Kultni božićni filmovi koje volimo da gledamo iznova i iznova

Sutra počinje poslednja sedmica u godini, a euforija praznične sezone već se uveliko uvukla u sve pore naših života. Magiju najlepšeg doba godine možete dodatno podgrejati ukoliko odlučite da pogledate neko od filmskih ostvarenja koja po pravilu stižu iz Holivuda. Osim praznične atmosfere, ona uglavnom donose i odličan miks romanse, porodičnih odnosa, nešto drame i mnogo ljubavi i zajedništva na samom kraju filma. O novitetima koji su ove godine stigli na streaming platforme već smo vam pisali, a ovog puta u našem fokusu su kultna ostvarenja koja uvek možemo iznova da gledamo. Ukoliko ste na neke od njih zaboravili, u nastavku vam donosimo naše predloge.

THE HOLIDAY

Iris (Kejt Vinslet) živi u Suriju, nedaleko od Londona, u maloj kući. Pred sam Božić saznaje da Džasper ima drugu i da će se uskoro oženiti. Istovremeno, u Los Anđelesu, bogata i slavna montažrka Amanda, saznala je da joj dečko spava sa drugom. Preko interneta dolazi u kontakt sa Iris i njih dve se dogovaraju da Amanda dođe u Englesku, a Iris u njen stan u Ameriku ne bi li se tako utešile zbog propalih veza. Iako obadve misle da će sledeće dve sedmice provesti same, imaju neočekivane posete: Amanda će upoznati Irisinog privlačnog brata Grahama (Džud Lou), a Iris Amandinog kolegu Majlsa (Džek Blek)…

U STVARI LJUBAV

Ultimativna britanska romantična komedija napravljena po oprobanom receptu fragmentarne dramaturgije uz gorko-sladak ukus. Ansambl najvećih glumačkih imena, uz blago podsećanje da Božić može biti najtužniji dan u godini i obavezan trijumf ljubavi i porodice sa finom vajldovskom ironijom.

DOBRODOŠLA U FAMILIJU

Ovaj film predstavlja spoj romantične komedije i klasične porodične drame. Nekoliko dana pre Božiću, porodica Stone okuplja se u svom domu gde ih čekaju majka Sibil (Dajan Kiton) i otac Keli (Krejg T. Nelson). Sa njima je prvi put verenica savršenog Everta – Meredit (Sara Džesika Parker), koja je konzervativna i puna predsrasuda zbog čega joj je teško da se uklopi u liberalnu porodicu svojih domaćina. Neprilagođena Meredit poziva sestru Džuli da joj se pridruži, a kada se ona odmah dopadne svima, odlučuje da pobegne. Tokom potrage za njom, svi akteri na zanimljivi način promišljaju o tome šta zaista znače porodica, ljubav i sloga.

SVE O DEČAKU

Topla priča o dečaku koji traži prijatelja, podršku i oslonac, a pronalazi je u čudnovatom i otuđenom Vilu, čiji lik tumači Hju Grant. Nakon niza zavrzlama i nesporazuma pokušava da spoji svoju majku i Vila kako bi imao skladnu porodicu. Ovaj film bio je nominovan za Oskara za najbolji scenario, a Toni Kolet osvojila je nagradu BSFC za sporednu žensku ulogu i bila je nominovana za BAFTU, dok je Hju Grant osvojio britansku nagradu Empire za glavnu mušku ulogu. Film je bio nominovan i za britanski film godine i za Zlatni globus.

SAMO PRIJATELJI

Kris Brander (Rajan Renolds) ima sve – novac, dobar izgled i sjajan posao kao muzički producent u Los Anđelesu. Ali nije mu oduvek bilo lako… U srednjoj školi u Nju Džerziju, bio je stidljiv, gojazan i svi su ga zafrkavali. Jedina svetla tačka u životu bilo mu je prijateljstvo s Džejmi Palamino (Ejmi Smart), omiljenom navijačicom i najzgodnijom devojkom u školi. Kris je u toku srednje škole krio jednu tajnu – beznadežno je bio zaljubljen u svoju najbolju drugaricu, Džejmi. Na maturi, Kris je napokon skupio hrabrost da joj kaže šta oseća, ali ona mu je odgovorila da ga voli kao brata. Deset godina kasnije, Kris živi na visokoj nozi u Los Anđelesu, ali ga put ponovo odvodi u rodni grad.

LUDI BOŽIĆ U KANCU

Radnja filma prati menadžment kompanije koji, kako bi se izbeglo zatvaranje kancelarije, pokušava da napravi najbolju božićnu zabavu ikada i na taj način privuče potencijalnog klijenta u cilju da završe posao koji će njihovu kompaniju podići na noge. Zabava naravno ubrzo kreće neočekivanim tokom…

DIVAN ŽIVOT

Najbolji božićni film svih vremena ujedno je ultimativna priča o naivnom američkom idealizmu u liku Džimija Stjuarta. Njegov Džordž Bejli nikada neće napustiti svoju palanku, ali će uticati na živote toliko ljudi da na kraju, kad jaka sumnja razdire, Svevišnji šalje anđela da mu pokaže kakav bi život njegovih bližnjih bio da se on nikada nije rodio. Ko ne zaplače u poslednjih desetak minuta filma, ima srca od kamena i voli samo Larsa Fon Trira.

VIDIMO SE U SENT LUISU

Američki filmski mjuzikl snimljen 1944. sa Džudi Garland u glavnoj ulozi. Radnja je smeštena u grad Sent Luis, 1904. godine, u vreme svetske izložbe u tom gradu. Smatra se kako je svojim nostalgičnim prikazom početka 20. veka kao jednostavnijeg i boljeg vremena publici mučenoj ratom, pružio eskapističku zabavu, te postao drugi najgledaniji film godine u Americi. Kasnije je stekao i reputaciju jednog od najboljih mjuzikala svih vremena.

SAM U KUĆI

Verujemo da ste sve nastavke ovog filma pogledali više puta, a ukoliko niste, pravi je trenutak da to uradite. Nama se posebno dopada prvi deo, kada Macaulay Culkin napravi dramu jer mu je brat pojeo omiljenu picu sa sirom. Roditelji ga za kaznu šalju u sobu na tavanu, međutim, kada ih ujtru ne probudi alarm na vreme, oni u panici kreću na aerodrom, jer kasne na let za Pariz, pa tek u avionu shvataju da su zaboravili da povedu Macaulayja. Kad shvati da je ostao sam kod kuće, dečak koristi priliku da radi sve ono što želi.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@thesolme)

Podeli

Scroll to Top