz temelja kada misteriozna Vianne Rocher (Juliette Binoche) otvori prodavnicu čokolade za vreme Uskršnjeg posta. Žena koja provodi život seleći se po svetu sa ćerkom Anouk i nudi poslastice onima koji žele da ih probaju, svima će biti trn u oku, a posebno konzervativnom gradolnačelniku, Grofu Reynaudu (Alfred Molina). Međutim, ona uspeva da stekne prijateljicu – temperamentnu staricu Armandu (Judi Dench), koja je poput nje, žena sa čvrstim stavovima i dignutim gardom, u strahu da ne bude povređena. Kako film odmiče dve žene nam postepeno otkrivaju da iza zidova koje su podigle leže iskrena emocija i brižnost.
Film je dostupan na platformi Apple TV.

Francuski poljubac (1995)

Kada joj verenik javlja iz Pariza da se zaljubio u drugu i da se ne vraća kući, Kejt (Meg Rajan) prevazilazi strah od letenja i odbojnost prema svemu što dolazi iz Francuske i odlazi da ga pronađe. U toku leta upoznaje iritantnog francuza Luka (Žan Reno) koji je koristi da prokrijumčari dijamantsku ogrlicu i retku vinovu lozu sa kojima namerava da pokrene novi posao u domovini. Osim što obiluje kadrovima iz najlepših delova zemlje, ovaj film nas podseća na to da se najbolje stvari u životu ponekad dešavaju kada ih najmanje očekujemo.
Film je dostupan na platformi Prime Video.

Crossing Delancey (1988)

Listu završavamo ovom pomalo zaboravljenom ljubavnom pričom čija se radnja odvija u Njujorku. Glavna junakinja Izabel je ponosna i nezavisna žena na početu tridesetih godina, koju baka pošto-poto želi da uda te unajmljuje čoveka koji će joj naći „finog Jevrejina“ za muža. Iako se Izabel u početku opire svim naporima njenog „agenta za udaju“, u nekom trenutku shvata da je možda u pravu u vezi sa prodavcem Semom Poznerom.
Film je dostupan na platformi Amazon Prime.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@toutesttemporaire)

Podeli

Scroll to Top