Nove knjige koje ćemo čitati i na plaži i kod kuće

Bez obzira na to da li imate privilegiju da veći deo leta provedete na moru ili ćete uspeti da ugrabite tek 10-ak dana za godišnji odmor, hoćete li letovati na omiljenoj destinaciji ili ćete se upustiti u otkrivanje novih lokaliteta, ono što ne bi trebalo da propustite tokom leta jeste čitanje makar jedne knjige. Kvalitetno književno štivo može učiniti da dočekate jesen kao drugačija i bolja osoba, a svakako će vas naterati da preispitate svoje stavove, prioritete, pa i celokupan život. Uostalom, kome se bar jednom nije desilo da je tokom leta pročitao knjigu koja mu je promenila život? U skladu sa tim, izdavačke kuće svake godine u ovo vreme donose mnogo novih i uzbudljivih naslova, a mi vam u nastavku donosimo našu listu favorita.

TAMNI CVET (Džon Golsvordi)

Tamni cvet je roman-triptih koji prati život i ljubavi Marka Lenana, od mladićkog do zrelog doba. Knjiga je objavljena 1913. godine te obiluje impresionističkim opisima i simbolikom, a krase je izuzetna stilska i suptilna simetrija koju Golsvordi stvara između likova, ističući cikličnost prirode priče.
U prvom delu romana (Proleće), Mark je oksfordski student vajarstva koji se zaljubljuje u Anu Stormer, suprugu svog profesora sa kojom će imati aferu. U drugom delu (Leto), pratimo Marka kao poznatog vajara u naponu životne snage, koji doživljava dramatičnu ljubav sa nesrećno udatom Olivom Kremir, dok u poslednjem delu (Jesen), u poznim godinama života, poklanja srce Nel Dromor, ćerki svog prijatelja. Rastrzanost između supruge i lepe tinejdžerke – poslednja je i uznemirujuća manifestacija tamnog cveta strasti.

MOJA SESTRA SERIJSKI UBICA (Ojinkan Brejtvejt)

Roman koji je osvojio nagradu Los Angeles Timesa za triler godine i ušao u najuži izbor za Women’s Prize definitivno zaslužuje pažnju. Priča prati dve sestre – Ajulu i Korede. Prva je omiljeno dete u porodici, lepa i pametna, ali i serijski ubica čiji treći dečko nestaje pod nejasnim okolnostima. Korede je njena spasiteljka koja najbolje zna kako se pere krv iz automobila i vodi računa o tome da postovi njene sestre na Instagramu ne budu suviše razdragani u vreme kada treba da tuguje zbog svog nestalog momka. Ona je odavno zaljubljena u ljubaznog i zgodnog lekara sa kojim radi u bolnici i sanja o danu kada će on konačno shvatiti da je baš ona prava žena za njega. Međutim, kada joj lekar potraži Ajulin broj telefona, Korede je prinuđena da prizna sebi da je njena sestra serijski ubica i da povuče granicu do koje hoće da je štiti. Oštar poput kandži, ovaj roman pun je oporog, ironičnog humora, zbog čega je zabavan koliko i zastrašujući.

STARIJA, ALI BOLJA, ALI STARIJA (Karolin de Megre, Sofi Mas)

Autorke čuvenog bestselera Kako biti Parižanka objavile su pre nepune dve godine novu knjigu koja je konačno prevedena i na srpski. Starija, ali bolja, ali starija govori o tome šta izuzetne i pametne Francuskinje u četrdesetim misle, osećaju i savetuju o životu, ljubavi i svemu ostalom. Autorke duhovito, toplo i prisno pričaju o svojim iskustvima sa starenjem i daju pregršt korisnih, originalnih i zanimljivih saveta. Suština je da treba dostojanstveno da prihvatimo normalne biološke promene, i da ih okrenemo u sopstvenu korist i uživamo u njima.
Šarmantne Francuskinje se ne ustežu da pričaju o veoma intimnim stvarima kako bi naglasile da godine, kao i sve ostalo u životu, zavise od toga kako ih doživljavamo. Ulazak u petu deceniju nije razlog da se dame povuku od sveta, okače visoke potpetice o klin, zaborave na strast i romantiku, da postanu tetke. Naprotiv, iskustvo i mudrost koje smo stekle na trnovitom životnom putu konačno su nam pružili sve što nam je potrebno da zaista živimo ispunjenije. Samo nam nedostaje nekoliko šarmantnih pariskih caka da bismo se radovale svakom novom danu i dokazale drugima, a prvenstveno sebi, kako smo zapravo tek sad sofisticirane zavodnice.

FRANTUMALJA (Elena Ferante)

Jedno od neizbežnih pitanja u malobrojnim intervjuima koje je tajnovita spisateljica dala jeste upravo: ko je Elena Ferante? Odgovor pruža Frantumalja, knjiga koja se sastoji od pisama, eseja i intervjua nastalih u periodu 1991–2016. Ferante odgovara na mnoga pitanja koja su joj čitaoci postavljali. Govori o tome zašto je odlučila da se drži po strani i pusti da njene knjige žive nezavisno od nje, o strepnji nad procesom u kome roman postaje film, o radosti i teškoćama pisanja, o agoniji onih koji napišu priču, a onda je smatraju nedovoljno dobrom. Govori i o psihoanalizi, o gradovima u kojima je živela, o majčinstvu, o feminizmu i o svom detinjstvu kao skladištu sećanja, utisaka i fantazija. Rezultat je živopisan i intiman autoportret spisateljice na delu.

MILLENNIAL LOVE (Olivija Peter)

Ovo je prava poslastica za ljubitelje istoimenog podkasta koji se bavi pitanjem savremenih odnosa i dejtinga. Već je sama najava objavljivanja knjige privukla ogromnu pažnju, a teme koje obrađuje iste su kao i u podkastu – od savremenih romansi, preko dejting aplikacija do kontracepcije… Reč je o savršenom štivu za one kojima se čini da je sve otišlo predaleko i da više ništa ne znaju o partnerskim odnosima. Knjiga Millennial Love biće objavljena 8. jula, ali već sada može da se obavi pre-order.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @ladyaddict
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top