Upravo je završena Nedelja mode u Kopenhagenu, a ovo su glavni trendovi koje su prikazali skandinavski dizajneri

Nema sumnje da Kopenhagen polako, ali sigurno postaje nova prestonica mode, a Nedelja mode u ovom gradu iz sezone u sezonu privlači sve veću pažnju. Najbolji dokaz za to je činjenica da Copenhagen Fashion Week više ne okuplja samo regionalne brendove već svoje timove i kolekcije počinju da šalju i kuće iz drugih delova Evrope. Ove sezone, to su uradili britanski brendovi Rixo i Rejina Pio i to sa jasnim ciljem – da privuku pažnju verovatno trenutno najstilizovanijih žena na starom kontinentu.

Rotate

Naravno, street style kombinacije koje su ponele gošće ove smotre bile su i više nego inspirativne, o čemu smo vam pisali, a ovog puta u našem fokusu su trendovi koji su prikazani na modnim pistama. Ono što se videlo već na prvi pogled jeste da su danski dizajneri razmišljali u istom pravcu i da je njihov fokus bio na Y2K stilu kome su dali jedinstveni, možemo slobodno reći i skandinavski pečat. Dakle, mnogo svetlucavih momenata, neobičnih printova, niskih strukova i nesvakidašnjih tkanina. U nastavku pogledajte sve prikazane trendove u kolekcijama za proleće/leto 2023.

KARGO PANTALONE

Samsøe Samsøe
Remain
Holzweiler

Kada bi morali da izdvojimo jedan trend koji je dominirao u Kopenhagenu, to bi svakako bile kargo pantalone, jer ovaj komad nismo gledali samo na modnim pistama već i na street style fotografijama. Naravno, bile su prisutne u neobično mnogo različitih silueta, krojeva i boja tako da smo se uverili da postoji verzija kargo pantalona za svaki stil odevanja i svaku priliku.

SPARKLE

Stine Goya
Saks Potts
Samsøe Samsøe

Dok smo s jedne strane imali obilje ležernih kargo pantalona, s druge je prikazano i neobično mnogo svetlucavih komada. Nama se najviše dopala transparentna haljina sa potpisom Stine Goya, mada su i drugi brendovi prikazali odlične kreacije.

NEUTRALNA PALETA

Holzweiler
Lovechild
Samsøe Samsøe

Pre 10-ak godina skandinavsku modu zavoleli smo upravo zbog minimalističkog pristupa i neutralne palete, ali je ona vremenom evoluirala, pa su sada i jarke boje i printevi postali sastavni deo njihove estetike. Međutim, na proteklom Copenhagen Fashion Weeku primetili smo da su se mnogi dizajneri vratili korenima i prikazali nam odlične komade u bež, zemljanim i tamnozelenim tonivima.

NEOBIČNI DEZENI

Stine Goya
Munthe
Helmstedt

Baš kao što smo rekli, skandinavska moda se vremenom transformisala i postala zabavna, a jedan od najboljih dokaza su upravo prikazane kolekcije brendova Stine Goya, Munthe ili Gestuz, koje su obeležili neočekivani i nesvakidašnji printevi.

DOUBLE DENIM

Ganni
Baum Und Pferdgarten
Rotate

Ovo je još jedan trend koji smo podjednako često gledali i na street style fotografijama i na pistama. Naravno, najpopularniji su komadi nastali u kolaboraciji brendova Ganni i Levi’s, ali su i druge kuće imale svoje adute.

Y2K ESTETIKA

Jade Cropper
OpéraSPORT
Munthe

Kao što smo već spomenuli, Y2K estetika bila je prisutna na svakom koraku, a modni kritičari su se složili da su ih mnoge revije u određenim trenucima podseila na spotove Britney Spears. To znači da smo videli mnogo komada sa niskim strukom, zatim lance za struk, kratke topove i mini suknje.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Ganni
Foto: Ganni, Rotate, Samsøe Samsøe, Remain, Holzweiler, Stine Goya, Saks Potts, Lovechild, Munthe, Helmstedt, Baum Und Pferdgarten, Jade Cropper

Podeli

Scroll to Top