Nega tokom letovanja: Zdrava kosa uvek je u trendu

Spremate se za leto i pitate se da li da skratite kosu pre odlaska na more ili je bolje da to učinite kada se vratite? Kada bi je trebalo farbati ili nijansirati i koja pakovanja su idealna za leto? S obzirom na to da je ovo tema koja zahteva reč stručnjaka, za ovu temu smo izabrali Aleksandra Bijelogrlića koji ima više od 20 godina iskustva kao frizer koji poslednjih nekoliko godina kreira modne trendove, ne samo u Srbiji, već i u Bosni, Crnog Gori i Grčkoj.
– Ako želite da imate zdravu i negovanu kosu i na plaži, najbolje bi bilo kada biste pole svakog kupanja u moru, isprali kosu od soli. Aleksina preporuka za letnji period, a posebno za boravak na moru, gde ima dosta soli i vlage u vazduhu, jeste zaštita za kosu, na bazi blagotvornih ulja.
„Tečno zlato“- arganovo ulje bogato je omega 3 i omega 9 masnim kiselinama koje hrane dlaku od vrha do korena, podstiču mikrocirkulaciju, vraćaju mekoću i prirodan sjaj kosi i neguju osetljiv skalp i teme glave. Arganovo ulje je odlicno za negu kose tokom cele godine jer štite kosu od štetnih hemikalija i vrelog vazduha iz fena za kosu.
Ulje od semenki grožđa, takođe se pokazalo odličnim za negu kose jer ne menja svoja svojstva pri visokim temperaturama, veoma je bogato antioksidansima i antitoksinima, a sadrži i veliku količinu vitamina E i masne kiseline omega 3 i omega 6.
Osim obavezne zaštite kose tokom leta, važno je i pravilno pranje i pakovanje kose.
– Prirodni preparati su odlični, ali njihovo dejstvo slabi jer je zagađenos u vazduhu sve veća, žene se svakodnevno feniraju, često farbaju – ističe poznati frizer i dodaje:
– Sada vašoj kosi treba nešto jače, zbog čega stručnjaci za negu kose preporučuju pakovanja i sredstav za negu kose koja sadrže dodatne vitamine i minerale.
Trendovi su, različiti, a nega kose tokom leta je, uglavnom ista… Zdrava i negovana kosa će, sigurno i ovog leta biti u modi, te je dobro čuvajte od pucanja. Najbolje bi bilo kada biste kosu pre odlasaka na more skratili, a posle mora uradili dubunski tretman za negu kose, kako biste oporavili kosu, ukoliko je suva i ako su krajevi oštećeni.
– Kada perete kosu, obavezno držite i pakovanje na bazi ulja i to bi bilo najbolje da ga nanosite svakoga dana i držite deset minuta. Dok ste u vodi neka vam kosa bude uvijena u pletenicu, da se ne bi mrsila i pucala prilikom češljanja – dodaje Aleksa.
I muškarcima se preporučuje obavezno da neguju kosu tokom leta i da održavaju srednju dužinu kose, nikako kratka i otvoreno lice.
– Ako vaše lice dozvoljava bradu, ovog leta to će biti pun pogodak.
Inače, ove sezone u modi su pastelne boje, odnosno, više boja po vašem izboru, dobro iznijasniranih. Ombre više nije aktuelan, a svetski trendovi su: prirodnije nijansiranje kose, bez velikih kontrasta u bojama i naravno, dobro negovana kosa.

Podeli

Scroll to Top