Novi skincare trendovi koje ćemo slediti ovog leta

Svaka nova sezona donosi nove trendove, a dok su se do sada uglavnom odnosili na modu, makeup i frizure, u poslednjih nekoliko godina sve češće su u centru pažnje skincare trendovi. Oni svakako ne podrazumeva korenite promene u režimu nege već mahom prilagođavanje beauty rutine novim vremenskim ulovima. U skladu sa tim, ovog leta u fokusu će biti nega tela, hibridni makeup proizvodi, zaštita od sunca i još po nešto. Nastavite da skrolujete jer vam u nastavku otkrivamo sve nove trendove koje ćemo slediti u narednim mesecima.

Ciljana nega tela

Početkom godine pisali smo vam o tome da će upotreba kozmetike za telo na bazi aktivnih sastojaka biti jedan od vodećih trendova za 2023. godinu, a sa dolaskom leta ovaj trend dostiže svoj zenit. To je i logično ako imamo u vidu da će nam u mesecima koji dolaze koža biti više otkrivena nego pokrivena.
Dakle, tuširanje i mazanje losiona koji lepo miriše polako postaje stvar prošlosti, a kozmetičke kuće sve više nude ciljane tretmane za stanja kao što su hiperpigmentacije, akne ili keratoza pilaris (guščija koža).
Ukoliko se suočavate sa nekim od ovih stanja znajte da je za hiperpigmentacije najvažnije da dosledno štite kožu od sunca, a da u rutinu uvedete proizvode sa sastojcima koji posvetljuju kožu, kao što su vitamin C, retinoidi, kiseline i nijacinamid.
Za borbu sa aknama kao najefikasniji pokazali su se preparati sa salicilnom kiselinom i retinoidima dok bi keratozu pilaris trebalo tretirati nežnim pilinzima i preparatima za hidrataciju. Pilinzi na bazi mlečne, glikolne ili salicilne kiseline pomoći će vam da brže odstranite mrtve ćelije sa kože, koja će postati mekša i glatkija, ali je jako važna i upotreba mleka i losiona koji intenzivno hidriraju kožu kako bi se ublažila grubost.
S druge strane, imamo i sve više preparata koji su namenjeni upravo intenzivnoj hidrataciji suve kože tela, koji sadrže nijacinamid, hijaluronsku kiselinu, peptide i ceramide.

Što jednostavnije to bolje

Verujemo da većina vas voli da pojednostavi svoju rutinu kad dođe leto, a u istom pravcu kreću se i ovosezonski trendovi. Cilj je da kožu negujete sa minimalnim brojem preparata koji imaju maksimalan učinak. Ovaj koncept već godinama unazad zagovaraju i dermatolozi koji se slažu u tome da rutina od 10 koraka, koju su poslednjih godina zagovarali pobornici korejske kozmetike, nije održiva jer naša koža zapravo ne može da apsorbuje toliku količinu proizvoda.
To u praksi znači da vam je za optimalnu negu dovljna upotreba efikasne hidrantne kreme i tonera ili seruma (možete koristiti i oba proizvoda, ali jedan u jutarnjoj, a drugi u večernjoj rutini). Kremu za lice trebalo bi da birate prema tipu kože dok bi toner i serum trebalo da birate prema problemu sa kojim se suočavate, bilo da je reč o dehidrataciji, hiperpigmentacijama, aknama ili nečem trećem.
Podrazumeva se da će vam u jutarnjoj rutini biti potreban i SPF proizvod i da bi UV zaštitu trebalo dosledno da obnavljate, ali o tome ćemo više u narednom pasusu.

Dosledna zaštita od sunca

Odavno smo naučili lekciju da je upotreba preparata sa UV filterima obavezna u jutarnjoj rutini tokom čitave godine, a leti su obavezni proizvodi sa SPF50. To je jedini način da zaštitimo kožu, ne samo od starenja i hiperpigmentacija, već i od mnogo opasnijih stanja, kao što je melanom. Srećom, današnje SPF kreme dovoljno su unapređene da ne samo da više ne ostavljaju bele ili masne tragove već imaju i neke druge prednosti na koje možda nismo računali, pa neretko našeg licu daju zdrav sjaj i tako željeni glow efekat. Međutim, da bi naša koža zaista bila bezbedna, ovu zaštitu potrebno je obnavljati na svaka dva sata. Tu nam u pomoć priskaču proizvodi nove generacije, kao što su SPF stikovi i sprejevi sa UV zaštitom koje bi svako trebalo da nosi u svojoj torbi. Mada oba proizvoda možete da koristite i preko makeupa, ako nas pitate, stikovi su idealan izbor u danima kada ne nosite makeup podlogu dok sprejeve možete koristiti i kada na licu imate čak i najjaču šminku.
Dosledna zaštita od sunca podrazumeva i upotrebu SPF proizvoda za telo, koje bi takođe na svaka dva sata trebalo da obnavljate (podrazumeva se samo regije koje nisu prekrivene garderobom). U skladu sa tim, imamo i sve veći broj sprejeva za telo sa UV zaštitom.

Hibridni makeup proizvodi

Šminka koja sadrži negujuće sastojke nije novina u beauty svetu jer se granice između dekorativne i preparativne kozmetike polako brišu, a u istom smeru nastavlja se i naredne sezone. Sigurni smo da je većina vas već isprobala makeup podloge koje su neka vrsta hibrida između seruma i laganog tečnog pudera, ali ovde se igra ne završava. Danas imamo i sve veći broj korektora koji neguju podočnjake, zatim maskara sa sastojcima koji podstiču rast trepavica ili ruževa, sjajeva i ulja koja nekada neguju usne bolje od balzama. S obzorom na to da je leto godišnje doba kada je minimalistički makeup najbolje rešenje, mi navijamo za ove proizvode.

M.A.C – Strobe Dewy Skin Tint (M.A.C Ušće)
Dior – Lip Glow Oil (Sephora)

Kozmetika sa probioticima

Mikrobiom kože je tema koja se već dugo provlači u skincare krugovima, gde se istražuju mikroorganizmi koji žive u simbiozi sa našom kožom, otkrivaju mehanizmi koje obavljaju na našoj koži kao i to šta se sa kožom dešava kada se dogodi disbalans mikrobioma. Mnogi naučnici čak zastupaju tvrdnju da se regulacijom mikrobioma, odnosno probiotičkom rutinom, može rešiti čitav spektar problema na koži. Međutim, s druge strane imamo i dosta onih koji su sumnjičavi prema teoriji po kojoj negu kože treba prilagoditi isključivo regulaciji njenog mikrobioma.
Bilo kako bilo, činjenica je da kozmetika sa probioticima postaje sve popularnija, a brendovi kao što su Tula, BYOMA, Gallinée ili Korres ponosno ističu da njihovi proizvodi regulišu makrobiom kože. Oni koji su isprobali ovu kozmetiku tvrde da u nekim situacijama može da izazove iritacije dok su njeni rezultati diskutabilni. Tačnije, kao i oko svega drugog, jedna grupa se kune u ove proizvode dok druga tvrdi da nisu ništa posebno. Ukoliko ste raspoloženi da isprobate novi trend, mi vam u nastavku otkrivamo proizvode koji imaju najbolje recenzije.

Korres – Probiotic Superdose Face Mask (Fabu Spot)
Sephora Collection – Clean Skin Gel Cleanser with Prebiotics (Sephora)

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @overglowedit
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top