Uskršnji filmovi za sve generacije koji će okupiti porodicu

10 uskršnjih filmova u kojima će podjednako uživati i deca i odrasli

Ukoliko niste otputovali za vreme praznika, verujemo da provodite Uskrs u krugu porodice ili najbližih prijatelja, uz bogatu trpezu i nezaobilazna jaja. Uživanje u hrani i piću u društvu najdražih sigurno prija svima, a možda ćete u trenucima dokolice poželeti da pogledate i kvalitetan film. Mada nam je zahvaljujući streaming platformama na raspolaganju na hiljade različitih ostvarenja, nekako su nam najdraži naslovi s uskršnjom tematikom koji će dodatno začiniti prazničnu atmosferu. Zato smo danas izdvojili 10 filmova o najvećem hrišćanskom prazniku, koji će vas oraspoložiti, nasmejati, rasplakati i odvesti na neka daleka mesta. Na našoj listi našli su se filmovi za sve generacije, pa će tako najmlađima biti najzanimljivije priče o Uskršnjem zeki, nešto stariji će možda želeti da pogledaju neke od kultnih epskih drama ili romantičnih mjuzikla, a nismo izostavili ni komedije.

NAJVEĆA PRIČA IKAD ISPRIČANA

Čuveni klasik iz 1965. godine do danas je ostao jedan od najboljih filmova o životu Isusa iz Nazareta. Na snimanje je potrošeno u to vreme fascinantnih 20 miliona dolara, a reditelj i producent Džordž Stivens radio je punih šest godina na ovog projektu. Film je snimljen prema noveli Fultona Erslera i prati život Isusa Hrista od rođenja do vaskrsnuća, a svi bitni događaji tokom tog perioda rekreirani su gotovo do detalja, o čemu dovoljno govori podatak da film traje 260 minuta (u drugoj verziji 195 min.). Ovo ostvarenje naišlo je na različite ocene kritičara, od fantastičnih do negativnih (uglavnom zbog trajanja), ali to nije ugrozilo njegov kultni status.
Film je dostupan na linku.

HENK I MAJK

Glavni junaci ove komedije su najbolji prijatelji, koji jednom godišnje, za Uskrs, u ulozi zeka, raznose poklone širom zemlje. Iako su potpuno različiti i na prvi pogled deluju poput rogova u vreći, upravo ih to čini odličnim tandemom. Međutim, problem nastaje kad kompanija za koju rade odluči da smanji troškove, zbog čega obojica ostaju bez posla. Nemoćni da se oslobode svoje krznene prošlosti, ova dva dugogodišnja druga otkriće koliko je njihovo prijateljstvo vredno u teškim vremenima.
Film je dostupan na linku.

BEN-HUR

Još jedan kultni film, koji zajedno s Titanikom i Gospodarom prstenova: Povratak kralja, drži rekord u broju osvojenih Oskara (11). Juda Ben-Hur je imućan Jevrejin i plemenit čovek iz Jerusalima, koji je živeo u 1. veku, za vreme vladavine rimske imperije. Kada se broj rimskih legija poveća, u Jerusalin dolazi njegov stari prijatelj Mesala, koji je u međuvremenu postao vojni zapovednik. Tokom parade za doček guvernera, s Judine kuće otpada deo starog krova i zamalo ubija važnog gosta, za šta je Mesala okrivio Judu i poslao ga u roblje, a njegovu majku i sestru u zatvor. Juda se zaklinje se na osvetu, a dok je putovao po Judeji kao rob, sreo je Hrista koji mu je dao vode.
Film je dostupan na linku.

ZEC PETAR

Kad mladi Toma Gregor dođe na farmu po svoje nasledstvo, on automatski postaje Petrov neprijatelj, ali i potencijalni suparnik, jer se zaljubljuje u lokalnu slikarku Bibu, koja je ujedno i zekina surogat majka. Petar je odlučan u nameri da otera uljeza što na kraju rezultira pravom bitkom, kako za farmu, tako i za naklonost lepe Bibe. Rivalstvo Zeca Petra i mladog Tome odvešće ih u veliku avanturu daleko van njihove idilične okoline, u gužvu londonske podzemne železnice i sve do opasnih ulica grada i nazad. Ali na kraju, Petar mora da shvati da šargarepa i slava nikada neće biti važni koliko ljubav i porodica.
Film je dostupan na linku.

VASKRSNUĆE

Ovo je još jedna epska biblijska priča o Vaskrsnuću, ali ovog puta ispričana je iz perspektive nevernika. Glani junak Klaus, moćni pripadnik rimskog vojnog tribuna, i njegov pomoćnik Lucius, dobijaju zadatak da reše misteriju o tome šta se desilo s Isusom u nedeljama posle raspeća, da bi opovrgli glasine o uskrslom mesiji i sprečili ustanak u Jerusalimu.
Film je dostupan na linku.

USKRŠNJA PARADA

U ovom zabavnom mjuziklu glavne uloge igraju Fred Aster i Džudi Garland, a muziku potpisuje čuveni Irving Berlin, čije pesme iz ovog filma Steppin’ Out with My Baby i We’re a Couple of Swells imaju status evergrina. Zaplet nastaje kada Don Hjuis saznaje da njegova plesna partnerka i tajna ljubav, Nadin Hejl, ne želi da produži ugovor i to samo dan pre velike uskršnje parade na kojoj je trebalo da nastupe. Da bi dokazao da mu Nadin nije toliko važna, on prihvati ponudu mlade plesačice Hane Braun i zariče se da će od nje napraviti veliku zvezdu.
Film je dostupan na linku.

ISUS HRIST SUPERSTAR

Rok opera za koju je tekst napisao Tim Rajs, a muziku Endrju Lojd Veber, prvo je snimljena kao album koji se našao u prodaji 1970. godine. Svoje prvo izvodjenje na sceni delo je doživelo 12. oktobra 1971. godine, na Brodveju, da bi kasnije doživelo bezbrojna prikazivanja u raznim verzijama sve do današnjih dana, dok je film snimljen 1973. i najviše je doprineo slavi ovog komada. Ukratko, priča se bavi poslednjim danima Hristovog života iz ugla njegovog izdajnika Jude.
Film je dostupan na linku.

USKRŠNJI ZEKA

Spoj vrhunske animacije i žive akcije daje poseban kvalitet ovoj komičnoj priči, u kojoj će dva glavna junaka doživeti niz urnebesnih trenutaka. Kada lenjivac Fred slučajno autom udari Uskršnjeg zeku moraće da ga primi u svoj dom, ali se ubrzo ispostavlja da je on najzahtevniji gost na svetu. Njih dvojica će proći kroz niz nezgodnih situacija, ali će na kraju jedan drugom pomoći da shvate koliko je porodica važna.
Film je dostupan na linku.

PAS KOJI JE SPASIO USKRS

Urnebesna komedija iz 2014. godine nasmejaće do suza sve generacije. U glavnoj ulozi je pas Zevs, kog vlasnici nisu mogli da povedu na uskršnje krstarenje, pa mu organizuju smeštaj u luksuznom hotelu za kuce. Zevs se tamo brzo snalazi, ali će se uskoro pojaviti neočekivana pretnja: tri kriminalca koji žele da izbace iz posla vlasnicu psećeg hotela.
Film je dostupan na linku.

ČELIČNE MAGNOLIJE

Ovo nije klasičan uskršnji film, ali je idealan za produženi vikend kod kuće. Jedini razlog zbog kog se našao na ovoj listi jeste činjenica da na samom kraju filma postoji scena s lovom na ofarbano jaje. Film, koji su mnogi odgledali već nekoliko puta, govori o ženskoj družini iz gradića Činkapin na jugu Amerike. Sve njihove nade, ljubavi i pobede, dobijaju smisao u salonu lepote koji drži jedna od njih. Taj salon predstavlja njihov tajni hram u kom nalaze utehu za poraze i radost prijateljstva u svojim pobedama.
Film je dostupan na linku.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@vikyrider)

Podeli

Scroll to Top