Najčešće greške u uređenju enterijera zbog kojih vaš dom izgleda malo i skučeno

Bez obzira na tačnu kvadraturu vašeg doma, verujemo da svi imate cilj da izvučete maksimum iz svog životnog prostora. Čitaj – da izbegnete greške zbog kojih će vaš stan izgledati malo i skučeno i primenite trikove kako bi vizuelno delovao što prostranije. Ovi trikovi posebno su važni za male prostore, one sa lošim rasporedom prostorija ili sa nedoviljno prirodnog svetla. Zato smo ovog puta napravili listu najčešćih grešaka u uređenju enterijera zbog kojih vaš životni prostor ne može da dostigne svoj pun potencijal.

Greška 1: Klaustrofobična paleta boja

Opšte je poznato da izbor boja umnogome određuje hoćete li bilo koja prostorija izgledati prostrano ili skučeno. Prva i najvažnija stvar o kojoj bi trebalo da vodite računa jesu boje zidova, tačnije da izbegavate tamne i jake bolje. To ne znači da bi čitav vaš prostor trebalo da bude okrečen u belo već da mudro izaberete kolorit.
Recimo, što svetlije i neutralnije nijanse najbolji su izbor za spavaće sobe koje su neretko najmanje prostorije u našim stanovima. Dakle, beli, krem ili bež zidovi mogu biti ok, ali ništa tamnije od toga. Isto pravilo važi i za male dnevne boravke dok se u prostranijim dnevnim sobama možete poigrati i sa nešto tamnijim bojama kao što su siva, plavo-zelena ili kapućino jer će vam ove nijanse doneti intimnost i dubinu.
Kada je reč o izboru nameštaja, striktna pravila ne postoje, ali bi trebalo da izbegavate previše boja i printova. Kada je prostor suviše eklektičan, uvek ćete imati utisak da u njemu vlada nered.

Greška 2: Pogrešan izbor poda

Da li ste znali da izbor podne obloge može direktno uticati na način na koji percipirate veličinu bilo kog enterijera? Zlatno pravilo glasi da odabir drvenog poda u svetlijim svetlost stvara iluziju većeg prostora. Međutim, to nije jedina stvar na koju bi trebao da obratite pažnju. Pravac poda takođe ima ogroman uticaj na to hoće li prostorija izgleda prostrano ili skučeno, a da biste izvukli maksimum, najbolje je da daske budu postavljene paralelno sa najdužim zidom. Na taj način fokus se stavlja na najduži deo prostora zbog čega se stvara iluzija veće prostorije.

Greška 3: Loš izbor nameštaja

Ovu grešku posebno je važno izbeći ukoliko živite u malom stanu. Kada su vaše prostorije već male, potrebno je da primenite trikove koji će ih vizuelno učiniti većim, a jedan od najvažnijih jeste stvaranje iluzije visine. To znači da će vam biti potrebne police koje su uske, ali dosežu do plafona, zatim zavese koje idu od poda do plafona, vertikalna ogledala ili biljke koje rastu visoko. Kada stvorite iluziju visine, vaš prostor će automatski izgledati veće. U suprotnom, ukoliko je sav nameštaj nizak i usmerava pogled na pod, prostor će izgledati zatvorenije i pretrpanije.

Greška 4: Loša organizacija nameštaja u dnevnoj sobi

Loša organizacija ili raspored nameštaja svakako će stvoriti iluziju pretrpanog i skučenog dnevnog boravka, čak i kada je reč o ne tako maloj kvadraturi. Stoga je za početak potrebno odrediti takozvanu tačku sidrenja, koja bi po pravilu trebalo da bude tepih. On je poput lepka koji ujedinjuje sve boje i teksture u sobi, a ujedno dodaje teksturu i toplinu prostoriji. U skladu sa tim, izbor veličine i pozicioniranje tepiha najvažnija polazna tačka za izgled dnevne sobe. Po pravilu tepih ne bi trebalo da bude ni prevelik ni premali, a najbolji izbor su oni oko čijih ivica možete da poređate garnituru i ostatak nameštaja.

Greška 5: Masivni komadi nameštaja

Masivne komade nameštaja u malim prostorima trebalo bi izbegavati u širokom luku, a čak i u većim prostorijama uvek bi trebalo da idu u kombinaciji sa modernim i minimalističkim elementima. U suprotnom, prostor će izgledati malo i skučeno. Takođe, iluziju većeg prostora stvara nameštaj sa nogarama, koji nije direktno postavljen na pod, pa ukoliko živite u malom stanu, birajte ovakve komade.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @jessie_bush
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top