Ovo su suplementi zbog kojih će vaša koža sijati iznutra

Suplementi su poslednjih godina postali vodeći trend kada je reč o nezi lica, jer su odlična dopuna kremama, serumima i drugim kozmetičkim preparatima. Nutrikozmetika rezultat je saradnje kozmetičke industrije sa nutricionistima, koja je dovela do čitavog niza prehrambenih dodatka čiji je osnovni cilj borba protiv starenja kože. Glavni adut ovakvih proizvoda je činjenica da ne hrane samo spoljne slojeve kože kao što to čine tradicionalni preparati za negu, već i dublje slojeve gde zapravo starenje počinje. I dok neki dermatolozi i nutricionisti smatraju da suplementi imaju važnu ulogu u postizanju i održanju zdravog tena, drugi, pak, misle da ključ zdrave kože leži jedino u uravnoteženoj i raznolikoj ishrani.
Vitamini koji čine temelj zdrave kože su vitamini C, E i A, kao i vitamini B kompleksa, a od minerala bi trebalo izdvojiti selen, bakar i cink. Ukoliko niste sigurni da li dovoljno ovih sastojaka unosite putem ishrane, potrudite se da ih unesete u vidu suplemenata, a mi vam donosimo kratak pregled o tome kako oni deluju na vašu kožu.

Vitamini C i E

Vitamini C i E imaju sposobnost da se suprostave negativnim posledicama izlaganja suncu, jer se pokazalo da mogu da spreče nastanak oštećenja na koži uzrokovanih predugim boravkom na suncu i time pruže značajnu pomoć u borbi protiv karcinoma kože. Osim toga, pomažu i obnovu već oštečenog tkiva.
Vitamini C i E deluju tako što smanjuju delovanje slobodnih radikala koji uzrokuju štetu na tkivima koji imaju važnu ulogu u strukturi kože poput kolagena i elastina. Dokaz tome pruža istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Investigative Dermatology, koje je pokazalo da osobe koje dugoročno uzimaju suplemente vitamina C i E imaju manji rizik od opekotina uzrokovanih UVB zracima. Dodatno, naučnici su utvrdili da su vitamini s antioksidativnom aktivnošću zaštitili DNA od oštećenja uzrokovanih štetnim slobodnim radikalima.
Bez obzira na snažno zaštitno delovanje ovih vitamina, nije preporučljivo uzimati ih u velikim dozama i neograničeno se odmarati na suncu. Ishranom se može osigurati dovoljno vitamina C unosom citrusnog i bobičastog voća, paprike, brokolija, zelenog lisnatog povrća. Dobri izvori vitamina E uključuju biljna ulja, orašasto voće, semenke suncokreta, avokado i pšenične klice.

Beta karoten i vitamin A

Još jedan važan zaštitnik kože od sunca je beta-karoten, koji je štiti od širokog sprekta UV zračenja pa se, osim u kremama za sunčanje, preporučuje i unos putem suplemenata nekoliko nedelja pre intenzivnijeg izlaganja suncu. Ali, kako sunce ne bi iznenadilo vašu kožu najpametnije je organizmu tokom cele godine osigurati dovoljno žutog, narandžastog i crvenog voća i povrća, kojima boju daje upravo beta-karoten. Na taj način ćete koži pružiti zaštitu od oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu, ali i pružiti preko potreban materijal za proizvodnju vitamina A, koji je ključan za zdravlje kože. Čak i mali pad nivoa vitamina A u organizmu manifestuje kroz neki kožni problem, kao što je recimo suva koža.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa ključni su za čist i mladolik izgled kože. U tom kontekstu je nemoguće izdvojiti pojedini B vitamin kao važniji od drugog. Vitamin B2 štiti kožu od pucanja, vitamin B3 pomaže kod suve i kože sklone upalama, vitamin B5 vlaži kožu i pomaže u borbi protiv problematične kože, a biotin sprečava sitno perutanje kože.
Namirnice bogate grupom vitamina B su integralne žitarice, mahunarke, orašasto voće i meso.

Selen

Mnoge studije pokazale su da je selen važno oružje u prevenciji karcinoma kože. Ali, čini se da ovaj mineral može pomoći i obolelima. Najbolji prehrambeni izvori selena uključuju integralne žitarice, plodove mora, beli i crni luk, kao i pečurke.

Cink

Adekvatan unos cinka pomaže postizanju čistog lica, naročito ako osoba ima probleme s aknama. Ponekad čak upalni procesi nastaju zbog deficita cinka. Stoga je za čistu kožu poželjno u jelovnik uvrstiti meso pernatih životinja, ribu i morske plodove, semenke suncokreta i susama, kao i jaja.

Bakar

U saradnji sa vitaminom C i cinkom, bakar pomaže izgradnju elastina, važne strukturne komponente kože. Prekomeran unos bakra putem suplemenata može uzrokovati zdravstvene poteškoće, ali upotreba krema obogaćenih bakrom učvršćuje kožu i pomaže u očuvanju njene elastičnosti.

Tekst: INJournal magazin
Naslovni video: @nikki_makeup
Foto i video: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top