Namirnice koje bez griže savesti možete jesti pre spavanja

Koliko vam se puta desilo da preskočite večeru, pa zbog toga ne možete da zaspite i na kraju posegnete za najkaloričnijim namirnicama koje imate u frižideru? Ovo je čest scenario kod većine osoba koje pokušavaju da smršaju, a i najčešći razlog zbog čega im to ne polazi za rukom. Nutricionisti se slažu da preskakanje obroka nije dobra ideja kada želite da se oslobodite viška kilograma, pa kao rešenje nude mudro izabrane namirnice, koje ćete konzumirati u određenim delovima dana. Dok se za doručak preporučuje hrana koja će vam dati energiju, za večeru su najpogodnije namirnice koje ubrzavaju metabolizam. U nastavku smo vam pripremili listu takvih namirnica, koje bez griže savesti možete jesti čak i neposredno pre spavanja, jer vam neće opteretiti želudac, a istovremeno će pospešiti sagorevanje kalorija koje ste uneli tokom dana.

ŠARGAREPA

Šargarepa može poslužiti kao zdrava zamena za čips ili neku drugu hrskavu grickalicu. Odlična je za zdravlje zuba i očiju, a pomoćiće vam da imate mirniji san. Ona takođe sadrži veliki broj vitamina i minerala, tako da će vam vaše telo biti zahvalno.

GRČKI JOGURT

Ima malo masnoće, dosta proteina, a bićete veoma siti. Zato je grčki jogurt odličan izbor za večernju užinu. Za još bolji užitak možete dodati i nekoliko malo omiljenog voća.

SUVE SMOKVE

Tri ili četiri komada će zavarati vaš apetit. Ukoliko budete i dalje gladni, suve smokve se odlično slažu sa sirom, pa eto ideje za zdravu kombinaciju.

SVEŽ SIR

Svež sir takođe je jedna od vrlo zasitnih namirnica bogata proteinima i aminokiselinama koje pospešuju gubita Jedni vole kravlji, drugi kozji, a ni s ostalim varijantama svežeg sira nećete pogrešiti.

ZELENO POVRĆE

Većina zelenog povrća sadrži malo kalorija, ali je bogato proteina pa će vas lako zasititi. Stoga, nećete pogrešiti ako pre spavanja pojedete bilo koje zeleno povrće. To mogu da budu razne lisnate salate ili zapečeni brokoli. Možete da napravite i smoothie od kelja, blitve ili spanaća.

ĆURETINA

Ćuretina je odličan izbor za obrok pre spavanja jer ne sadrži mnogo kalorija i masti, a zadovoljava sve potrebe za proteinima.

TAMNA ČOKOLADA

Što je tamnija, to je zdravije. Odnosno, što čokolada sadrži veći procenat kakaoa, to će pozitivnije uticati na vaše zdravlje.

BOBIČASTO VOĆE

Jedna šolja jagoda, malina ili borovnica odlična je večernja užina jer nema mnogo kalorija, ali je prepuna vitamina, antioksidanasa i vlakana. Za još bolji ukus ih možete preliti umućenom biljnom pavlakom.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @ladyaddict
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top