Pet najčešćih razloga zbog kojih ne možete da zaspite ili se budite tokom noći

Statistika kaže da jedna od tri osobe na nivou svetske populacije ima problem s nesanicom, a iako za Srbiju ne postoje zvanični podaci, prema poslednjim istraživanjima 32,9 % građana izjavilo je da je uzimalo sredstva za spavanje. Iako je najveći broj njih (14%) u starosnoj dobi između 55 i 64 godine, čak 2,3 % mlađih od 23 godine bori se s insomnijom. Manjak sna ne samo da može biti frustrirajuć već i vrlo iscrpljujuć za organizam, a dok jedna grupa osoba koja se bori s insomnijom ima problem da zaspi, veliki je broj i onih koji se često bude tokom noći.

Mada danas postoje mnoge, manje ili više uspešne, metode opuštanja, one ne reševaju koren problema jer najveći broj ljudi pati od takozvane sekundarne nesanice. To znači da poteškoće pri spavanju imaju radi određenih zdravstvenih problema ili loših navika, kojih najčešće nisu svesni, a najčešći među njima su sledeći:

HORMONSKI DISBALANS

Neuravnotežen rad hormona može imati različite posledice, a jedna od njih je insomnia. Pokazalo se i da je ovo jedan od najčešćih uzroka nesanice kod žena, naročito tokom mesečnog ciklusa. Takođe, veliki broj žena u menopauzi ima poteškoće pri spavanju upravo zbog disbalansa hormona.

SINDROM NEMIRNIH NOGU

Ukoliko vam se dešava da se tokom noći budite s porivom da prošetate zbog neprijatnog osećaja u nogama, verovatno patite od sindroma nemirnih nogu. Istraživanja pokazuju da pacijeti s ovom dijagnozom spavaju svega oko pet i po sati tokom noći, a nekad i manje. Ako se prepoznajete u ovom opisu, posetite svog lekara jer određeni medikamenti daju solidne rezultate.

ALERGIJE

Ako mislite da vodene oči i pun nos ne utiču na kvalitet vašeg sna, varate se. Čak 59% osoba koje su sklone alergijama, koje uzrokuju zapušen nos i curenje vodenog sekreta, ima problem sa snom. Naime, njihovo stanje se uveče po pravilu pogoršava pa disanje iz nosa postaje pravi izazov što dovodi do teškog uspavljivanja i čestih buđenja tokom noći.

KOFEIN

Možda zvuči previše jednostavno, ali ako konzumirate više od dve kafe dnevno, gotovo je sigurno da je to razlog zbog kog imate insomniju. Mnogo je osoba koje se vrte u začaranom krugu jer posežu za kafom u trenucima umora, koji je izazvan manjkom sna, a kasnije se muče da utonu u san ili se bude tokom noći upravo zbog kafa koje su popili. Jedno od zlatnih pravila glasi da pića s kofeinom ne bi trebalo da se konzumiraju šest sati pre odlaska u krevet, a idealno bi bilo da ih ne pijete posle 14h.

DŽET LEG

Sve veći broj svetske populacije obavlja poslove koji podrazumevaju česta putovanja na daleke destinacije što takođe može uzrokovati nesanicu. Naime, kad se naš biološki sat jednom poremeti, nije mu lako da se resetuje. Osim što posle dalekih putovanja imamo problem da se prilagodimo novom ritmu spavanja i ustajanja, česte promene vremenskih zona dugoročno mogu uzrokovati nesanicu. Jedan od načina da ublažite ovaj problem jeste takozvana svetlosna terapija koja podrazumeva da se, kada putujete s istoka na zapad, uveče izlažete jakom svetlu, a da kad putujete sa zapada na istok, ovaj korak preduzimate pre svitanja.

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 28. aprila 2020. godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @hannaschonberg
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top