14.10.2021

Negujuća ulja koja rešavaju sve probleme s kosom

Baš kao ulja za lice, i ulja za kosu izazivaju oprečna mišljenja među korisnicima. Dok ih osobe s gustom i suvom kosom najčešće vole, oni koji imaju tanku dlaku i kosu koja se brzo masni izbegavaju ove proizvode. Međutim, stručnjaci se slažu da svi mogu imati koristi od ovih preparata, pod uslovom da izaberu ulje koje odgovara njihovom tipu kose i da ga pravilno koriste.

@aemiliafay

Ulja za kosu prvenstveno se koriste jer dlaku čine glatkom i sjajnom, a mnoga među njima sadrže masne kiseline koje zamenjuju lipide u oštećnim vlasima. Da biste upotrebljavali ove preparate ne morate da imate suve i dehidrirane krajeve, a jedan od najvećih mitova je da zbog upotrebe ulja kosa postaje teška i masna, jer su mnoga od njih laganija od balzama koje koristimo posle svakog pranja. Da bismo vam demistifikovali često zbunjujuć svet ulja za kosu, napravili smo vodič za odabir proizvoda koji rešavaju najčešće probleme, uz objašnjenje kako da ih koristite.

@troprouge

SUVA KOSA

Osobe sa suvom kosom grbe teksture najočiglednije će primetiti benefite nakon upotrebe ulja. Zavisno od trenutnog stepena dehidratacije, možete ih koristiti na različite načine, a najviše će vam prijati preparati koji sadrže visok procenat arganovog, kokosovog i ulja avokada. Za intenzivnu hidrataciju, koristite ulja nakon pranja na vlažnu kosu ili ih nanosite na krajeve nekoliko puta tokom dana odnosno uvek kada primetite da je to potrebno. Nećete pogrešiti ni ako pre pranja nanesete ulje i ostavite ga da deluje oko sat vremena.

Kérastase Elixir Ultime L’Huile Original ulje za kosu

Revlon Professional Uniq One tretman za kosu

Redken All Soft Argan-6 ulje

Moroccanoil tretman za kosu

The Body Shop Shea Nourishing Dry ulje za telo i kosu

TANKA DLAKA

Upotreba ulja za žene s tankom dlakom uglavnom deluje zastrašujuće, ali s obzirom na to da je njihova kosa najčešće sklona lomljenju, ulja itekako mogu da pomognu da reše ovaj problem. Najbolje je da ih koristite pre pranja kose tako što će ih ostaviti da deluju najmanje sat vremena, a ako se opredilite za suva ulja, možete ih nanositi i na čistu kosu, ali vodite računa o količini koju upotrebljavate. Za krajeve će vam biti dovoljna samo jedna kap suvog ulja, a ako ih nanosite na celu površinu dlake, stavite svega 2-3 kapi i ravnomerno ih rasporedite, a potom dobro rasčešljajte kosu. Dobra opcija su i sprejevi i serumi koji sadrže nižu koncentraciju ulja.

Redken Frizz Dismiss Instant Deflate serum sa uljem

Bumble and Bumble Hairdresser’s Invisible ulje

Olaplex No.7 Bonding ulje

Redken Frizz Dismiss Anti-Static uljani mist

IRITIRANI SKALP

Osobe koje imaju nadraženo vlasište najčešće se trude da koriste što manje proizvoda i da oni budu lagani, međutim, svako šamponiranje dodatno iritira kožu. Zbog toga je redovna upotreba ulja jedno od najefikasnijih rešenja za ovaj problem. Upotreba ulja čajevca, jojobe, masline ili ricinusa pre šamponiranja može dati izvrsne rezultate. Umasirajte ih u vlasište neposredno pre pranja kako biste stvorili barijeru koja sprečava skidanje prirodnih ulja s iritirane kože glave. Međutim, ukoliko imate ozbiljniju iritaciju, uvek je najbolje da potražite stručni savet.

Aesop Sage & Cedar tretman za skalp

Biolage Rebalance ulje za skalp

Monpure Hydrate and Soothe serum za skalp

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @cajmel
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite