Novi naslovi u domaćim knjižarama koji će nam ulepšati kraj proleća

Iako odbrojavamo poslednje nedelje proleća, kišni intervali praćeni ozbiljnim padom temperature i dalje su deo naše svakodnevice, pa ovog maja slobodne trenutke rado provodimo kod kuće. Dok čekamo period kada ćemo tmurne oblake ostaviti u prošlosti, sitiacija je trenutno takva da nam je svima potrebam eskapizam, a verujemo da ćete se složiti sa nama da je dobra knjiga uvek najbolja solucija za bekstvo od stvarnosti. U skladu sa tim, pretražili smo sve nove naslove u domaćim knjigama i napravili listu knjiga za koje smo sigurni da će vam ulepšati kraj proleća. Od dirljivih porodičnih priča, preko intimnih ispovesti do uzbudljivih romana, u nastavku vas čeka naša must reading lista.

I NEBO JE BILO NAŠE (Paolo Giordano)

Italijanski pisac Paolo Giordano skrenuo je pažnju na sebe debitantskim romanom Usamljenost prostih brojeva za koji je dobio Premio Strega književnu nagradu. Njegov drugi roman predstavlja svojevrsnu epsku priču o ljubavi, prijateljstvu i potrazi za smislom. Radnja je smeštena u hipnotični ambijent Pulje gde glavna junakinja Tereza provodi sa ocem svaki letnji raspust. Zaplet nastaje kada upozna mladiće koji žive na susednom imanju: Nikola, Tomasa i neobičnog, harizmatičnog Berna. Iako ovi momci imaju blizak odnos, ispod površine njihovog čudnog bratstva krije se mračna tajna, koja će se razotkriti kada Bern odluči da izvrši brutalan čin osvete.

NERAZDVOJNE (Simon de Bovoar)

Francuska spisateljica Simon de Bovoar napisala je ovaj roman još 1954. godine, ali je tada označen kao previše intiman da bi bio objavljen. Više od šest decenija kasnije njena autobiografska priča stiže pred čitaoce.
Ovo je knjiga u kojoj je čuvena književnica opisala svoj odnos sa prijateljicom Elizabetom Zazom Lakoan koja je preminula u 22. godini života, a čija ju je tragična smrt, neposredno izazvana predrasudama i normama tadašnjeg društva, proganjala čitavog života. Nerazdvojne je priča o seksualnom i intelektualnom obrazovanju dveju mladih buntovnica u svetu koji ometa i ograničava njihovu slobodnu misao. U skladu sa tim, spisateljica opisuje prva iskustva revolta i usvajanje feminističke filozofije, kao početke sopstvene nezavisnosti.

U PROLEĆE (Karl Ove Knausgard)

Nakon knjiga U jesen i U zimu, pisanih u formi kratkih eseja, U proleće nam donosi dnevnički zapis u kome pratimo oca i njegovu četiri meseca staru ćerku kroz jedan prolećni dan, od jutra do večeri. Iskreno i otvoreno iznošenje srceparajućih porodičnih događaja i trauma, začinjeno je bezuslovnom ljubavlju prema ćerki, ali i neprestanim preispitivanjem vlastite podobnosti, sposobnosti, odgovornosti i mogućnosti. Ovo je bolna i moćna ispovest koja predstavlja emotivni epicentar ovog jedinstvenog poduhvata.

FLAJŠMAN JE U ŠKRIPCU (Tafi Brodeser-Akner)

Tobi Flajšman je mislio da zna šta može da očekuje od života nakon što je razvodom okončao mizerni petnaestogodišnji brak – vikende i svaki drugi praznični raspust sa decom, poneku svađu oko njihovog vaspitavanja i malo zaostale ogorčenosti. Svakako nije očekivao da će mu jednog dana, usred njegove nove seksualne emancipacije, Rejčel banuti na prag, istresti decu i otići zauvek i to taman kad je uspeo da pronađe ravnotežu u svom samačkom životu.
Dok žonglira između obaveza prema pacijentima u bolnici, roditeljske dužnosti i novosteče seksualne popularnosi (doduše stvorene uz pomoć nekoliko internet aplikacija), Tobi traga za nestalom bivšom ženom i analizira propali brak. Ovo je roman na čijim su stranicama prisutni inteligentan humor i furiozna promućurnost, zbog čega će vas najpre razgaliti, a potom i naterati da se duboko preispitate.

SVETSKI BOL (Ajfer Tunč)

Za one koji ne znaju Ajfer Tunč je turska književnica bez dlake na jeziku, koja ovog puta donosi potresan roman nastao u dvadeset petoj godini njene spisateljske karijere. Radnja se odvija u rudarskom gradiću obuzetom zlatnom groznicom, u kome je Muršit prinuđen da bude glava porodice i menadžer hotela koji mu je otac ostavio u nasledstvo. Uprkos činjenici da su njegove želje i planovi za život bili znantno drugačiji, Muršit nastavlja porodičnu tradiciju i na tom putu upoznaje Madendžija, istinskog prijatelja koji je došao u hotel tražeći beg od prošlosti i grada koji je napustio. Svetski bol prati odnos njih dvojice, ali beleži i istorijske događaje koji su ispraćeni neustrašivim i direktnim komentarima autorke.

SAZREVANJE MODRICA (Danilo Lučić)

Danilo Lučić već je poznat kao autor pesničke zbirke Šrapneli, a njegovo debitantsko prozno delo unosi dozu svežine na domaću književnu scenu. Kroz sedam priča u Sazrevanju modrica, pruža nam se uvid u sedam potpuno različitih životnih situacija, ali i književnih žanrova i vrsta naratora.
Žanrovska raznolikost i veština u poigravanju formom i karakterima junaka u svakoj od priča čine ovu zbirku nezaobilaznim štivom za one koji od proze traže više od površnog zaokupljivanja mašte i koji književnost vide kao odraz društva.

LJUDSKA POSLA (Karin Tuil)

Farelovi su moćan par – Žan je slavni francuski politički novinar, a njegova supruga poznata je po feminističkom angažmanu. Njihov sin studira na prestižnom američkom univerzitetu i svet mu je pod nogama. Čini se da im sve ide od ruke, ali jedna optužba za silovanje uzdrmaće tu savršenu društvenu konstrukciju.
U srcu ovog romana nalazi se siva zona seksualnih odnosa i različite percepcije istog događaja. U njemu Karin Tuil demontira bezosećajan pravosudni sistem, zadirući u neke od najvažnijih tema današnjice: seks i pristanak, ženstvenost i muževnost, zloupotrebu moći i javni linč, život pod lupom medija i uticaj društvenih mreža. Ljudska posla su upečatljiv, intrigantan i inteligentan roman koji će snažno uzdrmati svaku čitateljku i svakog čitaoca. Možda je najznalajniji plus ove knjige činjenica da je spisateljica stvorila autentične likove, ni dobre ni loše, prosto ljudske, navodeći nas da osećamo empatiju prema svakom od njih, čak i onda kada bi trebalo da ih mrzimo ili preziremo.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @wishwishwish
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top