Šest najčešćih grešaka koje pravimo kada se tuširamo

Činjenica je da su lice i vrat regije koje su najizloženije pogledima zbog čega je beauty industrija dugo stavljala fokus na proizvode za negu ovih područja, a sa njom i mi. Međutim, poslednjih godina svi smo počeli da uviđamo da nega tela takođe zaslužuje jednaku pažnju, posebno ako imamo u vidu da je koža naš najveći organ. U skladu sa tim, na listi vodećih skincare trendova već neko vreme nalazi se briga o nezi tela pa imamo sve veći broj proizvoda za negu tela koji sadrže aktivne sastojke kao što su kiseline, vitamin C, hijaluron, nijacinamid ili retinol. Pred toga, sve se više govori o problemima kao što su akne na telu, keratoza pilaris (guščija koža) ili dermatitis i lansiraju se proizvodi koji ciljano deluju na ove probleme.
Međutim, pre nego što posegnete sa preparatima sa aktivnim sastojcima, proverite da li pravite neke od osnovnih propusta. Već smo vam pisali o najčešćim greškama koje pravimo kada nanosimo losion na telo, a ovog puta naš fokus je na tuširanju. Nastavite da skrolujete.

TUŠIRATE SE PRETOPLOM VODOM

Nedavno smo vam pisali o tome da umivanje lica vrućom vodom dovodi do isušivanja kože i pojave crvenila, ali i do pogoršanja određenih stanja, kao što su upalni procesi ili rozacea. Slično važi i za kožu tela. Pretopla voda doslovno skida prirodna ulja, lipide i keratin, koji imaju ključnu ulogu u zadržavanju vode u koži. Time ona ostaje suva i nadražena što može dovesti do niza problema, posebno ako imate naviku da se dugo zadržavate pod tušem.

KORISTITE MREŽICE I SUNĐERE ZA PRANJE TELA

Agresivni sunđeri, a posebno mrežice za pranje tela stvaraju na koži mikropukotine zbog čega ona postaje podložnija infekcijama i aknama. Razmazivanje i blago trljanje gela za tuširanje rukom sasvim je dovoljno, a jednom nedeljno možete uraditi mehanički piling čitavog tela kako biste odstranili mrtve ćelije sa kože.

NE ISPIRETE DOVOLJNO BALZAME I MASKE ZA KOSU SA TELA

Verujemo da nema žene koja nakon pranja ne nanese balzam ili masku na kosi i ostavi proizvod „da deluje“, a onda krene sa tuširanjem, što je potpuno u redu. Međutim, samo pod uslovom da kasnije temeljno isperete ove proizvode kako se ne bi zadržali na koži. U suprotom, njihovi ostaci mogu da dovedu do pojave akni i mitisera pa mnogi stručnjaci savetuju da sa tuširanjem krenete tek nakon što isperete sve proizvode sa kose ili da odvojeno perete kosu.

PERETE LICE POD TUŠEM

Ako želite da što duže sačuvate tonus svoje kože lica, najbolje je da steknete naviku da se umivate hladnom ili eventualnom mlakom vodom. S tim u vezi, voda pod tušem smatra se pretoplom za kožu lica pa, između ostalog, može i da je isuši. Znamo da je ovo možda jedan korak više u vašoj rutini, ali koža će vam biti zahvalna na tome.

NE KORISTITE ADEKVATNE PROIZVODE ZA TUŠIRANJE

Prilikom izbora proizvoda za tuširanje jako je važno da vodite računa o tipu svoje kože, ali i o tome da je pH vrednost preparata neutralna i da ne sadrži agresivne sastojke koji mogu da isuše vašu kožu. Ovo posebno važi za osobe sa suvom i osetljivom kožom. Birajte bogate formulacije koje imaju hidrirajuća svojstva baš kao što birate i gelove za umivanje lica.

BRIŠETE TELO PEŠKIROM

Svima nam se dešava da u žurbi brišemo telo peškirom kako bi što pre osušili kožu i krenuli dalje, ali to trljanje je preagresivno za kožu. Umesto toga, trebalo bi da nežnim utapkavanjem peškirom skinemo višak kapljica sa kože, a potom i nanesemo proizvod za hidrataciju dok je koža i dalje vlažna. Naime, na ovaj način zadržavamo vlagu u koži, a zahvaljujući pari u kupatilu, proizvodi za hidrataciju dublje prodiru u kožu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @hannaschonberg
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top