Neinvazivni tretmani koji će vam pomoći da ublažite bore bez igle

Starenje kože neminovan je proces koji počinje već nakon 25. godine kada naša koža počinje da proizvodi manje kolagena i elastina – proteine koji su zaslužni za njenu čvrstinu i elastičnost. Kao posledica, dolazi do pojave bore, koža gubi gipkost i jedrinu i postaje opuštenija, a ovi znakovi starenja sa godinama su sve vidljiviji. Mada je ovaj proces nemoguće zaustaviti, danas postoji niz preparata i procedura pomoću kojih starenje kože itekako možemo da usporimo. Naravno, botoks i hijaluronski fileri predstavljaju najbrži i najefikasniji način da se oslobodimo bora, ali nisu jedina opcija. O aktivnim sastojcima i preparatima koji ublažavaju bore već smo vam pisali, a ovog puta vam otkrivamo neinvazivne tretmane koji vidljivo umanjuju znakove starenja kože.

Profesionalni hemijski piling
Kao što smo vam već pisali, danas postoje preparati pomoću kojih ovaj tretman možete uraditi i kod kuće, ali mnogo bolje rezultate dobićete ukoliko se odlučite za profesionalni hemijski piling. U pitanju je tretman kojim se uklanja površinski sloj kože koji je prekriven hiperpigmentacijama, finim borama, ožiljicima i drugim nepravilnostima. Osim toga, podstiču se fibroblasti koji su odgovorni za stvaranje kolagena i elastina zaduženih za čvrstinu i fleksibilnost kože, a dodatna prednost je i to što će vaša koža kasnije bolje apsorbovati serume i kreme.
Sam tretman traje veoma kratko, svega 10-ak minuta, a vrstu kiseline i broj tretmana određuje stručnjak u zavisnosti od stanja vaše kože (obično je potrebno uraditi 4-6 vezanih tretmana). Oporavak nakon hemijskog pilinga traje nekoliko dana, u okviru kojih je se može doći do perutanja kože.

Dijamantska mikrodermoabrazija
Ovaj tretman veoma je popularan kako kod nas tako i u svetu, a podrazumeva mehaničko uklanjanje gornjih slojeva kože pomoću sonde sa dijamantskom glavom i vakumom. Osim što se tokom tretmana uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože, vakumom se vrši i limfna drenaža kako bi se stimulisala proizvodnja kolagena i elastina. Tretman ubrzava ćelijski turnover, a rezultat je zaglađena koža sa manje bora i manje hiperpigmentacijskih fleka. Sama procedura traje nešto kraće od sat vemena, a za najbolje rezultate potrebno je uraditi seriju od nekoliko tretmana u zavisnoti od trenutnog stanja vaše kože.

Laserski tretmani
Laserski tretmani takođe spadaju u neinvazivne procedure kojima se uglavnom tretiraju fine do umerene linije i bore, kao i manji ožiljci na licu, vratu i dekolteu. Njihov mehanizam funkcioniše tako što prave kontrolisane povrede na koži, koja zbog toga proizvodi više kolagena i elastina. Rezultat je jedrija, čvršća i elastičnija koža sa manje bora, fleka i ožiljaka i boljom teksturom. Glavna prednost lasera, u odnosu na ostale tretmane, jeste to što se njihovo dejstvo ne završava samo na gornjem sloju kože – epidermisu, već deluju i na dublji sloj – dermis.
Nakon tretmana koži je potrebno nekoliko dana da se oporavi, a može doći do peruranja i osećaja peckanja. Inače, postoji nekoliko različitih vrsta laserskih tretmana, koji su manje ili više invazivni. Što je laserski tretman intenzivniji, to je veći efekat, ali je i koži potrebno više vremena da za oporavak.

Microneedling
Microneedling je procedura podmlađivanja kože koja koristi uređaj sa nekoliko sićušnih, oštrih igala koje prave minijaturne rane u gornjem sloju kože (epidermisu). Ovim postupkom aktivira se prirodni mehanizam regeneracije kože i ove rane zaceljuju za nekoliko minuta, što stimuliše proizvodnju kolagena i elastina. Rezultati tretmana vide se nakon šest nedelja, kada je koža zategnutija, podmlađena, zaglađenija i sa manje bora. Ovaj tretman uglavnom se ponavlja tri do šest puta, u zavisnosti od stanja kože, a neretko se izvodi i u kombinaciji sa drugim tretmanima, a pre svega sa radioflekfencijom.

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @lucywilliams02
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top